Kakkuja ja reseptejä kesän juhliin

Sateista, mutta sitäkin makoisampaa huomenta kaikille! Lupailin Facebookin puolella kesäisiä reseptejä, joten tässä teille kokonaiset kolme kappaletta!

Viikonloppuna meillä siis vietettiin juhannusyönä 2015 syntyneen kuopuksemme syntymäpäiviä. Pieni herra on jo 2-vuotias (mihin tämä aika rientää)! Tänä vuonna loihditaan juhannustaikoja viikkoa myöhemmin, joten ehdin hyvin jakaa syntymäpäivien kesäiset reseptit kanssanne ennen keskikesän herkuttelujuhlaa! Postauksessa on täytekakun, raikkaan juustokakun ja rocky road fudgen reseptit. Ota näistä siis koppi vaikkapa juhannuspöytään!

Mansikkavalkosuklaakakku

(Tämän kakun resepti löytyy ilman suklaakreemiä myös täältä KLIK ja on takuuvarma hitti juhlapöydässä. Tämä on luottoreseptini ja myös oma suosikkini. Sokerikakkupohjan ohje on alunperin ollut vanhassa blogissani, joten joillekin teistä tämä saattaa olla hyvinkin tuttu.)

Tämä resepti ei petä koskaan, jos vain noudattaa ohjetta tarkasti! Kolmen munan resepti sopii pieneen, halkaisijaltaan 18cm pyöreään vuokaan. Kertomalla ainekset kahdella, saat kuuden munan taikinan, joka sopii 24cm vuokaan, kertomalla kolmella saat yhdeksän munan taikinan 30cm vuokaan ja niin edelleen.

Tumman kakkupohjan saat korvaamalla osan vehnäjauhoista kaakaojauholla. Itse pidän erityisen tummasta pohjasta, joten korvaan 0,5dl jauhoista kaakaojauholla. Reseptiä on tältä osin helppo soveltaa mieleisekseen! Mansikkavalkosuklaakakkuun sopii nimenomaan tämä tumma versio.

Mausteisen kakkupohjan saat lisäämällä taikinaan maustemitallisen inkivääriä, kaksi maustemitallista neilikkaa ja teelusikallisen kanelia! Mausteinen kakkupohja sopii erinomaisesti jouluisten täytteiden kaveriksi.

Sokerikakkupohja

  • 3 kanamunaa
  • 1,25dl sokeria
  • 0,75dl vehnäjauhoja
  • 0,75dl perunajauhoja
  • 1tl vaniljasokeria (tai yhden vaniljatangon siemenet)
  • (1tl leivinjauhetta) *

Vatkaa huoneenlämpöiset munat sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi lisäten sokeria pikkuhiljaa (vatkaa 10-15min suurella teholla. Pienempi määrä taikinaa vaahtoutuu nopeammin). Sekoita kuivat ainekset keskenään, ja valuta siivilän läpi vaahtoon puisella lusikalla käännellen (leivinjauheen lisäämisen jälkeen taikinaa ei saa enää vatkata!). Voitele/öljyä vuoka, ja kaada tasaiseksi käännelty taikina vuokaan. Paista 185 asteisessa uunissa alatasolla +/- 30min (mitä suurempi pohja, sitä pidempi paistoaika). Itse olen noin 30min kohdalla kokeillut puutikulla kakun kypsyyden. Jos tikkuun jää taikinaa, anna kakun olla uunissa vielä joitain minuutteja, ja kokeile uudelleen. Kakku on valmis, kun tikkuun ei jää enää taikinaa! Kumoa pohja jäähtyneenä, ja anna vetäytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään, jolloin sitä on helpompi leikata. Leikkaa kakku mielellään kolmeen osaan.

* Leivinjauheen lisääminen ei ole välttämätöntä, jos olet vatkannut taikinan huolellisesti riittävän(erittäin) kuohkeaksi vaahdoksi!

Vinkki!
Jos kakun päällinen alkaa mennä rapsakaksi, mutta kakku on vielä sisältä raaka, peitä päällinen kakun muotoon leikatulla leivinpaperilla. Näin kakku saa kypsyä rauhassa ilman vaaraa, että pinta palaa!

Mansikkavalkosuklaatäyte

Tämä määrä riittää halkaisijaltaan 18cm kakkupohjaan. Vatkaa purkillinen Flora-vispikermaa vaahdoksi. Sulata yksi levy leivontavalkosuklaata mikrossa välillä sekoittaen, tai vesihauteen päällä lämpenevässä kulhossa hiljalleen hämmennellen (ole varovainen: valkosuklaa palaa erittäin herkästi, jolloin suklaasula menee kokkareiseksi ja pilalle). Kaada tasaisesti sulanut suklaa kermavaahtoon ja kääntele se välittömästi vaahdon sekaan niin, että seoksesta tulee tasainen. Käytä vaahto heti, sillä valkosuklaa jähmettää täytteen jäähtyessään.

Täytä kaakaolla maustettu sokerikakku valkosuklaavaahdolla sekä tuoreilla kotimaisilla mansikoilla. Muista kostuttaa jokainen kerros ennen täytteen levittämistä. Saat täytteen istumaan tasaisesti, kun pinoat ja täytät kakun irtopohjavuokaan, jossa valmistit kakkupohjan. Laita vuokaan kelmua, ennen kuin alat täyttää siinä kakkua. Siirrä täytetty kakku vuoassa pakastimeen (noin tunniksi) ja valmista sillä välin suklaakreemi. Ota kakku pois pakastimesta ja kumoa tarjoilualustalle. Irroita vuoka ja kelmut, jonka jälkeen levitä pehmeä kreemi pinnaltaan jäätyneen kakun päälle. Käytä apuna esimerkiksi paistinlastaa saadaksesi lopputuloksesta tasaisen. Anna kakun jähmettyä kuorrutuksineen jääkaapissa puolesta tunnista tuntiin, tai halutessasi seuraavaan päivään. Koristele jähmettynyt kakku haluamallasi tavalla esimerkiksi pursotuksin ja syötävin kukkasin.

Suklaakreemi

(Teen kreemin ja oikeastaan kaikki muutkin makeat leivonnaiset sekä täytteet aina ilman valmista reseptiä näppituntumalla, joten määrät ovat arvioita. Jos kreemi jää mielestäsi löysäksi, lisää tomusokeria. Jos se jää sen sijaan paksuksi, lisää nestettä.)

  • 150g suolatonta voita (tosi hyvää tulee myös normaalisuolaisella, jos voin mausta tykkää)
  • 1dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
  • 3-4dl tomusokeria (tätä voit vähentää tai lisätä niin kauan, että massa on sopivaa levitykseen)
  • 3rkl jäähtynyttä kahvia (vaihtoehtoisesti myös vesi käy)
  • 100g tummaa suklaata sulatettuna

Vatkaa ensin huoneenlämpöinen voi tasaiseksi massaksi. Lisää tämän jälkeen kuivat ainekset sekä kahvi voin sekaan samalla vispaten. Lisää viimeisenä suklaasula vispaten ja tarkista massan koostumus. Lisää tarvittaessa (jopa jo ennen suklaan lisäämistä) massaan tomusokeria tai nestettä. Hieman jämäkämpi massa sopii pursotukseen. Käytä kuorrute heti ja levitä se mielellään kylmän kakun päälle, jotta täyte jähmettyisi heti paikoilleen. Tämä määrä riittää 18-24cm kakun kuorruttamiseen riippuen levitystavasta. Jos aiot pursottaa koko kakun, tarvitset jopa tuplamäärän kuorrutetta, sillä pursottamalla kuorrutetta tulee kakun reunoille huomattavasti paksummin, kuin lastalla levittäen.

Syö ylimääräinen kreemi pois (tämä on taivaallisen hyvää!).

 

Juustokakku punaisista marjoista

(Voit soveltaa reseptiä ja käyttää haluamiasi marjoja. Valkosuklaan voit korvata sokerilla [lisää vain vähän kerrallaan ja maista], tai vaikkapa banaanilla. Tarkista aina maku ennen kakun hyydyttämistä.)

  • n.200g kaurakeksejä
  • 70g voisulaa
  • 500g pakastemansikoita
  • 400g pakastevadelmia
  • noin 1dl pakastepunaherukoita
  • 2dl kuohukermaa
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 100g valkosuklaata sulatettuna
  • 0,5dl limemehua
  • 4 liivatelehteä

Sulata pakastemarjat (mielellään huoneenlämmössä), ja valuta sulaneista mansikoista ylimääräinen mehu pois, jotta täytteestä ei tule liian löysää. Ylimääräisen mehun voi vaikkapa juoda (nam!) tai käyttää esimerkiksi yllä mainitun täytekakun kostutukseen.

Murskaa keksit ja sekoita voisulaan tasaisesti. Kaada keksimurska halkaisijaltaan 24cm irtopohjavuokaan ja tasoita kevyesti vuoan pohjalle. Laita keksipohja jääkaappiin jähmettymään.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan (10min). Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi massaksi. Sulata valkosuklaa ja vispaa tuorejuuston joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi erilliseen kulhoon.

Laita limemehu pieneen kattilaan hellalle lämpiämään. Kun mehu alkaa saada kuplia, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää mehun sekaan kattilaan sulamaan. Älä anna liivatteen kiehua. Vaihtoehtoisesti voit laittaa limemehun keraamiseen kuppiin (esim. kahvikuppi) ja kupin mikroon täydellä teholla 30-40 sekunnin ajaksi (oikotie onneen). Riittää, että mehutilkka vähän "kuplahtaa" mikrossa. Samoin, kuin kattilan kanssa toimiessa lisää puristetut liivatelehdet kuppiin ja anna sulaa mehun sekaan. Kun liivate on kokonaan sulanut, lisää se tuorejuustoseoksen joukkoon ohuena nauhana samalla vispaten.

Lisää tuorejuustoseokseen sulaneet marjat ja vispaa jälleen sekaisin. Lisää viimeisenä joukkoon vaahdotettu kerma lusikalla hämmentäen (älä enää vispaa). Kaada hyvin sekoitettu seos jääkaapissa jähmettyneen pohjan päälle vuokaan tasaisesti, ja laita vuoka pakastimeen jähmettymään tunniksi. Pohjan päälle voi asetella myös tuoreita mansikoita kakun sydämeksi ennen täytteen kaatamista.

Irroita jäinen kakku varovasti vuoasta ja asettele tarjoilulautaselle. Koristele kakku tässä vaiheessa (kakku saa samalla pehmetä hetken huoneen lämmössä). Laita jääkaappiin ja anna pehmetä jääkaapissa vielä tunti tai kaksikin. Tarjoile kakku huurteisena!

***

Rocky Road Fudge

(Tämä on herkkua. Niin herkkua...)

  • 200g maitosuklaata
  • 200g (tummaa)taloussuklaata
  • 1 purkki kondensoitua maitoa (saa ihan perusmarketeista yleensä säilykehyllyköstä kookosmaidon vierestä)
  • 2-3rkl voita
  • 2-3dl (yhteensä) suolapähkinöitä ja pieniä vaahtokarkkeja

Laita pilkotut suklaat sekä kondensoitu maito haudekattilaan. Hämmentele seosta koko ajan ja anna suklaan sulaa samalla rauhassa. Kun seos on tasaisesti sekoittunut ja suklaa sinne täysin sulanut, hämmennä sekaan voi. Anna seoksen jäähtyä ihan pieni hetki, jonka jälkeen kääntele sekaan pienet vaahtokarkit ja suolapähkinät. Asettele osa lisukkeista fudgen päälle! Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (esim. lasagnevuoka), ja anna fudgen jähmettyä jääkaapissa mielellään yön yli. Mitä kauemmin seos saa jähmettyä, sitä helpompi fudgea on leikata. Leikkaa jähmettyneestä levystä paloja tai patukoita ja nauti! Säilytä fudge jääkaapissa.