Traumaperäinen Liponekroosi

Lääkäri soitti mulle sovitusti iltapäivällä ja kertoi löydösten tulokset. Rinnassani on traumaperäinen liponekroosi. Suomeksi sanottuna se olisi jonkin trauman aiheuttama rasvakudoksen kuolio, eli siis ihan vaan kuollutta läskiä. En ole vissiin koskaan ollu näin onnellinen läskistä :) Aivan mahtava uutinen, läskiä läskiä!!! Periaatteessa sille ei tarvitsisi tehdä mitään, mulla toi rasvapatin koko vaan on kaksinkertaistunu sen biopsian jälkeen eli siitä toimenpiteestä syntyi uusi traumaperäinen liponekroosi :(. Rinta on myös melko arka. Sovittiin lääkärin kanssa, että poistetaan kuoliot kun lopetan imeyksen jos ne silloin vielä vaivaavat. 

Kyselin lisäksi mitä kaikkea voisin nyt tehdä edistääkseni tätä rintasyövän ennaltaehkäisyä. Tiedustelin onko mahdollista kunnallisen kautta päästä "syöpägeeni" tutkimuksiin? Lääkäri lupasi selvittää ja soittaa minulle kahden viikon päästä. Palaan siihen postauksen merkeissä kun se asia selviää. Sen tiedän, että Kymenlaakson syöpäyhdistyksen kautta pääsee periytyvyysneuvontaan. Eli jos suvussasi on paljon syöpää sairastavia olisi se ihan viisas käynti. 

Neuvonnassa hoitaja kysyy asiakkaalta syöpätapausten määrää suvussa. Tietojen pohjalta hoitaja piirtää sukupuun, joka havainnollistaa perinnöllisen syövän riskiä. Mikäli sukutiedot viittaavat keskimääräistä suurempaan syöpäalttiuteen, hoitaja suosittelee jatkoselvitystä lääkärillä.

Vain noin viidesosassa jatkoselvityksistä päädytään siihen, että kysymyksessä vaikuttaa olevan perinnöllinen syöpäalttius. Silloin asiakas lähetetään oman yliopistosairaalansa perinnöllisyyslääketieteen yksikköön, jossa perinnöllisyyslääkäri antaa asiaan liittyvän neuvonnan. Mikäli suvussa todetaan tutkimuksen jälkeen (verinäyte otetaan yhdestä suvun jäsenestä) alttius periytyvään syöpäsairauteen, saavat suvun jäsenet suosituksen tehostettuun seurantaan, jolloin syöpä voitaisiin ehkäistä tai todeta varhaisessa vaiheessa.

Jos syövän perinnöllisyys askarruttaa:

  • Ota yhteyttä oman maakuntasi syöpäyhdistykseen ja varaa aika periytyvyysneuvontaan.
  • Neuvonta on tarkoitettu kaikille, syöpäyhdistyksen jäsenyyttä ei vaadita.
  • Neuvonta on Kymenlaakson Syöpäyhdistyksessä maksutonta.
  • Neuvontaa antavat siihen koulutetut sairaanhoitajat.
  • Mahdollinen jatkoselvitys lääkärillä on maksullista toimintaa.
  • Neuvonta ei edellytä Syöpäyhdistyksen jäsenyyttä.
  • Tulosta, täytä ja ota mukaasi esitietolomake, kun tulet periytyvyysneuvontaan.

Voit kysyä askarruttavista asioista myös Syöpäjärjestöjen maksuttomasta neuvontapalvelusta. Puhelinnumero: 0800 19414 ,ma ja to klo 10-18 ja ti-ke-pe klo 10-15. Neuvontapalveluun voi myös lähettää sähköpostia: neuvonta@cancer.fi

Nyt ei sitten muuta kuin kesää kohti. Ihana kun pääsee nyt aidosti nauttimaan lämpöisistä päivistä, eikä takaraivossa jyskytä enää negatiiviset ajatukset :) Suuri kiitos kaikille matkassa mukana kulkeneille ja tukeaan antaneille, olette olleet korvaamaton apu ja voimavara. -KIITOS <3