Kakku valkosuklaasta ja sitruunasta

Sitruunavalkosuklaakakku

Tämä resepti sopii halkaisijaltaan 18cm vuokaan, eikä ohje sisällä lisättyä sokeria.

  • 50g voita
  • 200g kaurakeksejä
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2dl kuohukermaa
  • 50g valkosuklaata
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • puolikkaan sitruunan kuori
  • lemon curd -tahnaa
  • (3 liivatelehteä)

Laita keksit pakastepussiin, ja käännä pussin aukko alle niin, ettei sieltä pääse keksin murusia ulos. Hakkaa, ja kauli keksit rikki kaulimella niiden ollessa pussissa. Kun murska on riittävän sileää, kaada se kulhoon. Kaada sekaan sulatettu voi, ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Painele murska tasaisesti ja kevyesti 18cm irtopohjavuoan pohjalle, ja laita vuoka pakastimeen.

Valmista täyte. Tarvitset kaksi kulhoa. Vatkaa ensimmäisessä kulhossa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa ensin tuorejuusto tasaiseksi seokseksi, ja lisää tuorejuustoseokseen sitten sitruunan mehu ja kuori, ja vatkaa taas. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa (muista olla varovainen, sillä valkosuklaa palaa erittäin herkästi erityisesti mikrossa lämmitettäessä). Kaada valkosuklaasula tuorejuustoseokseen, ja vatkaa tasaiseksi. Maista.

Jos haluat kakusta makeamman, lisää valkosuklaasulaa. Jos haluat kakusta kirpeämmän, lisää sitruunan kuorta ja mehua, mutta hillitysti, jotta seoksesta ei tule liian löysää. Halutessasi jämäkämmän rakenteen kakkuun, voit käyttää liivatelehtiä, jotka lisätään tässä vaiheessa tuorejuustoseokseen. Ohje liivatteen käyttöön: Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä sillä aikaa, kun vatkaat yllä mainitut seokset valmiiksi (noin 10min), jonka jälkeen purista ylimääräinen vesi lehdistä pois, ja lisää lehdet mikrossa kuumaksi lämmitettyyn sitruunamehutilkkaan, jonne ne sulavat (sekoita lusikalla), ja kaada tasainen liivateneste nauhana samalla vatkaten tuorejuustoseokseen.

Sekoita kermavaahto sekä tuorejuustoseos keskenään lusikalla tasaiseksi (älä vatkaa, jotta täytteestä ei tule paakkuista). Ota jäätynyt pohja pakastimesta, ja levitä sen päälle lemon curd -tahnaa noin 5-10mm paksuudelta. Kippaa sen jälkeen täyte vuokaan tahnan päälle, ja levitä lusikalla tasaisesti. Laita vuoka takaisin pakastimeen. Anna kakun jähmettyä pakastimessa mielellään ainakin tunti. Irrota kakku vuoasta jäätyneenä, tai hieman jäätyneenä veitsen avulla (jäätynyt kakku irtoaa vuoasta helposti), ja asettele tarjoilulautaselle.

Laita kakku jääkaappiin sulamaan, jos se syödään vasta hieman myöhemmin, tai anna sulaa 30-60min huoneen lämmössä riippuen siitä kuinka paljon kakku on ehtinyt jäätyä pakastimessa. Pakastimessa hyydytetystä kakusta tulee sulatettuna ihanan pehmeää.

Koristele kakku kukkasin, marjoin tai muulla haluamallasi tavalla ennen tarjoilua.

Vinkki! Tämä kakku on hyvä vieminen mökille, sillä sen voi ottaa autoon mukaan suoraan pakastimesta, ja esimerkiksi 2h ajomatkalla kakku ehtii sulaa juuri sopivan pehmoiseksi tarjottavaksi kahvipöytään! Kuvissa kakun reuna on hieman rosoinen, sillä irroitin sen veitsen avulla vuoasta juurikin mökillä parin tunnin ajomatkan jälkeen, jolloin kakku oli jo sulanut.

Kuvan kukkakimpusta löytyy blogijuttu TÄÄLTÄ, ja myös TÄMÄN blogijulkaisun kuppikakun kaltaiset sitruunajuustokakkuset on tehty tämän postauksen ohjeeseen (kuva alla).