Keittiö on kodin sydän

Ajattelin esitellä teille ensimmäisenä kotoamme keittiön, sillä se on mielestäni meiltä ehkä huomiota herättävin kohta siitäkin huolimatta, että se sulautuu lähes täysvalkoisena muuhun kotiin mainiosti. Meillä on avara avokeittiö, johon tulvii luonnonvaloa. Ikkunoista voi katsella suoraan Saimaalle, ja keittiöstä pääsee lasitetulle parvekkeelle. Voitte varmaan arvata missä juomme kesäisin aamukahvit, kun paahtava aurinko ei vielä ihan suoraan paista kohti - parvekkeella tietty! Ahh, odotan niin kesää. Tosin - myin juuri parvekekalusteemme, ja sinne pitäisi pian tuunata uudet että pääsisi niistä aamukahveista jälleen nauttimaan. DIY-juttuja siis luvassa ja aiheesta lisää myöhemmin.

Takaisin keittiöön. Kun ostimme tämän asunnon, ajattelimme että kestämme vielä jonkin aikaa vanhaan runkoon vuonna 2007 remontoitua suht neutraalia keittiötä. Remontoimme tuolloin lattiat, kaikki seinäpinnat, enimmät listat sekä karmit ja teimme olohuoneeseen syvennyksen. Minua kuitenkin häiritsi suuresti lähes musta välitila, rapistunut runko, kapea uuni ja suuret vetimet. Koska keittiö on niin keskeinen osa pikkukotiamme, ja saimme hyvän tarjouksen eräältä paikalliselta firmalta, päätimme sittenkin ryhtyä tuumasta toimeen - kyllä kannatti. Koko asunto raikastui huomattavasti uuden keittiön myötä. Vaihdoimme keittiöremontin yhteydessä myös kylpyhuonekalusteet.

Usein kysytään keittiömme materiaaleista. Keittiö on uskomattoman alhaisella budjetilla toteutettu, joten materiaalitkin ovat sen mukaisia. Jätimme jääkaappi/pakastimen alueelle vielä vanhaa runkoa, ja vaihdomme vain yläkaappien ovet. Kodinkoneista uusia ovat uuni, liesi ja liesituuletin - kaikki vähintään puoleen hintaan alennuksista bongattuja. Välitilassa on Cole&Sonin Woods - tapetti, jonka päällä on akryylilasi - ei siis oikeaa lasia, vaan akryylia, mutta eroa näiden välillä ei huomaa kuin käsin koskettamalla. Taso on korkeakiiltoinen valkoinen laminaattitaso, ja allas Blancon valkoinen komposiittiallas. Hana on edellisestä keittiöstä. Lattia on samaa mitä muuallakin kotonamme eli Cellon valkoista lankkulaminaattia.

Teimme pohjatyöt itse, tai tarkemmin ottaen, myimme vanhan keittiön paikallisella nettikirpputorilla purkutöitä, kaatopaikkajätteen kuljetusta ja seinien tasoitusta vastaan. Olimme itse valvomassa keittiön purkua, ja keittiöasentajamme kävi etukäteen irroittamassa sähkölaitteet ja tulppaamassa johtojen päät turvallisuuden takaamiseksi. Suosittelen kaikille remonttia aikoville kierrätystä! Olemme kierrättäneet keittiön lisäksi vanhat kylpyhuoneen kalusteet, sekä vanhan laminaatinkin. Ottajia kyllä löytyy, ja osa on valmiita hyväkuntoisista materiaaleista maksamaankin! Ennen kaikkea - kierrätys on ekologista.

Keittiö ei omasta mielestäni vain näytä hyvältä, vaan on myös toimiva. Vanhaan keittiöön nähden uunin paikka siirtyi hieman lähemmäs hanaa, ja näin ollen saimme tilaa leveille vetolaatikoille, joihin mahtuu hyvin kattilat ja paistinpannut. Lisäksi pistorasiat vaihtoivat osittain paikkaa, ja vanhat spottivalot sekä loisteputket korvattiin välitilan himmennettävällä led-nauhalla, joka kulkee läpi keittiön valolistan takana. Voin suositella led-nauhaa lämpimästi, sillä se on sekä tehokas työvalo että tunnelman luoja, ja toimii meillä myös yövalona. 

Sanotaan että keittiö on kodin sydän, ja uuden keittiömme kohdalla sanonta pitää hyvinkin paikkaansa. Keittiö ei ole vain keskeisellä paikalla asuntoa, vaan on nyt myös valoisa kotimme katseenvangitsija. Toki minulla on jo suunnitteilla vaihtaa keittiönpöytä ja mahdollisesti valaisinkin, mutta nuo ovat sellasia pitkän tähtäimen suunnitelmia. Pöytä tulee olemaan DIY-toteutus - mielellään ainakin osittain kierrätysmateriaaleista. Suosin nykyisin sisustuksessa mieluiten kestävää ja ajatonta designia, tai kierrätettyjä sekä itse tehtyjä juttuja niiden eettisyyden ja ekologisuuden vuoksi. Jos olisi aikaa enemmänkin perehtyä aiheeseen, tutkisin jokaisen kiinnostavan tuotteen logistisen tien huolella, jotta voisin valita niistä sen ekologisimman ja eettisimmän vaihtoehdon. Tämä tosin on aiheena jo aivan toinen, joten palaan siihen mahdollisesti myöhemmin. Vastaan mielelläni kysymyksiin koskien keittiötämme, jos sellaisia herää. Aurinkoista loppuviikkoa kaikille - toivottelee Kiitu!