Terveydenhuollon ammattilaisten kielenkäyttö

Vihastuttaa ja ihastuttaa, ihmisiähän me kaikki ollaan. Kuitenkin siinä on ammattiryhmä jonka pitää mielestäni ihan ehdottomasti omata tilannetaju ja harkinta sanavalinnoissa. Helppoa se ei ole, sen tiedän itsekin. Omalle kohdallenikin on jo urani aikana sattunut tapauksia joissa olen joutunut soittamaan omaiselle kuolemantapauksesta tai muuten päivittämään heille huonoja uutisia. Sen kaltaisten uutisten toimittamiseen täytyy saada ensin koottua omat ajatukset, mietittävä miten asian esittää ja vielä löydettävä hiljainen paikka sen esittämiseen. Usein tuo jälkimmäisin onkin siinä se haasteellin osuus kun hiljaisia paikkoja osastoilla ei oikeastaan ole muualla kuin vessoissa. Näin ei tietysti joka paikassa ole, puhun nyt vain omasta kokemuksestani. Kokeneempien kollegoiden tuki on korvaamatonta tällaisissa tilanteissa, sillä ei niitä koulussa opeteta, saatika pystytäkään opettamaan. Minä itse pidän siitä, että puhutaan kuin ihminen ihmiselle, unohdetaan heti kättelyssä ne hienot alan termit ja käytetään ns. kansankieltä. Päteminen ei kuulu, no ei minnekkään muualle kuin tenttitilaisuuksiin. Päteminen, aarg siitä saiski ihan oman postauksen aikaan...

Täytyy kyllä sanoa, että se lääkärin kommentti sille toiselle lääkärille siinä mun biopsian oton aikana, ei ainakaan mieltä ylentänyt. "Epämääräinen" niin pieni sana ja se sai aikaan valtavia tunteita, se pelästytti. Itse alan ammattilaisena pyrin kyllä kiinnittämään sanavalintoihini huomiota ja kollegoiden kanssa keskustelu potilaan tilasta potilaan kuullen on harvoin hyvä idea, oli hän vauva tai vaari. Molemmat ääripäät kuitenkin saattavat ymmärtää vaikka se ei aina tule heti ilmi. Kiinnitän itse töissä varmasti jatkossa hyvin paljon enemmän huomiota siihen sanattomaankin viestintään jota käyn potilaideni tai asiakkaideni kanssa. Se kertoo usein paljon ja jättää samalla paljon auki. Katseet ja eleet on niin helppo tulkita myös väärin.

Tässä alla olevassa kuvassa on jotenkin osuva tuo teksti. Olen rokotus asiaa itsekin miettinyt monesti. Mulle siinä ei ole oikein järkeä, että ei lastaan halua rokottaa. Nykypäivänä kun matkustaminen ja liikkuminen on niin vapaata ja helppoa. Myös ne taudit matkustaa matkalaisten mukana kaikkialle. Jokaisen (vauvan mielipidettähän emme tiedä) onneksi, sentään vielä saa tehdä niinkuin haluaa näissä asioissa, katsotaan onko sitten enää samalla lailla vaikka 50 vuoden kuluttua.