Syksyinen somistusvinkki sekä asiaa kuluttamisesta

Moi kaikille!

Nyt tulee asiaa aiheesta kukkaruukkuun, mutta pyydän: LUE. Johdattelen sinut pikkuhiljaa tärkeän ja ajankohtaisen aiheen äärelle, joka koskettaa meistä jokaista. Ohessa on myös muutama kuva, joista on hienosti valloillaan oleva remppakaaos rajattu ulkopuolelle. Kamalan kivasti saa kuvan muokkauksella kaunisteltua todellisuutta, mutta arkirealismiahan en ole koskaan luvannutkaan esittää ;) .

Esteetikon elämä keskellä remonttia on.. no se on jossain määrin turhauttavaa. Toisaalta se on kuitenkin älyttömän palkitsevaa, sillä tulevaisuusorientoituneena ihmisenä tietysti näen jo lopputuloksen kirkkain silmin, mikä vahvistaa luottamusta koko projektiin. Vaikka meiltä puuttuvat tällä hetkellä listat, seinistä on revitty tapetit, karmit ovat vinossa ja kittilaikkuja on siellä täällä, niin onhan sitä nyt viihtyvyyden takia pakko somistaa kotia kaaoksenkin keskellä edes vähäsen.

Otsake lupaakin somistusvinkkiä, ja tässä se tulee: Mene metsään ja kerää sieltä mieluisia kasveja maljakkoon.

Eikös olekin ihanan yksinkertaista ja vieläpä ihan ilmaista? Omat suosikkini ovat tällä hetkellä puolukan varret ja kanervat. Lumen tullen sisälle eksyvät myös havut (enkä puhu nyt vain joulukuusesta). Tällaiset somisteet voit hyvällä omallatunnolla viskata vaikka seuraavana päivänä kompostiin ilman, että ympäristö kärsii tai rihkamaa kertyy kaapin pohjalle! Kätevää ja ekologista :). Metsään siis mars! (Huom. Muistathan, että ihan kaikenlaisia puita ja kasveja ei kuitenkaan saa repiä ja kerätä ilman maanomistajan lupaa).

Tästä päästäänkin toiseen aiheeseen. Fiilistelläänkö teillä jo tulevaa joulua? Meillä on jo partiolaisten joulukalenteri odottamassa joulukuun ensimmäistä päivää, ollaan paistettu joulutorttuja ja mietitty vähän myös kuusen paikkaa, joten täällä jo vähän fiilistellään! Joululahjojakin on jo mietitty, ja ne pyritään hankkimaan tarpeeseen. Lapset eivät huomaa eroa uuden ja käytetyn välillä, joten kierrätys kunniaan myös jouluisin. Aikuisten kesken ei lahjoja yleensä edes vaihdeta. Yhdessäolo ja maistuva ruoka ovat itselleni joulussa tärkeintä. Pidän siis joulusta ja sen tunnelmasta, mutta kulutusnäkökulmasta joulu on kuitenkin painajainen ympäristölle.

Kammoksun länsimaisia kulutustottumuksia. Jos tunnet nyt piston sydämessäsi, älä huoli. En ole itsekään täydellinen, enkä aio tuomita sinua, vaan kehotan varovaisen ystävällisesti sinua jatkamaan lukemista.

Olen suunnitellut kirjoittavani tähän aiheeseen liittyen asiallisen infopläjäyksen, jonka tarkoitus ei ole syyllistää, vaan tiedottaa kuluttajia esimerkiksi halpatuotannon sekä piratismin suosimisen varjopuolista. Luonnollisesti ottaisin esille kirjoituksessani sisustusnäkökulmaa - tämä kun ei ole kulutusvinkkelistä välttämättä se ekologisin harrastus. Voiko siis eettisesti ja ympäristöystävällisesti sisustaa, ja miten? Tähän toivoisin voivani antaa vastauksia sekä vinkkejä enemmänkin. Toivottavasti aihe herättää kiinnostusta, sillä se on ainakin itselleni todella lähellä sydäntä. Uskon, että teistä lukijoista ja bloggaajakollegoista löytyy tämän suhteen hengenheimolaisia :) !

Pyydänkin nyt teitä arvoisat lukijani linkkaamaan minulle suoraan tämän postauksen alle, tai Facebookissa yksityisviestillä omia tai muiden kirjoituksia vastuullisesta kuluttamisesta (tästä faceen, KLIK). Aikomukseni on oman tulevan tietopläjäykseni yhteyteen listata aiheeseen liittyviä muita artikkeleita ja julkaisuja.

Kirjoitus voi liittyä sisustamiseen, pukeutumiseen tai ruokaan, tai se voi olla yleistä pohdintaa aiheesta. Kirjoituksessa voi olla vain vinkkejä, tai se voi olla asiallinen kannanotto. Sen ei tarvitse olla blogikirjoitus, vaan muidenkin medioiden julkaisut huomioidaan (esim. kolumnit, vlogit ja jopa dokumentit). Todella äärimmäisiä kannanottoja en huomioi tähän, sillä vaikka tarkoitus olisi miten hyvä tahansa, koen että suuria massoja ei liikutella suuntaan tai toiseen syyllistävällä ja ehdottomalla sävyllä. Tiedottaminen on muutoksen perusta.

Jos olet bloggaaja, ota tästä koppi, ja kirjoita oma näkemyksesi vastuullisemmasta kuluttamisesta (ja pistä minulle linkaten ennen joulukuuta)! Julkaisen oman kirjoitukseni sitten, kun olen saanut riittävästi aineistoa kasaan - ennen joulua kuitenkin.

Haastan myös jokaisen lukijan pohtimaan omia arvojaan sekä kulutustottumuksiaan jo nyt rakkaan kulutusjuhlamme lähestyessä. Mitä sinun mielestäsi on vastuullinen kuluttaminen?

Mainittakoon vielä yksi asia. On hyvä muistaa, että vaikka jossain päin maailmaa viisveisataan globaalin tason ympäristöongelmista (poliittisesti en ota kantaa, vaikka kamalasti korvissa soi, kun uutisissa joku töräytti trumpettiin), ei se poista yksilön vastuuta täällä. Tärkeintä on, että tietoisuuden lisääntyessä muuttaa kulutustapojaan omien resurssien mukaisesti. Jo pieni muutos yksilötasolla parempaan on tärkeä. Yksilöistä voi tulla kulutustietoisuuden lisääntyessä lopulta massoja, jolloin vaikutus on parhaimmillaan jo merkittävä.

Siinäpä teille pikkupähkinä purtavaksi :).

Palaamme siis tähän vielä!

Syysterkuin - Kiitu