Kesän makuiset juhlat

Tasan vuosi sitten 20.6 oli juhannuspäivä. Makasin sairaalan sängyllä vain muutaman tunnin ikäinen pieni ihmisalku vierelläni – kuopuksemme oli syntynyt aamuyöllä ehdittyämme juuri ja juuri sairaalaan. Tuossa ikimuistoisessa juhannuksessa oli kirjaimellisesti taikaa. Viime yönä, tuo vauhdikas juhannusvauvamme täytti jo vuoden!

Osan kuvista on ottanut isäni sekä nuorin siskoni - kiitos heille!

Viikonloppuna meillä juhlittiin siis syntymäpäiviä. Koska on kesä, tarjolla oli tietysti myös kesäisiä herkkuja. Leivoin kaksi kappaletta mansikkavalkosuklaakakkuja, todella tuhdin suklaatäytekakun, muutaman fetakasvispiirakan ja pieniä sitruunajuustokakkuja, joissa oli täytteenä sitruunainen lemon curd – sydän. Lisäksi tarjolla oli suolatikkuja, karamelleja ja vaahtokarkkimansikkavartaita.

Suolatikut ovat hyvä herkku juhliin, joissa on paljon pieniä lapsia. Makean sijaan pienet voivat nakertaa niitä, ja näin ollen voidaan mahdollisesti välttyä järjettömältä sokerihumalalta – kokemusta on! Vieraiden kotiinlähdön jälkeen oli poikien hyvä asettua parvekkeen tiipii-majaan hetkeksi rauhoittumaan vanhempien siivotessa tahmatassujen ympäriinsä jättämiä jälkiä.

Tänä vuonna juhannus on viikon myöhemmin, ja tulee olemaan täysin erilainen viime vuoden juhannukseen nähden. Pääsemme mökille vanhempieni valmiiseen pöytään, ja saunomaan sekä vihtomaan koko viikonlopuksi. En malta odottaa!

Alla on vielä mansikkavalkosuklaakakun resepti iloksenne.

Loput reseptit julkaisen myöhemmin - pysykää siis kuulolla!

Ihanaa juhannusviikkoa!

Tämä resepti ei petä koskaan, jos vain noudattaa ohjetta tarkasti! Kolmen munan resepti sopii pieneen, halkaisijaltaan 18cm pyöreään vuokaan. Kertomalla ainekset kahdella, saat kuuden munan taikinan, joka sopii 24cm vuokaan, kertomalla kolmella saat yhdeksän munan taikinan 30cm vuokaan ja niin edelleen.

Tumman kakkupohjan saat korvaamalla osan vehnäjauhoista kaakaojauholla. Itse pidän erityisen tummasta pohjasta, joten korvaan 0,5dl jauhoista kaakaojauholla. Reseptiä on tältä osin helppo soveltaa mieleisekseen! Mansikkavalkosuklaakakkuun sopii nimenomaan tämä tumma versio.

Mausteisen kakkupohjan saat lisäämällä taikinaan maustemitallisen inkivääriä, kaksi maustemitallista neilikkaa ja teelusikallisen kanelia! Mausteinen kakkupohja sopii erinomaisesti jouluisten täytteiden kaveriksi.

Sokerikakkupohja

  • 3 kanamunaa
  • 1,25dl sokeria
  • 0,75dl vehnäjauhoja
  • 0,75dl perunajauhoja
  • 1tl vaniljasokeria (tai yhden vaniljatangon siemenet)
  • (1tl leivinjauhetta) *

Vatkaa huoneenlämpöiset munat sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi lisäten sokeria pikkuhiljaa (vatkaa 10-15min suurella teholla. Pienempi määrä taikinaa vaahtoutuu nopeammin). Sekoita kuivat ainekset keskenään, ja valuta siivilän läpi vaahtoon puisella lusikalla käännellen (leivinjauheen lisäämisen jälkeen taikinaa ei saa enää vatkata!). Voitele/öljyä vuoka, ja kaada tasaiseksi käännelty taikina vuokaan. Paista 185 asteisessa uunissa alatasolla +/- 30min (mitä suurempi pohja, sitä pidempi paistoaika). Itse olen noin 30min kohdalla kokeillut puutikulla kakun kypsyyden. Jos tikkuun jää taikinaa, anna kakun olla uunissa vielä joitain minuutteja, ja kokeile uudelleen. Kakku on valmis, kun tikkuun ei jää enää taikinaa! Kumoa pohja jäähtyneenä, ja anna vetäytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään, jolloin sitä on helpompi leikata.

* Leivinjauheen lisääminen ei ole välttämätöntä, jos olet vatkannut taikinan huolellisesti riittävän(erittäin) kuohkeaksi vaahdoksi!

Vinkki!
Jos kakun päällinen alkaa mennä rapsakaksi, mutta kakku on vielä sisältä raaka, peitä päällinen kakun muotoon leikatulla leivinpaperilla. Näin kakku saa kypsyä rauhassa ilman vaaraa, että pinta palaa!

Mansikkavalkosuklaatäyte

Vatkaa purkillinen Flora-vispikermaa vaahdoksi. Sulata yksi levy leivontavalkosuklaata mikrossa välillä sekoittaen, tai vesihauteen päällä lämpenevässä kulhossa hiljalleen hämmennellen (ole varovainen: valkosuklaa palaa erittäin herkästi, jolloin suklaasula menee kokkareiseksi ja pilalle). Kaada tasaisesti sulanut suklaa kermavaahtoon, ja kääntele se välittömästi vaahdon sekaan niin, että seoksesta tulee tasainen. Käytä vaahto heti, sillä valkosuklaa jähmettää täytteen jäähtyessään.

Täytä kaakaolla maustettu sokerikakku valkosuklaavaahdolla sekä tuoreilla kotimaisilla mansikoilla, ja koristele syötävin kukkasin. Syötäviä kukkia ovat esimerkiksi orvokit, syreenit, ruusut, voikukat ja ruiskaunokit. Myös koiranputkea voi syödä, mutta ole huolellinen, että erotat sen kahdesta melko samannäköisestä ja hyvin myrkyllisestä kasvista myrkkykeisosta ja myrkkykatkosta. Jos olet epävarma kukan myrkyllisyydestä, älä käytä sitä.