Vaietut vaivat vol.2.

Ystäväni esikoisen laskettuaika on viikon päästä ja juttelimme hänen kanssaan kaikesta synnytykseen ja sen jälkimaininkeihin liittyvää. Kerroin lähinnä omista kokemuksistani ja mistä koin olevan hyötyä ja mitä taas tekisin nyt toisin sen kokemuksen pohjalta. Jaan top 5 mietteeni myös teille jos niistä olisi jollekkin hyötyä.
1. Kakkaaminen synnytyksen aikana
Koin ennen synnytystä kamalaa häpeää siitä jos kakkaan synnytyksessä kätilön päälle tai mieheni näkee minut kakkimassa. Vaikka olemme hyvin läheisiä mieheni kanssa eikä meillä ole salaisuuksia niin tuon peräkontin tavarantoimituksen ja pakettien sisällön haluisin pitää vain omana tietonani. Jälleen asia mistä ei kukaan puhu, asia mistä ei meinannut löytyä mitään mainintaa edes missään keskustelupalstoilla. En itsekään kehdannut kysyä asiaa neuvolassa kun en halunnut vaikuttaa turhamaiselta :D. Kerroin kätilölle, että tyhjennystä ei ole tapahtunut muutamaan päivään, hän rauhoitteli minua kertomalla, että suoleni tuntuu melko tyhjältä. Samoin puhuin miehelleni etukäteen että se on sit paskempi juttu jos tavaraa alkaa tulee. Hän ei ollut asiasta moksiskaan tai ainakin hyvin esitti ja sai minut siten rauhoittumaan. No ihmetyksekseni kai se keho on niin fiksu, että se ei työnnä kaikkea kamaa kerralla vaan keskittyi vain lapsen tuloon. Huhhuijaa, painajainen selätetty!!
2. Ilokaasu ja pahoinvointi?
Moni puhuu, että ei uskalla ottaa ilokaasua kun siitä voi tulla paha olo. Niin mäkin alkuun ajattelin, että se oksentaminen siitä hommasta varmaan vielä puuttuukin. Kuitenkin jo useamman vuorokauden valvominen supistuksien kanssa sai minut koittamaan mitä kivunlievitystä tahansa. Alkuun oikea aikainen kaasun hengittäminen oli vaikeaa, jos otin sitä jo kun supistus oli päällä, ei auttanut. Kun opin ennustamaan supistuksen tulon ja aloin ajoissa hengittämään kaasua, oli siitä iso apu. Kerran vetelin posket lommolla ja sen jälkeen oli yrjön kyläily lähellä, nieleskelemällä meni onneksi ohi ja opin siitäkin. Kaiken kaikkiaan toimi mulla erittäin hyvin. Suosittelen ainakin kokeilemaan ja hiukan se ottaa aikaa, että sen oppii joten älä suotta heti luovuta. 
3. Turvotus synnytyksen jälkeen.
Olin toosi onnellinen, ettei mulle tullut koko raskauden aikana lainkaan raskausarpia. Mä kyllä säännöllisesti rasvailin nahkaani, liekö siitä oli apua? Kuitenkin synnytyksen jälkeen, tikit toosassa ei tehny ihan kauheesti mieli ylimääräisiä liikkua. Siitä seurauksena jalkoihini kertyi reilusti nestettä, varsinkin reisiin, tämä tietysti venytti nahkaa ja PAM sain jonkin verran arpia. Noo onneks ne haalenee ja saa tarvittaessa peitettyä vaikka shortimallin biksuilla. Suosittelenkin oman kokemuksen pohjalta liikkumaan ja kävelemään vaikka se hyvin epämiellyttävää onkin. 
4. Kakkaaminen synnytyksen jälkeen.
Ihan jäätävän pelottava ajatus! Ehkäpä ilman tikkejä se ois ihan walk in the park, en tiedä. Sairaalassa kannattaa pyytää ajoissa laksatiivia suun kautta ja sitä särkylääkettä, mieluummin jo ennen ku juna jyskyttää takaportilla. Mä pyysin synnytystä seuraavana  iltana ja aamulla sain helpotuksen, kyllähän se pikkusen kipeetä teki siitä huolimatta. 
5. Maidon nousu rintoihin.
Ai jumankauta, eihän siihen osannu mitenkään varautua, et rinnat kasvaa kaksi kuppikokoa muutamassa tunnissa. Ja se päänsärky, sepäs se vasta mukava oli, päätä ei uskaltanu liikuttaa kun tuntuu et pamahtaa. Ihan turha oli ostaa etukäteen imetysliivejä koska eihän sitä voinu tietää minkä kokoset bosat sitä kasvaa hetkessä. Toki sekin olotila on ohimenevä ja muutamissa päivissä helpottaa kun tarjonta alkaa vastata kysyntää... Mulla pamahti lisäks selkä ja hartiat tosi kipeeks, itseni kasassa pitäminen oli vaikeeta. Ei muuta ku äkkiä kauppaan ostamaan oikean kokoiset ja HYVIN tukevat liivit. Se helpottikin heti selkäsärkyyn. 
 
Tässä mun top 5 asiat jotka on jääny siitä ajasta hyvin mieleen, toivotaan että se aika kultaa nämäkin muistot :)