Tuottaja meni vipuun

Päätin hoitaa muistettavien listalta pois muutaman homman. Ensimmäinen asia oli uuteen ympäristökorvaukseen sisältyvä viisivuotinen viljelykiertosuunnitelma, joka pitäisi toimittaa maaseutuviranomaiselle kirjallisena. Lyhyehköllä googlauksella löysin lomakkeen 466. Lomakkeella ilmoitettiin viiden vuoden ajalle peruslohkojen tunnukset ja niillä viljeltävät kasvit. Täytetyn lomakkeen lähetin sähköpostilla viranomaiselle. Check! Yksi velvoite suoritettu. Mahtavaa, ei ollut edes paha. Tästä ilahtuneena ja voimaantuneena päätin hoitaa toisenkin pakollisen tehtävän pois päiväjärjestyksestä.

”Ympäristökorvauksen ravinteiden tasapainoinen käyttö -toimenpiteen ehtona oleva koulutusvaatimus tulee täyttää viimeistään 30.4.2017, jos annoit ympäristösitoumuksen keväällä 2015. Voit suorittaa koulutusvaatimuksen joko verkkotentillä tai yhden päivän mittaisella, paikallisten maaseutuelinkeinoviranomaisten, ELY-keskusten ja sidosryhmien yhteistyössä järjestämällä koulutuksella.” näin kerrotaan MaVi:n sivuilla. Päätin suorittaa sen nyt ja netissä.

Maalaisjärkeä uhkuen avasin MaVin sähköisen asioinnin, kirjauduin pankkitunnuksilla Vipu palveluun tosi näppärää ja helppoa tähän saakka! Verkkotentti löytyi heti etusivulta. Tenttimateriaali koostui ympäristökorvauksen sitoumusehdoista, näihin sisältyi myös erilaisia taulukoita jotka löytyvät kivasti värillisinä ja mustavalkoisina. Koulutusmateriaalissa ympäristökorvauksen asiat on tiivistetty 115 sivuun.

Tentti koostui 25 monivalintakysymyksestä. Läpäisyyn vaadittiin 15 oikein vastattua kysymystä. Vastailin kysymyksiin pientä huvitusta, ihmetystä ja epäuskoa tuntien. Kysymykset olivat erittäin yksityiskohtaisia, kaukana arjesta ja käytännöstä. Alkuperäisrotuja, lintupeltoja, puutarhakasveja ym. Nöyränä, kainalot hiessä vastasin näihin yli kahteenkymmeneen kysymykseen. Sain kyselyn läpi ja nyt voin hakea ympäristökorvausta, johon olen jo sitoutunut tietyillä ehdoilla, kunhan tukihaku aukeaa keväällä.

Tämän jälkeen hengähdin syvään ja keitin kahvit.