Miten kotityöt jaetaan lapsiperheessä, kun toinen vanhemmista on töissä ja toinen kotona

Meillä on kotitöiden suhteen hyvä tilanne, miehen kanssa molemmat koetaan kotitöiden jakautuvan tasaisesti eikä meillä juuri väännetä niistä. Töitä ei lasketa ja yleensä ne tulevat hoidetuksi sen kummempia ajattelematta arjen lomassa. Aina tilanne ei ole ollut suinkaan sama, vaan tämä balanssi on saavutettu vuosien myötä. Toki tärkeässä roolissa on se, että tapamme elää arkea on vakiintunut kulkemaan sitä tuttua reittiä muuttuneista tekijöistä huolimatta, mutta tärkeintä on ehdottomasti molempien asenne! Meillä ihan tavallisistakin kotitöistä kiitetään toista ja asenne on mieluummin sellainen, että haluan tehdä jonkin asian toisen puolesta, ei sellainen, että lasketaan kuka on tehnyt eniten.

Miten meillä sitten jaetaan kotityöt?

 

Meistä molemmat ovat olleet välillä kotona lasten kanssa ja välillä olemme olleet molemmat töissä tai opiskelemassa samaan aikaan, yhteistä aikaa perheen kanssa siis ei aina ole ollut juuri ollenkaan. Näistä ajoista on jäänyt sellainen perinne ja ajatus, että kun olemme kaikki kotona, kotityöt yritetään jättää vähemmälle ja viettää oikeasti sitä vapaa-aikaa yhdessä. Jotta vapaa-aika olisi mahdollisimman vähän työlästä, haluan tehdä mahdollisuuksien mukaan kotityöt päivällä miehen ollessa töissä nyt, kun olen itse kotona lasten kanssa. Sitten kun hän tulee kotiin, on ihanaa nauttia siitä vapaasta ajasta ilman stressiä siitä, ettei huomiselle ole pestynä puhtaita vaatteita. Toki mukaan mahtuu niitäkin päiviä, jolloin otamme lasten kanssa totaalisesti lomaa kotitöistä, jopa karkaamme pyykkivuoria kyläilemään, mutta niinhän sen kuuluu mennäkin!

Tällä hetkellä siis teen suurimman osan kotitöistä ja se on mun mielestä ihan reilua ja luontevaa. Joskus päivät lasten kanssa ovat täynnä touhua ilman kotitöitäkin, mutta yleensä ehdin tehdä niitä ihan hyvin päivän aikana yhdessä lasten kanssa,  silloin kun lapset nukkuvat tai leikkivät keskenään. Teen suurimman osan kotitöistä mieluiten juuri päivisin, illalla sitten nautimme kiireettömyydestä. Tämä toimii siksikin parhaiten, että molemmilla on illalla miehen tullessa kotiin takanaan työpäivä ja molemmat tarvitsevat lepoa. Saattaakin tulla shokkina meille kaikille se kotitöiden määrä iltaisin, kunhan minäkin lähden joskus töihin, haha.

Vaikka meillä ei lasketakaan kotitöitä, on meillä yksi mittari: silloin kun molemmat tai toinen tulee kotiin töistä, ovat ”tilit tasan”. Kumpikaan ei ajattele toisen tehneen vähempää kuin itse, oli sitten ollut kotona tai töissä. Illalla tehtävät jutut tehdään yhdessä voimavarojen ja fiiliksen mukaan. Tämä ei ole toiminut meillä aina. Esikoisen aikaan minä olin kateellinen siitä, että mies sai käydä töissä ja minä olin kotona ilman autoa pitkät päivät. Mies taas ihmetteli, miten muka voin olla väsynyt ja tarvita omaa aikaa, olinhan vain kotona. Voi meitä, onneksi noista ajoista on opittu!

Me molemmat tiedämme, että kumpikaan meistä ei yritä luistaa kotitöistä ja sysätä vastuuta toiselle. Uskonkin että tämä on syy sille, miksi meillä ei niistä riidellä. Suurin osa kotitöistä menee itsekseen sen mukaan, mikä on mieluisin tai vähiten mieluisin työ itse kullekin. Minä esimerkiksi en varsinaisesti pidä siivouksesta, mutta siivoan yleensä aina, sillä tiedän mieheni inhoavan sitä niin paljon minua enemmän. Minä taas en voi sietää altaassa jo märkinä seisomaan ehtineiden astioiden nostelua koneeseen, joten mieheni tekee sen usein puolestani, jos sellainen kasa on päässyt kertymään. Näitä esimerkkejä on useita ja musta on ihanaa, että tämä toimii molempiin suuntiin niin hyvin!

 

Kotityöt ovat mun mielestä turha aihe riitelylle, onneksi meillä ei niistä riidelläkään kuin todella, todella harvoin. Sitä useammin kiitetään toista ruuanlaitosta, siivoamisesta, astianpesukoneen täyttämisestä, pyykäämisestä, halkojen hakemisesta, auton laittamisesta lämpeämään, kaikesta. Mikä tärkeintä, joustetaan. Vaikka joutuisi tulemaan sotkuiseen kotiin, lohdutetaan mieluummin rankasta päivästä eikä aleta tuskastella, kuinka tympeää on tulla kaaokseen.

 

Miten teillä jaetaan kotityöt? Riidelläänkö niistä?

 

-Reetta