Hei me pyykätään! - Pyykkietikan ohje

Kun talossa asuu viisi henkeä, joista kolme on pieniä lapsia ja yksi jääkiekkoa harrastava mies, pyykkiä on paljon. Ihan todella P-A-L-J-O-N. Ja minä inhoan pyykkäämistä, enkä tiedä onko se nyt kovin hyvä lähtökohta kirjoittaa pyykkäämisestä, haha… Mene ja tiedä, siitä aion nyt kuitenkin kirjoittaa. tarkemmin pyykkietikasta. Aivan sen vuoksi, että mun mielestä se on pyykkäämisen raivostuttavuudesta huolimatta aika siisti juttu.

Oon aina rakastanut tuoksuja, mutta pikkuhiljaa olen tajunnut, miten järkyttävässä kemikaalipilvessä me elämmekään. Vauvasta saakka pukeudutaan tuoksulla kyllästettyihin vaatteisiin, jotka aiheuttavat tuoksuihin tottuneille aikuisillekin (myös minulle nykyään) migreeniä. Nykyään puhutaankin paljon tuoksuttomuudesta ja esimerkiksi kotipaikkakuntani uudessa koulussa toivotaan, että oppilaat tulisivat kouluun täysin tuoksutta. Tarkoittaa myös pesuaineita ja huuhteluaineita, joita vaatteiden pesuun on käytetty.

Pyykki kuitenkin jää helposti sähköiseksi ja kovaksi ilman huuhteluainetta. Huuhteluainetta käytetään myös varmasti pelkästä tottumuksesta. Siitäkin huolimatta, että se pilaa monia materiaaleja, saa vaatteet haisemaan ja tekee pesuainelokerosta todella ällöttävän. Nämä mun mielestä myös siinä tapauksessa, että huuhteluaine on tuoksuton. Siksi meillä käytetään pyykkietikkaa.

Pyykkietikkaa myydään kyllä kaupassakin, mutta sen aika suolaisen hinnan vuoksi teen nykyään huuhteluaineen tilalla käytettävän pyykkietikan itse. Kaikessa yksinkertaisuudessaan siis: laitan pulloon ¾ väkiviinaetikkaa, ¼ vettä ja joskus eteeristä öljyä parisenkymmentä tippaa. Lemppari on omena! Tätä käytän aivan kuten huuhteluainetta. Parasta tässä etikassa on ehdottomasti sen hajuja neutralisoiva vaikutus. Ja siis oikeasti neutralisoiva, eikä peittävä kuten tuoksullisessa huuhteluaineessa. Jälkikäteen ajateltuna on todella ällöttävää, että aiemmin oli normaalia se kun varsinkin tummaa pyykkiä pestessä märkä, puhdas pyykki saattoi haista hieman tunkkaiselta, yök. Etikka myös pehmentää pyykkiä, auttaa värejä säilymään kirkkaina ja puhdistaa koneen putkistoja. Lisäksi se pitää tuon aiemmin mainitsemani limaisen pesuainelokeron puhtaana.

Koska arjessa pienten lasten kanssa on tarpeeksi touhua joka tapauksessa, meillä pyykki kuivataan pääsääntöisesti rummussa. Vaikka kaikille materiaaleille rumpu ei sovi, pyykkietikkaa olen kyllä huoletta laittanut kaikkeen pyykkiin. Myös vauvan pyykkiin. Yksi tärkeimmistä syistä siirtyä etikkaan onkin ollut se, että haluan lapsille ehdottomasti myrkyttömästi pestyä pyykkiä.

Musta on tullut oikea pyykkietikan lähettiläs, ehkä tää postaus onkin sitten luonnollinen jatkumo sille. Nyt joulun aikaan tämä on mun mielstä myös hyvä lahjavinkki sellaiselle, jolla on jo kaikkea. Kauniiseen pulloon pyykkietikkaa, teko-ohje ja vaikka laadukas tuoksuöljy mukaan!

 

Mukavia pyykkihetkiä!

- Reetta