Hampaiden harjaus lasten kanssa - meillä tästä ei neuvotella

Tämä postaus on ollut minulla useamman kerran työn alla mutta on tuntunut siltä, että kiinnostaakohan tällainen aihe ketään. Sitten törmäsin keskusteluun siitä, miten hankalaa lasten hampaat onkaan saada pestyä. Päätin sitten julkaista tämän. Kaikessa yksinkertaisuudessaan postauksen, joka kertoo meidän hammaspesuista, haha.

 

Hampaiden harjaus, tuo useimmissa lapsiperheissä kinaa aiheuttava iltatoimi. Meillä hampaat on saatu onneksi pestyä yllättävän vähällä vääntämisellä ainakin tähän saakka. Lapset muistavat myös itse huolehtia puhdistuksesta. Lapsen luonne vaikuttaa paljon siihen, tuleeko esimerkiksi hampaiden harjauksesta vääntöä vai ei, mutta uskon meidän aikuisten voivan vaikuttaa tähän paljonkin. Meillä on huomattu hyviksi tiettyjä juttuja, joiden avulla hampaiden pesusta on tullut rutiini, josta ei tarvitse kinata. Itse asiassa tytöt vuorottelevat siitä, kumpi saa tulla hampaineen harjattavaksi ensin. Tässä meidän perheessä toimivaksi havaittuja keinoja.

Kerromme lapsille selkeästi, miksi hampaat pestään

 

Lapset ovat paljon fiksumpia kuin usein huomaammekaan. Kun lapselle kertoo selkeästi syyn hampaiden harjaukselle, lapsi usein haluaa harjata hampaansa. Tässä hyvänä apuna ovat kirjat ja esimerkiksi hampaiden hoidosta kertovat lastenohjelmat. Muutenkin kannatan lapsille asioiden kertomista niiden oikeilla nimillä. Toki lapsen ikätaso huomioiden.

 

Emme lipsu

 

Meinasin jo kirjoittaa, että meillä hampaiden harjauksesta ei keskustella, mutta siitä tulisi aika väärä kuva, haha. Meillä kyllä keskustellaan paljonkin, mutta ei neuvotella. Hampaat pestään joka tapauksessa. Kun harjauksesta tulee yhtä luonnollinen osa päivää kuin esimerkiksi syömisestä, ei lapsikaan helposti kyseenalaista sitä, tarvitseeko niitä hampaita pestä vai ei.

 

Sadut ja laulut

 

Tämä on ehdottomasti tärkein! Meillä pyritään siihen, että hampaiden harjaus ei olisi sama kuin tylsä hetki. Meillä hampaiden harjauksen yhteydessä joko lauletaan lauluja  keksityillä sanoilla tai kerrotaan pikasatuja. Mitä hölmömpi laulu, sitä paremmin viihtyvä lapsi. (Meidän vessasta siis välillä raikaa ihan aikuisen laulamana esimerkiksi: ”P, niinkuin pieru p-p-pieru”, apua!)

Olen kyllä sitä mieltä että lapsen on hyvä oppia myös se, ettei kaiken tarvitse olla aina hauskaa, mutta hampaiden harjaus on niin tärkeä juttu, että haluan sen olevan lapselle mieluummin mukava hetki kuin ihan tyhmä juttu.

Sähköhammasharja

 

Meillä kaikille lapsille on ostettu sähköhammasharja reilun vuoden iässä, vaikka niissä lukeekin kyljessä että kolmivuotiaasta ylöspäin. Olen tarkistanut myös hammaslääkäriltä, ettei sähköharjan käytöstä ole mitään haittaa. Lapsen hampaat tulevat kunnolla puhtaiksi ja sähköharja on sekä lapselle että harjaavalle aikuiselle paljon tavallista harjaa miellyttävämpi. Kuopukselta tämä vielä puuttuu, mutta pian aiomme ostaa sähköharjan myös hänelle.

 

Lapselle päätösvaltaa

 

Niinkin pieni juttu, kuin hammastahnan valinta, on lapselle iso ilo! Meillä tytöt saavat valita kaupasta tahnan itse vaihtoehdoista, jotka ovat heille fluorimäärältään sopivia. Myös sähköhammasharjojen vaihtopäitä on vaikka miten monenlaisilla kuoseilla, joista lapset saavat valita vuorotellen ostettavan pakkauksen. Aamuisin he myös saavat harjata hampaansa itse.

Mun mielestä terveet hampaat ovat sellainen lahja lapsille, minkä eteen kannattaa vähän nähdäkin vaivaa. Uskon, että he varmasti osaavat arvostaa sitä sitten vanhempana. Aikuisuudessa tai nuoruudessa on myös hankalaa oppia huoletimaan rutiininomaisesti hampaistaan, ellei sitä ole opittu jo lapsuudessa. Nyt lapsuudessa luodaankin pohjaa suuhygienialle koko elämää ajatellen.

 

Onko sulla jokin erityinen kikka, jolla hampaat saadaan harjattua ilman ongelmia vai taistellaanko teillä joka ilta siitä? Olisi kiva kuulla!

 

-Reetta