Ihania luonnonmateriaaleja, vähemmän muovia

Kyllä kelpaa kissankin pehmeissä pellavalakanoissa loikoilla. Nämä 100% pellavaiset lakanat ovat Ellokselta, ja niiden pellava on eettisesti ja ekologisesti Euroopassa tuotettua. Pellava on hirmu hyvä vaihtoehto erittäin kuormittavalle puuvillalle.

Heippa!

Kiitu Kiireinen täällä kirjoittelee (tuo kiireisyys on jo lähipiirissä ihan vitsi)! Piti ottaa blogissa osaa muovittomaan maaliskuuhun, ja ihme kyllä, minähän ehdin vielä! Siinäpä onkin kampanja, joka lämmittää minun sydäntäni aivan erityisesti, sillä se herättää ihmisiä varmasti laajalti jo huomaamaan, miten paljon muovia maailma ja ihan yksityinen kotitalouskin on pullollaan! Jätetään tästä postauksesta nyt kuitenkin tällä kertaa tietoperäiset lähteet ja sen suurempi syvällisyys pois, ja otetaan kevyempi linja.

Meillä on menty muovit minimiin -periaatteella jo pitkään, joten ihan kamalasti tämä muoviton maaliskuu ei omiin tottumuksiimme vaikuttanut, mutta sen verran kuitenkin, että operaatio luonnonkosmetiikkaan siirtyminen sai vauhtia alleen. Se on kylläkin itsessään jo aihe, jota käsittelen kokonaan omassa postauksessa sitten, kun siirtymä on kokonaan "complete". Tähän astiset kokemukset osoittavat jo, että kyllä kannattaa! Jos haluat jo vinkkejä luonnonkosmetiikkaan liittyen, käy kurkkaamassa Annan luonnonläheinen Niittykukkia-blogi! :)

Tämä postaus tulee olemaan hyvin lyhykäinen, ja annan vinkkejä muovittomuuteen sekä ekologisempiin ja eettisempiin valintoihin kuvin ja kuvatekstein. Mainittakoon jo tässä aivan ihanat vanhoista pitsiverhoista valmistetut - siis kierrätetyt - kestohedelmäpussit, jotka tilasin Ekoarki-verkkokaupasta. Ja sitten suoraan niihin kuviin, sillä tässä päätteellä riittää nyt muuta tekemistä. Maanantaina tällä onnekkaalla alkaa ihan uusi luku elämässä. Sellainen oikein tosi tosi tosi tervetullut luku. Siihen yritän tässä valmistautua. Laittaa hymyilemään, ai että! :) Voisimpa välittää tämän fiiliksen virtuaalisesti teille kaikille! On tämä niin ihana tunne.

No mutta, onkos teillä vietetty muovitonta maaliskuuta? Kerää ihmeessä tästä vinkkejä muovittomampaan ja ekologisempaan jokapäiväiseen arkeen, oli maaliskuu tai ei!

Ihanaa ja aurinkoista kevään alkua kaikille! -Kiitu

Korvaa muovinen tiskiharja puisella, ja valitse tiskirätiksi hamppuinen sekä konepestävä liina (luonnonmateriaalisen rätin pesussa ei irtoa mikromuovia, kuten esimerkiksi mikrokuituliinoista). Kuvan tuotteet olen hankkinut Ruohonjuuri-verkkokaupasta. Käyttökokemukset ovat olleet erinomaisia!
Älä osta enää muovikasseja ja -pusseja kauppareissuilla, vaan pidä aina mukana kestoversioita. Tämä ihana Saara Kohtalon vanhoista pitsiverhoista ompelema kestohedelmäpussi on Ekoarki-verkkokaupasta. Tässä korostuu kestävä kehitys sen monesta näkökulmasta, sillä hankkimalla tämän tuotteen, toimit jatkossa ekologisemmin, tuet kotimaista käsityötä ja lisäksi tuote on vieläpä kierrätetty. Tälle pussukalle keksisi muitakin käyttötarkoituksia - niin kaunis se on! Ripusta pussukka vaikkapa eteisen naulakkoon, ja säilytä siinä esimerkiksi käsineitä tai aurinkolaseja.
Tätä pussukkaa voi tosiaan käyttää myös pesupussina!
Korvaa kodin pesuaineet luonnollisilla. Meillä pestään pyykit ekosertifioiduilla pesuaineilla, ja huuhteluaineena käytetään etikkaa. Shampoot, saippuat ja hoitoaineet ovat luonnonkosmetiikkaa. Käsien pesuun käy esimerkiksi kuvan täysin luonnollinen ja hajusteeton oliiviöljypalasaippua, jota saa tilattua esimerkiksi Ruohonjuuri-verkkokaupasta. Lisäksi käyttöön ovat päässeet myös kestovanulaput, jotka ovat Ekoarki-verkkokaupasta. Käsistään näppärä osaa valmistaa näitä itsekin!
Suosi muuhun, kuin muoviin pakattuja elintarvikkeita! Kuvan lasipurkkiin pakattu ihanan aromikas hunaja on eukalyptushunajaa Australiasta, mutta vahvin suositus kuitenkin kotimaisuudelle ja luomulle. Muovittomista tuotteista runsaasti vinkkejä löytyy esimerkiksi Facebookin Muovittomat tuotteet -ryhmästä. Muovittomuuden lisäksi suosi luomua ja sertifioituja tuotteita, kuten Reilun kaupan tuotteita. Tiesitkö, että myös esimerkiksi tonnikalan voi ostaa sertifioituna? MSC-sertifikaatti takaa, että kala on pyydystetty ekologisesti ja kestävällä tavalla (muita lajeja vahingoittamatta). Vastuullisempi kuluttaminen on oikeasti helppoa :). Sertifioidut tuotteet ovat ihan "lähimarkettikamaa".
Nauttikaahan ihmiset keväästä täysin rinnoin ja ottakaa rennosti, kuten nämä meidän nelijalkaiset :D
Kaunis haukotus. Kuvastaa hyvin tämän pikkuherran luonnetta.
Yksi hymykuva perään. Tämä on ollut ihan Naantalin aurinkona viimeiset pari viikkoa! Ai että :). No vinkkinä vielä - suosi Euroopassa valmistettuja tai kierrätettyjä vaatteita! Kuvan villapaita on Barcelonalainen Uno Più Uno -merkkinen ja valmistettu Portugalissa. Kurkkaa siis aina vaatetta ostaessasi Made in -lappu. Halvalla ei eettistä vaatetta uutena saa, joten osta vähemmän, jolloin vaatteista voi jo maksaa hieman enemmän. Itse olen myös löytänyt kotimaisilta vintage-kauppiailta vaatteita, mm. ihanan 60-lukuisen maxi-mekon kesäksi. Vintage-vaatteet eivät ole tajuttoman kalliita, ja esim. 60 - 70 -lukujen paitapuserot vastaavat tyylillisesti tätä päivää. Kirpputoreiltakin voi tehdä kivoja löytöjä, ja kirppiksillä kiertäminen on muutekin mukavaa puuhaa! Kotimaisista vaatemerkeistä vahva suositus Lumoanille. Muista, että laadukas vaate kestää aikaa sekä käyttöä, rahalle siis saa vastinetta! Kuvan valmistujaislahjaksi saamani koru on Kalevalan Fokus - aivan ihana riipus!