Lohduttaminen

Mietin pitkään viitsinkö edes julkaista tätä kirjoitusta, sillä en halua että kukaan ottaa asiasta itseensä, mutta kun aloitin blogin kirjoittamisen päätin silloin, että kirjoitan tänne just sitä mitä itse haluan ja ne lukee ketkä lukee.

 Tää mun tämän hetkinen elämäntilanne sai mut miettimään ihmisten välistä vuorovaikutusta. Miten ihminen reagoi toisen ahdinkoon. On olemassa monenlaista ihmistyyppiä ja toimintatapaa. Osalle ihmisistä on kai helpompi lähteä lohduttamaan toista sanomalla, että kaikki järjestyy ja kehottamalla olemaan miettimättä asiaa. Jokainen varmasti tietää ja ymmärtää, että sellainen miettimättä oleminen on käytännössä sulamahdottomuus ja tästä syystä lohduttavana sanomana se jää melko vajanaiseksi, vaikka sanoja sillä pelkkää hyvää tarkoittaakin. Sitten on niitä, jotka sanovat olevansa läsnä ja auttavansa miten vain voivat, tämmöinen lohduttaminen tuntuu eri tavalla, se tuntuu läheisemmältä. Parhaiten varmasti uppoaa ne omakohtaiset tarinat joihin voi samaistua ja joista saa voimaa. Arvostan suuresti kyllä kaikkia tapoja ja ne koskettavat, toiset vain syvemmältä. Toki on sitten niitäkin ihmisiä, joiden mielestä oikeita sanoja ei vaan löydy ja he kokevat tilanteet ahdistavina ja ovat mieluummin kommentoimatta asiaa. Sekin on ihan fine, kukin tyylillään. Mä tunnistan itseni kahdesta ensimmäisestä, se riippuu kai henkilöstä ketä lohduttaa tai tukee, kuinka läheinen hän lohduttajalle on. Mä itse syyllistyn liian usein myös siihen ongelmanratkaisijan rooliin, jossa yritän järkisyillä poistaa "ongelmaa". Luultavasti olisi parempi vain kuunnella ja olla läsnä. Vaikeita asioitahan nämä ovat, eikä oikeaa ja väärää tapaa mielestäni kuitenkaan ole.

Useinhan sanotaan, että miehet ovat niitä ongelmanratkojia siinä missä nainen haluaisi vain puhua. Nainen ei välttämättä haluakaan ratkaista asiaa vaan vain jauhaa siitä ja saada sitä kautta helpotusta olotilaansa. Meillä on kyllä opittu, että mä kun haluan jauhaa niin silloin en niitä ratkaisuja kaipaa. Kysyn sitten erikseen, kun oikeesti apua tarviin :)