Lapsiperheelle sopiva koti - meidän tulevan kodin piirustukset

Reilu vuosi sitten katselimme meille kotia, alunperin olisimme halunneet ostaa valmiina ja välttyä rakentamiselta, mutta ei sitä täydellistä vain tullut vastaan. Yhtenä iltana sitten meidän ystäväpariskunta lapsineen oli meillä kylässä ja jostakin lensi ilmoille vitsi, että aletaan rakentaa yhdessä samalle tontille. Silloin sille vitsille naurettiin, nyt heidän kanssaan yhteiselle tontille on raivattu tila kahdelle omakotitalolle. Siitä heitosta tuli siis totta, ja hyvä niin! Kun rakentaa samaan aikaan ja samaan paikkaan, voi säästää monissa kuluissa ja apua on aina lähellä (Lähinnä me ensirakentajina saamme hyötyä heidän tietämyksestään, jota he ovat saaneet jo edellistä taloaan rakentaessa, tuskin meistä heille on juuri hyötyä, haha).  Sitten talojen valmistuttua on huikeaa, että lapsille on naapurissa samanikäisiä leikkikavereita ja meille aikuisille samassa elämäntilanteessa olevia ystäviä. Tontti on iso, joten molempien talot ovat kuitenkin omassa rauhassaan ja pihoja erottaa pieni metsäkaistale. 

Nyt kuitenkin niihin kuviin! 

Omalle rauhalliselle, metsään rajoittuvalle takapihalle avutuu isot ikkunat.
Talo tien puolelta. Sisäänkäynnit ovat kätevästi saman katoksen alla auton kanssa.

Halusimme kodistamme ulkonäöltään ajattoman , joten päädyimme perinteiseen harjakattoon. Talossa on yksi kerros ja neliöitä 147. Olohuoneessa ja keittiössä on reilusti isoja, lattiasta alkavia ikkunoita, niistä saamme paljon luonnonvaloa sekä luonnon osaksi sisustusta. 

Erityisesti tähän pohjaratkaisuun olen erittäin tyytyväinen. Meillä oli paljon sellaisia juttuja, jotka haluttiin tulevaan kotiimme ja tässä on ne kaikki, huippua! Mieheni suunnitteli ja piirsi kotona ruutupaperille pohjan, jonka sitten toimitimme Jopera oy:lle. Siellä suunnittelija piirsi luonnostelemamme pohjan puhtaaksi ja hioimme yhdessä yksityiskohdat kuntoon. Ihanaa rakentaa koti, joka on suunniteltu täysin meidän toiveiden ja tarpeiden pohjalta! Tässä pohjakuva koko talosta, alempana vielä eriteltyinä muutama kohta, joita halusin näyttää vielä tarkemmin. Piirtelin selvennykseksi punaisia viivoja niiden huoneiden seiniin, joita erittelen.

Kodinhoitohuone oli ehdottomasti sellainen juttu, mistä emme halunneet tinkiä. Niinpä siellä on reilusti tilaa ja kaapistoa. Tähän tilaan yhdistimme arkieteisen siten, että kuraiset saappaat ja pyykkihuolto eivät ole kuitenkaan ihan vierekkäin, vaikka samaa tilaa ovatkin.

Arkieteiselle on oma "kolonsa", jotta kura pysyisi poissa muusta kodinhoitotilasta.

Lasten oma aula on yksi parhaista tämän talon jutuista! Halusimme tehdä huonejärjestelyn niin, että menoa ja ääntä saa helposti rauhoitettua sekä lapset saavat isompana halutessaan vähän yksityisyyttä. Sen vuoksi lastenhuoneiden keskelle suunniteltiin liukuovella keittiöstä tarvittaessa erotettava aulatila. Nyt lasten ollessa pieniä tällä järjestelyllä saa rauhoitettua lasten unta silloin, kun muualla mekastetaan ja sitten isompana lapset saavat omaa rauhaa (sekä me vanhemmat  silloin, kun teinit valvovat kavereidensa kanssa omassa päädyssään ja me vanhukset haluamme mennä nukkuaan ajoissa). Aula tuo myös kivasti lisää tilaa leikeille ja touhuille, kun huoneet ovat maltillisen kokoisia.

Nämä ahtaat kerrostaloasunnot eivät ole olleet juttumme,  omaan tulevaan kotiimme halusimmekin ilman muuta avoimen keittiö- olohuonetilan isoilla ikkunoilla ja vinolla sisäkatolla. Keittiössä on iso saareke ja ruokapöytä tulee valoisaan erkkeriin isojen ikkunoiden kanssa. En malta odottaa, että saan teetä juodessa katsella isoista ikkunoista omaa pihaa ja metsää.♡ Nyt  näen vain naapuritalon ruskean tiiliseinän.  Olohuonetta ja keittiötä jakaa uunimöhkäle, jossa on olohuoneen puolelle takka ja keittiöön leivinuuni. Ehkä minusta tulee vielä kunnon emäntä ja opin paistamaan rieskaa sekä leipäjuustoa omassa uunissa, haha! 

Meidän makuuhuoneessa on vaatehuone, jonka kautta pääsee myös kodinhoitohuoneeseen. Uskon, että nyt lasten ollessa pieniä säilytämme kaikkien meidän vaatteet vaatehuoneessa kätevästi pyykkihuollon vieressä. 

Myös vanhempien makuuhuoneessa on iso, lattiasta lähtevä ikkuna.

Tällainen koti meille on tulossa. Me ollaan aivan innoissamme, emmekä millään malttaisi odottaa, että pääsemme tuonne asumaan. Pitkä urakka on  edessä, mutta varmasti kaiken arvoinen! Jollekin se on ehkä vain talo, tavallinenkin, mutta meille unelmiemme koti. ♡ 

- Reetta

Kuvat ovat talotoimittajamme Jopera oy:n  piirtämiä.