Taljoja ja tapetteja

Sunnuntaiterkkuja!

Haluaisin esitellä valitsemani tapetit ja maalisävyt, joista olen itse aivan täpinöissäni. Kolmea tapettia rullissa tuolla jo odotteleekin asennusta. Meillä on ollut eräänlainen jumi päällä remontin suhteen, ja ollaan tehty viime viikkoina vain silloin tällöin pohjatöitä. Pohjatöitä tehdessä tuntuu, ettei homma etene mihinkään, koska tulokset eivät ole järin näkyviä, mutta kyseessä on kuitenkin tärkeä välttämättömyys. Kyllä myö tämä ennen joulua valmiiksi saadaan (koputtaa puuta). Tapettien sekä maalien tarkemmat tiedot löytyvät kuvateksteistä.

Pihlgren & Ritola, Kiurujen yö -paperitapetti, koboltinsinen. Tämä tulee lastenhuoneeseen.
Boråstapeter, Collecter Memories Oriental Brocade 3019. Tämä tapetti tulee eteiseen.
Eco Simplicity 3650. Tämä ihana sinisävyinen kurkitapetti tulee makuuhuoneeseen.
Eco White Light 1711. Olohuoneen yhteen seinään tulee siis sama kohotapetti, mikä siinä oli aiemminkin.
Olohuoneen yksi seinä saa ylleen eläväisen vanhaan roosaan taittavan Vintro Supreme Candyfloss -kalkkimaalin, ja lastenhuoneen kahteen seinään tulee todennäköisesti Kiurujen Yö -tapetin voimakkuutta pehmentämään Tikkurilan sävy Höyhen.

Kaaoksen keskellä kodikkuutta ja lämpöä tuovat ihanat, pehmeät ja kotimaiset lampaantaljat, joita rakastan aivan tolkuttomasti. Nyt jollain herää ehkä kysymys, että onko tämä nyt sitä vastuullista sisustamista, josta kirjoitin edellisessä postauksessani. Vuorata koti nyt "eläimen raadoilla". Tähän kysymykseen olenkin itseasiassa jo törmännyt.

Mielestäni on ja ei ole. Aihe on hieman hankala, koska sitä voi todellakin katsoa monesta näkökulmasta. Jos lammas kerran teurastetaan syötäväksi, on minun mielestäni vain hyvä, että koko ruho hyötykäytetään. Parkitsemisessa käytettävät kemikaalit voivat kyllä käsittääkseni olla päästöiltään karujakin (pitäisi perehtyä enemmän), mutta ekologisempia nämä kotimaiset taljat ovat, kuin monet esim. ketjuliikkeiden tarjoamat ulkolaiset. Suosi siis suomalaista. Tekoturkistaljat eivät ole itselleni vaihtoehto, sillä tekoturkikset valmistetaan pääsääntöisesti öljystä, siis uusiumattomasta luonnonvarasta.

Lähes kaikki omat taljani ovat kotimaiselta pienyrittäjältä hankittuja. Nämä laadukkaat ja turvalliseksi luokitellut suomalaiset taljat kestävät aikaa sekä käyttöä. Kotimainen aito lampaantalja on moninkertaisesti kestävämpi, kuin esimerkiksi nopeasti nyppääntyvä fleece-peitto, joka aiheuttaa mikromuovipäästöillään vesistöjemme saastumista. Edellämainittuja on monessa kodissa, ja onkos tuo ihmekään, kun eivät ole hinnalla pilattuja. Edullinen peitto on helppo vaihtaa uuteen edellisen kulahdettua vaikka vuosittain, kuten huolestuttava trendi tuntuu olevan :/. Halpa hinta saattaa monesti kertoa myös ongelmista tuotteen arvoketjussa, joten kun jokin tuote on "superhyperhalpa", pitäisi hälytyskellojen soida. Nyt aihe meinaa lähteä rönsyilemään, mutta fleecestä tuli vielä mieleen, että voisinkin kirjoittaa teille joku päivä tekstin ympäristöystävällisemmästä pyykinpesusta "resepteineen"! :)

Kuvien taljat on hankittu pieneltä kotimaiselta toimijalta, joka lupaa taljoilleen korkean eettisen elinkaaren. En ole kasvissyöjä, joten eläimen tappaminen lihaksi on minusta ihan ok, jos eläintä on kohdeltu hyvin (oikeasti hyvin) koko sen elinajan. Vapaana elänyt riista ja aidosti luomu kotimainen lammas, porsas ja kana ovat ok. Myös minun silmissäni lihan ja etenkin karjan tehotuotanto on ympäristöllisesti vakava ongelma, johon meistä jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Suomalaiset syövät muutenkin lihaa keskimääräisesti aivan liikaa, joten lihan vähentäminen ja kasvisten lisääminen ruokavalioon on myös terveysteko. Lihaa voisi myös korvata enemmän kalalla.

No, mutta se siitä. Kohta joku ehdottaa blogin nimen vaihdosta valkoiseksi valistajaksi :D, joten jatketaan sisustusaiheisten kuvien pariin.

Käytetäänkö teillä taljoja tai turkiksia sisustuksessa tai muuten?

Tunnelmallista marraskuun alkua kaikille teille! :)

- Kiitu

Vanha kuva rakkaasta edesmenneestä Pekusta, joka rakasti köllötellä taljoilla sekä leipoi niitä yhtenään <3
Kuvassa näkyvä mekanismilepolasse on inhokkini (ei järin kaunis), mutta jättimäinen värjäämätön lampaantalja tekee siitä houkuttelevan näköisen, ja täytyy myöntää, että tuon mukavampaa nojatuolia ei maa päällään kanna.
Armaskin tykkää.
Sohvalla on kaksi harmaasävyistä värjäämätöntä lampaantaljaa.
Ja Hönökin tykkää.
Kuten kuvasta näkyy, nukumme olohuoneessa, sillä remontin vuoksi yksi huone on kokonaan pois käytöstä.
Jostain syystä lähes kaikissa ottamissani taljakuvissa on myös kissa :D.