Astiahulluus ja rakkaus vanhaan Arabiaan

Olen aina pitänyt astioista ja nyt kun meillä vihdoin on astiavitriini (ollut kylläkin jo kaksi vuotta), olen alkanut miettimään tarkemmin sen sisältöä. Pisimpään keräämäni astiasarja lienee musta Teema, joka on sopivan ajaton ja monikäyttöinen. Musta väri on kaunis, ja pidän Teeman selkeästä ja vähäeleisestä muotoilusta. Arkiastiastomme on tällä hetkellä vähän sitä sun tätä ja mielelläni heivaisin koko sekalaisen setin kirpputorille. Olen pohtinut, josko jossain vaiheessa Teemasta tulisikin arkiastiasto ja vitriiniin muuttaisi muita sarjoja juhlapäivien kattauksia odottamaan.

Vitriinissä siis säilyvät ns. paremmat astiastot, tarjoiluastiat, lasit sekä muut vähemmän käytetyt kauniit kipot, kupit, pullot ja vaasit. Olin haaveillut jo jonkin aikaa sinisävyisestä astiastosta, mutta visioni mukaista astiastoa ei ollut tullut vastaan. Kiitos Facebookin verkostoitumismahdollisuuksien, sain paljon hyviä vinkkejä toiveideni mukaisista astiastoista eräistä sisustusryhmistä, ja näin ollen rakastuin kuollakseni pariinkin Arabian vanhaan astiasarjaan.

Suosikkini Arabian astiastoista on Ali, jonka hankkimisen torppasin jo heti alkuunsa, sillä kyseistä sarjaa on melko rajallisesti saatavilla. Ehdin haalia kirpputorilta jokusen ihan hyväkuntoisen Arabia Maisema -lautasen hintaan 2€ (yhteensä!), kunnes entinen työkaverini laittoi minulle Lahdesta käsin yksi kaunis päivä viestiä (oli aiemmin huomioinut kyselyni vanhan sinisävyisen Arabian perään Facebookissa). Hän oli paikallisella kirpputorilla parhaillaan ja oli bongannut sieltä Ali-sarjaa pienen laatikollisen mielettömän edullisesti. Voitte kuvitella reaktioni!

Nyt setti on minun vitriinissäni (kiitos vaan yllämainitulle vielä monettakohan kertaa) ja voin vain huokailla sen kauneuden edessä. Alin muotokieli on selkeä ja yksinkertainen, mikä käy hyvin yhteen sen kauniin rönsyilevän kuvioinnin kanssa. Alin mallin on suunnitellut Kaj Franck ja koristeen Raija Uosikkinen. Ali oli Arabian viimeinen kuparipainokoriste ja sitä on painettu sinisenä vain vuosina 1965 – 1974. Toistaiseksi omistan Alia vain sekalaisen setin – yhden ison lautasen, neljä matalaa kahvikuppia, viisi tassia ja 6 kakkulautasta. Tämä oli hyvä alku kuitenkin  ja tästä on hyvä jatkaa täydentämistä vaikka yksittäisillä astioilla pikkuhiljaa. Täytyy pitää silmät auki kirpputoreilla!

Ehdin rakastua myös Maisema-sarjaan, vaikka aiemmin olin pitänyt sen kuviointia hieman liian runsaana omaan makuuni. Ihastuin kuitenkin sen mallin antiikkisuuteen, rustiikkisuuteen ja koristeen yksityiskohtaisuuteen sekä kauneuteen, joten nyt myös Maisema-sarja saa hiljalleen kasvaa vitriinissäni. Tässä sarjassa eivät minua haittaa edes astioiden pienet krakeloitumat, joten huonompikuntoisetkin ehjät Maisema-astiat ovat minulle erittäin tervetulleita. Mielestäni noin vanhaan sarjaan kuuluu hieman rustiikkinen ja aikaa nähnyt look. On ihanaa pohtia, mikä lieneekään vanhan astian tausta. Juuri tuosta vanhojen astioiden tarinallisuudesta minä pidän! Leimojen perusteella omat Maisemani ovat vuosilta 1949 - 1964 ja 1964 – 1971, eivät siis niitä kaikkein antiikkisimpia.

Maisema-sarjan AS-mallin on suunnitellut Reinhard Richter ja Arabiaan Maisema-koriste tuli alun perin vuonna 1882 Rörstrandin välityksellä, jossa koriste oli otettu tuotantoon jo 1860-luvulla. Arabia Maisema -sarjan suosituinta sinistä koristetta painettiin aina vuoteen 1975 saakka, kunnes kuparipaino lopetettiin kokonaan. AS sinisen Maiseman tarinaan tuli kuitenkin vielä 1980 – 1990 -lukujen taitteessa uusi käänne, sillä silloin Arabian postimyynti (Arabia Fantasy) teetti lyhyen aikaa kyseisen mallin kahvikuppeja kaukomailla (LÄHDE).

Kummini vinkkasi minulle aiemmin jo yllämainitsemanikin ruotsalaisen Rörstrandin-astiastoista ja ihastuin suunnattomasti sen Ostindia floris -sarjaan. Näitä astioita ei minulla ole vielä lainkaan, mutta koska se sointuisi upeasti Aliin sekä Maisemaan, voisin hyvin uskoa jokusen lautasen vielä haalivanikin, jos vain sattuisi kirpputorilla tulemaan riittävän edullisesti vastaan. Näin eräässä sisustuslehdessä kuvan, jossa Ostindia florista oli yhdistetty kattauksessa Iittalan kirkkaaseen kastehelmeen, jota minulta löytyy myös, ja kokonaisuus oli aivan mielettömän kaunis! En ikinä olisi itse keksinyt juuri kyseisiä sarjoja yhdistää. Sarjaan voit käydä tutustumassa TÄÄLLÄ.

Iittalan Kastehelmi-astioiden lisäksi olen saanut lahjaksi myös kaksi kappaletta vaaleanharmaita tanskalaisen Lene Bjerren suunnittelemia kulhoja, joista pidän kovasti. Nämä astiat elävöittävät kattauksessa ihanasti mustaa Teemaa, ja sopivat yhteen nimenomaan Teeman kanssa mielettömän hyvin! Pidän erityisesti kulhojen marokkolaisesta vibasta, ja siitä, että ne huokuvat tietyntyyppistä alkukantaista keramiikkamaisuutta – jos näin voi sanoa (saakohan kukaan tuosta nyt kiinni).

Summa summarum – minä pidän astioista ja paljon pidänkin. Turhuuksia en silti itselleni haali, vaan jokainen hankinta on aina tarkkaan harkittu ja hintavimmat ihanuudet jätän aina hyllyyn sillä periaatteella, että joskus bongaan saman kuitenkin alihintaisena kirpputorilta. Niitä bongauksia odotellessa..

-Kiitu

Kattauksessa tykkään yhdistää uutta ja vanhaa, jotta siitä saa mielenkiintoisen näköisen (ihminen syö myös silmillään).
Alessin Tower on viiden kappaaleen yhdistelmä keraamisia keittiömittoja, jotka saa näppärästi pinottua torniksi. Olen itse pitänyt niitä koristeina liesituulettimen päällä limittäin.
Arabia Ali <3
Arabia Antica - pullo löytyi parilla eurolla kirpputorilta. Pullon kuvion on suunnitellut Svea Granlund.
Tanskalaisen Lene Bjerren suunnittelemat keramiikkakulhot käyvät ihanasti yhteen mustan Teema-astiaston kanssa.
Vanha tarjotin on kirpputorilöytö.
House Doctorin pienet käsin maalatut kulhot käyvät hyvin tuikkualustoista.
Arabia Ali
Nuutajärvenlasin kaunis lasinen kynttiläjalka on parin euron kirpputorilöytö. Sopii kattaukseen kuin kattaukseen! Kyseinen yksilö on juhlavuoden tuotantoa (-77).
Suosikkilasini ovat ehdottomasti Libbeyn Hobstar-juomalasit monikäyttöisyytensä vuoksi! Nämä kestävät niin kylmiä kuin kuumiakin juomia ja toimittavat erinomaisesti myös tuikkukupin virkaa.
Kauniista Hobstar-laseista voi tarjoilla myös jälkiruokia.
Astiavitriini sijoittuu eteisen, keittiön ja olohuoneen risteymään.