Älä osta mitään -päivä

Tänään on 24.11. perjantai, siis kansainvälinen Älä osta mitään -päivä.

Mutta Black Friday -alennuksissa on vaikka mitä ihanaa, joten miksi ihmeessä viettäisin ostolakkoa juuri tänään?

Kuluttamiseen perustuva kulttuurimme ei kanna kauas. -Leo Stranius

Älä osta mitään -teemapäivä haastaa meidät pohtimaan jokapäiväisiä kulutuspäätöksiämme ja niiden vaikutuksia ympäristöömme, ja sitä vietetään tarkoituksella samana päivänä Black Friday -alennusmyyntitempauksen kanssa. Järjettömän kulutusmässäilyn ja ostokiihkon hetkinä vastapuolen kannanotto tulee tarpeeseen. Todella tarpeeseen.

Kuluttamiseen perustuva kulttuurimme ei kanna kauas. Liikakulutuksella on paitsi katastrofaaliset vaikutukset ympäristöömme, se ei myöskään tee ketään meistä onnelliseksi, vaikka mainostajat muuta väittäisivätkin, sanoo Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius. Luonto-Liiton mukaan ei ole sattumaa, että kahta idealtaan lähes vastakkaista teemapäivää vietetään samaan aikaan. -Keskisuomalainen

Helsingin Sanomat julkaisi uutisen 13.11.2017, jossa kerrottiin, että jopa 15 000 tieteentekijää 184 maasta sanoo ihmisten vaarantavan koko ihmiskunnan tulevaisuuden, jos kulutusyhteiskunta ja väestönkasvu jatkavat nykyisellä tahdilla. VAARANNAMME tulevaisuutemme, kun emme vähennä rankkaa mutta maantieteellisesti ja väestöllisesti epäsäännöllistä materiaalien kulutustamme. Lue koko uutinen: Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta.

Fossiilisten polttoaineiden, hiilen, öljyn, maakaasun, öljyhiekan ja metsien häikäilemätön riisto romahduttavat ekosysteemimme. -Pirkka-Pekka Petelius

Koko kansan rakastama Pirkka-Pekka Petelius otti myös kantaa nykytilanteeseen 20.11.2017 Suomen Luonto -julkaisun kolumnissaan Nyt on kiire. Hän toteaa, että fossiilisten polttoaineiden, hiilen, öljyn, maakaasun, öljyhiekan ja metsien häikäilemätön riisto romahduttavat ekosysteemimme. Peteliuksen mukaan jokainen meistä voi kuitenkin omilla valinnoillaan vaikuttaa: kulutustottumuksilla, vähentämällä lihansyöntiä, äänestämällä oikeita päättäjiä ja jakamalla tietoa. Erittäin hyvä kolumni. Suosittelen lämmöllä lukemaan!

Olen Peteliuksen kanssa samoilla linjoilla. Olemmekin perheenä vähentäneet viime aikoina runsaasti maitotuotteiden käyttöä ja radikaalisti lihan kulutusta. Olemme korvanneet jauhelihan mm. soijalla, mikä tarkoittaa sitä, että kulutamme jopa 98 prosenttisesti vähemmän nautaa kuin ennen. Se on paljon, sillä olimme aiemmin monien muiden lapsiperheiden tapaan jauhelihan suurkuluttajia. Pelkästään jättämällä naudan pois ruokavaliosta voi jo pienentää talouden hiilijalanjälkeä merkittävästi, ja se on vieläpä helppoa!

Ostin ennen uuden tavaran, koska se oli minusta kiva. Juuri tuollainen - monen mielestä ihan normaali kulutustyyli - on vaaraksi ympäristöllemme.

Mietin nykyisin tarkkaan jokaista uutta hankintaa ja todellista tarvetta sen taustalla. Tärkein kysymys lienee, tarvitsemmeko ylipäätään koko ajan uutta tavaraa? Ostin ennen uuden tavaran, koska se oli minusta kiva. Nykyisin en enää pysty, sillä tiedän, että juuri tuollainen - monen mielestä ihan normaali kulutustyyli - on vaaraksi ympäristöllemme. Ostan siis uutta vain tarpeeseen. Täytyy kuitenkin huomioida, että pelkkä halu tai johonkin vanhaan kyllästyminen ei luo todellista tarvetta. Myös hankinnan laadulla on merkitystä. Suosin nykyisin kestävän kehityksen mukaisia, laadukkaita ja eettisen elinkaaren omaavia tuotteita, ja mieluiten ostan käytettynä aina, kuin mahdollista.

Alennusten sijasta päivän normaalihintaisista tuotoista lahjoitetaan 10% Itämeren suojelutyöhön. -Artek

Sisustajana olin suunnattoman iloinen, kun kuulin, että etenkin suomalaisille läheinen modernin muotoilun myynti- ja markkinointiorganisaatio Artek ilmoitti jättävänsä osallistumatta Black Friday -kampanjaan. Artekilla on tänään sen sijaan oma tempauksensa Blue Friday, mikä tarkoittaa sitä, että alennusten sijasta kaikista päivän normaalihintaisista Artek ja Vitra -ostosten tuotoista lahjoitetaan 10% Itämeren suojelutyöhön. Artekin tempaus lisännee ihmisten kulutustietoisuutta entisestään, ja herättänee miettimään Black Fridayn kaltaisten järjettömien kaupallisten kulutustempausten tuhoisia seurauksia maapallolle.

Tiesitkö muuten, että Artekilla on Helsingissä 2nd Cycle -myymälä, joka on keskittynyt käytettyjen Artek-huonekalujen myyntiin? Siinä on kiertotaloutta parhaimmillaan! :)

Tänä vuonna Black Friday on valitettavasti valjastettu jopa viikon mittaiseksi kulutusjuhlaksi, mutta kuten Peteliuskin sanoi, jokainen meistä voi vaikuttaa. Aloita vaikka tänään. Vietä Älä osta mitään -päivää, ja kerro siitä kaverillekin!

Ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille!

- Kiitu

Lue lisää Älä osta mitään -päivästä TÄÄLTÄ.

Ota kantaa Instassa esimerkiksi häshtägeillä:

#stopoverconsumption #makeadifference #buynothingday