Viisi vuotta sitten ajattelin merkkivaatteiden olevan pelkkiä ylihinnoiteltuja lumppuja, entä nyt?

Hurjaa, että kohta on kevät! Useasti on kuulunut lintujen viserrystä, päivät ovat koko ajan pidempiä ja eilen oli huimat 4 astetta lämmintä. Kyllä se kevät ja kesäkin vielä tulee, ja me ollaan niin valmiita! Kerrankin meillä on välikauteen hyvissä ajoin hankittuna lähes kaikki vaatteet. Käytiin tällä viikolla myös pikaisesti uusilla välikausivaatteilla pyrähtämässä ulkona ja kuvaamassa. Tänään ajattelinkin kirjoittaa vähän siitä, mistä, miten, miksi ja millaisia vaatteita meillä ostetaan lapsille. Mistä säästetään ja mistä ei missään nimessä...

Lastenvaatteet ovat aina olleet mulle harrastus ja jopa pieni intohimo. Rakastan kauniita vaatteita ja niiden etsimistä. Olen ollut äiti nyt reilu viisi vuotta, ja paljon on ajatus muuttunut lastenvaatteista, mutta rakkaus niihin on säilynyt. Samoin se, että rakastan metsästää ihania vaatteita itselle ja lapsille kirpputoreilta. Suurin muutos on tapahtunutkin siinä, millaisia vaatteita ostan. Vielä viisi vuotta sitten nauroin sille, miten typerää on maksaa lastenvaatteista niin suuria summia, mitä merkkivaatteista joutuu maksamaan. Jos osti uutena, kannatti mun mielestä ostaa niin halvalla kuin sai, kirppareilla vaatteesta kannatti mun mielestä maksaa maksimissaan kolme euroa. Jälleen kerran ei olisi kannattanut vannoa, tuonkin suhteen olen mieleni pyörtänyt, haha.

Mikä tämän muutoksen on sitten saanut aikaan? Merkkivaatehulluus, kuten jotkin asian nimeävät? Parempi ymmärrys, väittäisin minä. Ja turhautuminen huonolaatuisiin vaatteisiin. Vielä viisi vuotta sitten käytin kirpputoreja siksi, että siinä säästää paljon rahaa, nyt siitä on tullut enemmän aatekysymys ja harrastus. Musta on hienoa että voi löytää itselleen täydellisen ja tarpeellisen jutun ostettavaksi kirpputorilta, jonne se on päätynyt tarpeettomana jollekin toiselle ihmiselle. Sama muutos merkkien suhteen. Jos minulla on rahallisesti mahdollista, ostan ehdottomasti mieluummin eettisesti tuotetun vaatteen, joka myös kestää lapselta toiselle ja lopulta kirpputorille. En halvinta mahdollista, joka vastaa kriteereitäni kuten ennen. Ensimmäiset ”merkkivaatteet” meille eksyivät hieman vahingossa, niitä kun pidin viisi vuotta sitten vielä merkeillä brassailevien ylihintaisina rätteinä. Kun huomasin niiden meille vahingosasa päätyneiden Gugguun, Mini Rodinin tai Metsolan vaatteiden kestävän tooooooodella paljon paremmin verrattuna perus ketjuliikkeiden vaatteisiin, mun mieli alkoi pikkuhiljaa muuttua ja nykyään meille uusina tulevista vaatteista iso osa on sellaisia merkkejä, joiden tiedän kestävän kulutusta ja olevan tuotettu muuten kuin lapsityövoimalla. Vaikka vaate maksaisi kuinka vähän tahansa, on se niin turhauttavaa, kun uusi paita nyppiintyy jo ensimmäisessä pesussa ja menettää muotonsa heti. Nykyään ostan mieluummin samalla hintaa käytetyn mutta laadukkaan vaatteen, kuin uuden ja huonolaatuisen.

Kaikkia vaatteita meillä ei ole mahdollista ostaa käytettynä tai merkkivaatteina, mutta en pode siitä enää huonoa omaatuntoa. Ajattelen, että kun suurin osa vaatteista tulee kirpputoreilta tai merkeiltä, jotka tuottavat vaatteensa vastuullisesti, voin sitten hyvällä omallatunnolla ostaa tarvittaessa myös ketjuliikkeistä vaatteita. Kuten helposti asiat, tämänkin olen vetänyt överiksi jossakin vaiheessa. Podin kamalaa maailmantuskaa joka kerta, kun ostin ketjuliikkeistä jotakin uutena, vaikka eihän se niin saisi mennä. Mieluummin niin, että joka kerta kun on mahdollista ostaa eetisempi ja ekologisempi vaihtoehto, sen ostamisesta saisi tuntea hyvää mieltä. Tämän asian ympärillä osataan kyllä taitavasti tuo syyllistäminen. Ei ole ihan pari kertaa, kun esim bloggaajaa tai muuta merkkivaatteita ostavaa on opastettu: ” on ihan turhaa väittää ostavansa noita vaatteita eettisistä syistä, jos kuitenkin ostat pöydän ikeasta.”. Ei, ei näin! Meidän pitäisi olla onnellinen jokaisesta eettisemmästä ostosta, eikä heti ryhtyä syyllistämään niistä asioista, missä toinen ole täydellinen. Saako ihminen sanoa ajattelevansa kuluttamistaan vasta sitten, kun on täydellinen? Mun mielestä se ei mene noin.

On totta, että löytyy myös niitä, jotka ostavat esimerkiksi merkkejä vain siksi, että haluavat niitä merkkivaatteita. Mut mun mielestä siinäkään ei ole mitään vikaa. Eikö se ole pääasia, että yhä enemmän me kuluttajat ostamme vaatteita firmoilta, jotka tekevät niitä vastuullisesti, olipa se syy mikä tahansa? Toki läheskään kaikki merkkivaatteiksi luokiteltavat vaatteet eivät ole tulleet kaupan hyllyyn yhtään sen parempaa tietä kuin ne ketjuliikkeidenkään vaatteet. Samalla tavalla osa niistä tehdään lapsityövoimalla Aasiassa. Kuluttaja saa olla aika tarkkana, jos haluaa ostaa kestävää muotia, kallis hinta ei ole suinkaan tae mistään, ei edes sen laadusta.

En voi väittää, että olisin alkanut pitää tietyistä merkeistä siksi, että tiedostan niiden olevan eettisempiä tai ekologisempia kuin useimmat markettivaatteet, ei. Aloin pitää niistä alunperin siksi, että ne kestivät pidempään kauniina kuin ne perus marketti- tai ketjuliikevaatteet. Ja siksi, että niissä säilyi jälleenmyyntiarvo. Jos ostin ketjuliikkeestä kolmenkympin hupparin, se oli käytettynä kolmen eruon arvoinen. Kun ostin viidenkympin merkillisen hupparin, se olikin käytettynä kolmenkympin arvoinen. Huomasin siis, että merkkivaatteiden käyttö ei välttämättä tule sen kalliimmaksi kuin ketjuliikkeiden vaatteetkaan. Kaikista edullisimmaksi tulisi, jos ostaisi kaiken kirpputoreilta. Suuren osan sisävaatteistamme ostankin. Ulkovaatteet ja kengät ovat kuitenkin sellainen, mistä en ole valmis tinkimään missään nimessä piiruakaan.

Olen itse helposti palelevaa sorttia ja pidän tärkeänä sitä, että lapsilla on päällään laadukkaat ja lämpimät vaatteet ja hyvät kengät. Useimmiten se tarkoittaakin sitä, että ne haluan ostaa uutena. Ulkovaatteet ovat todella kalliita ja ymmärrän sen, että olemme onnekkaita kun meillä on mahdollisuus ostaa lapsille laadukkaat vaatteet ulkoiluun. Kaikilla näin ei ole, ja tässä taas korostuu kirpputorien tärkeys. Mulle tulee todella hyvä mieli kun käytön jälkeen voin viedä laadukkaan, ominaisuutensa täysin säilyttäneen ulkovaatteen edulliseen hintaan kirpputorille, josta se päätyy seruraavaa lasta lämmittämään.♡  Onneksi kirpputorilta ostaminen on nykyään muodikasta eikä suinkaan noloa kuten vielä joskus. Sitä paitsi mun mielestä se on kivaa, suorastaan terapeuttista penkoa pöytiä ja tehdä hyviä löytöjä! 

Käytätkö sinä kirpputoreja? Onko sulle tärkeää vaatteen laatu? Muistetaanhan, että ei ole väärää tapaa ostaa lapsellensa vaatteita, eikä keneläkään ole oikeutta arvostella toisen tapaa. ♡

 

-Reetta