Päätön kanakin lentää!

Komea kookas kukkoherra

Mun siskoni perhe otti itselleen kanoja ja kukon. Mä olen pitkään halunnut kanoja, mutta musta tuntuu, että meidän naapurit ei ajatuksesta olisi niinkään mielissään kun rivitalossa asutaan. Niitä sitten tulevaisuudessa omakotitaloon. Kävimme porukalla hakemassa kanat Anjalasta maatalosta jossa niitä on kasvetettu myyntiin. Mä innostuin heti kanoista niin paljon, että kysyin saisinko ostaa kanan, joka sitten muuttaisi myös heille asumaan? Onneksi se sopi. Valitsin helmiäisvärisen rotukanan, jonka nimeksi tuli TuiTui. Siskoni 2,5- vuotias tyttö halusi nimetä yhden kanan Pullukka kanaksi. Yksi väritykseltään musta kana on selkeästi isompi kuin muut, joten se saa kunnian kantaa Pullukka nimeä. Kahdelle muulle kanalle ja kukolle ei oltu vielä nimeä alkuviikosta keksitty. Tänään meinattiin lähteä kanoja ja siskoni perhettä katsomaan, josko lopuillekkin olisi jo nimet löytyneet.

TuiTui

Siskoni fiksuna ihmisenä valitsi itselleen kestäviä Suomalaisia maatiaiskanoja, jotka eivät tosin ole niin näyttäviä. Ne kestävät kuitenkin paremmin säät ja olosuhteiden muutokset. Tiesittekö, että Suomalainen maatiaiskana on yksi Suomen uhanalaisimmista kotieläinroduista, joten suosi Suomalaista niin kuin siskoni teki. Näitä meidän kanoja pitäisi kyllä kutsua broilereiksi, sillä ne on tarkoitus pistää talven tullen lihoiksi. Saa nyt nähdä raaskiiko kukaan meistä sitä sitten tehdä kun se aika koittaa vai menemmekö porukalla kauppaan ostamaan eristysvillaa kanakopin seiniin. Lemmikkinä kanaa kutsutaan kanaksi ja syöntiin kasvatettuna broileriksi, tosin sillä mitään väliä oikeasti ole miksi niitä kutsuu, kana ku kana. Maatiaskana voi elää jopa 15 vuoden ikään, joten ihan lemmikki se mulle on. Nuo rotukanat eivät ole niin pitkäikäsiä, rodusta riippuen 5-7 vuotta. 

Maatiaskana

Kanahan munii munia ilman kukkoakin, mutta jotta se saisi tipuja täytyy munat hedelmöittää ja se vaatii tietenkin sen kukon. Munan kehittyminen kestää 24 tuntia joten se munii maksimissaan yhden munan päivässä. Kana hautoo munaa 21 vrk jonka jälkeen tipu kuoriutuu. Lihatuotannossa tipunen kasvaa 5-6 viikossa broileriksi eli teurastus kokoonsa. Tipusia meidän ei ole tarkoitus teettää vaikka se olisikin hyvin mielenkiintoista. Kanakin tarvitsee lepotaukoa munimisesta ja se itse pitää sen aika ajoin. Näin se pysyy terveenä ja hyvävointisena. Noille kanoille ostettiin samalla ruuaksi ohraa ja lisäksi niille syötetään kaikenlaista kotitaloudesta jäävää biojätettä. Kanamunan kuoret kuivatellaan ja murskataan niille takaisin kalkin lähteeksi, jotta muninta jatkuisi. 

Mä olen aika untuvikko näissä kana asioissa, mutta oppimisen palo on kova. On mulla ajatuksena koittaa saada joku temppu opetettua TuiTuille, se vaan tuntuu olevan se kaikista arin kana ja juoksi aitaustakin ympäri mua karkuun kun yritin siitä kuvaa ottaa. Kunhan nyt ensin sitten kotiutuu jos se siitä sitten rentoutuisi. 

Kuvia klikkaamalla saat niistä suurempia. 

Sisko ja hänen miehensä olivat nähneet kovasti vaivaa ja rakentaneet hienon sisä- ja ulkotarhan kanoille. Kyllä niiden siellä kelpaa asustaa. Entinen omistaja sanoikin, että kanat saattavat nyt tehdä munalakon kun uuteen kotiin muuttavat, että munia ei välttämättä näy jopa viikkoon. Seuraavana aamuna oli kuitenkin pesässä jo viisi munaa. Hyvin pikku rouvat kotiutuivat. 

Ensimmäisen aamun munat