ÄLÄ HUUDA MULLE! Asiaa PMS-oireista

Heippa! Viaton koekaniini ennen PMS-oireilun alkua.

Muutamaa päivää ennen The hetkeä se alkaa: varoittamatta alkaa kiukuttaa, päätä särkee ja kaikki ottaa nuppiin. Kissa mouruaa ärsyttävämmin kuin ennen, lapset riitelevät ihan kaikesta ja mies on taatusti syntynyt tähän maailmaan ihan vaan tehdäkseen naisen elämästä sietämätöntä. Tuolla käsittämättömällä olotilalla on nimikin: PREMENSTRUAALIOIREYHTYMÄ, tuttavallisemmin PMS.

PMS-oireilla tarkoitetaan ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita jotka haittaavat elämää, kertoo Terveyskirjasto. PMS:n perimmäistä syytä ei vielä tänäkään päivänä ole saatu selville, mutta tiedetään, että oireet ovat yleisimmillään 35-45 vuotiailla naisilla ja ne liittyvät olennaisesti säännölliseen kuukautiskiertoon. Oireita esiintyy jotakuinkin kaikilla naisilla, mutta 4-10% kärsii vaikeasta oireilusta. 

En tiedä millaisia oireet muilla kanssanaisilla ovat, mutta itse sijoitun asteikossa luultavasti jonnekin Anna Nichole Smithin ja Osbournen rokkariperheen tienoille: PMS-päiviin mahtuu huutoa, kiukkua, ilkeilyä. yliherkkyyttä ja herkkujen mussutusta. pahimpien kiukkuoireiden aikana heittäydytään itkupotkuraivariin ja sen jälkimainingeissa soperretaan tunteikkaita sepustuksia yhtä selkeästi kuin Ozzy Osbourne konsanaan. Tämän jälkeen taas suututaan kun mies ei tajua. Ja sitten itkettää.

Yksi selkeistä PMS-oireista ovatkin usein itkuherkkyys ja ärtyneisyys. Jotkut saattavat jopa tuntea itsensä masentuneiksi, eikä keskittyminenkään oikein onnistu juuri ennen kuukautisia. 

Huushollaa siinä sitten ja pidä perheen langat käsissä, kun todellisuudessa tekisi vain mieli juosta metsään räyhäämään oraville tai hautautua peiton alle vollottamaan, koska radiosta kuului äsken Stellan "Häätanssi".

YÄÄÄÄ! PMS saa vollottamaan

Ja ihan kun niissä pään sisällä jylläävissä oireissa ei olisi tarpeeksi kestämistä. Samaan aikaan nimittäin kroppa alkaa käyttäytyä kuin sitä olisi operoinut umpijurrissa toikkaroiva plastiikkakirurgi. Tissit muuttuvat niiksi samoiksi kosketuisaroiksi meloneiksi, niin kuin joskus imetyksen alussa ja olo on muutenkin kuin olisi juuri maiskuttanut muutaman ruokailun ajan suolaa suolalla. Putte Possu tuntuu tuossa vaiheessa solakalta tyypiltä ja jopa äitiyslegginssien vyötärönauha tuntuu kiristävän. Pahimmassa tapauksessa edes kengät eivät meinaa mennä jalkaan, koska jopa ukkovarvas on turvoksissa. Naamasta puhumattakaan. 

PMS-oireisiin kuuluu yleensä juuri kuvatunlaisia fyysisiä oireita: rintojen arkuutta ja turvotusta, yleistä pöhöttyneisyyttä ja päänsärkyä. Oireet voivat vaihdella kuukautiskierrosta toiseen, joten koskaan ei oikein varmaksi voi tietää, että millaisen palkinnon tästä hevonsontaruletista milloinkin saa. Oh jeij!

PMS saa turpoamaan...

Terveyskirjasto ja Mehiläinen kertovat, että tärkeintä on tunnistaa PMS-oireiden liittyminen kuukautiskiertoon, eikä sekoittaa niitä esimerkiksi random aikoina oireilevaan alakuloon tai vakavampaan psyykkiseen oirehdintaan. PMS-oireet alkavat usein muutamaa päivää tai jopa viikko ennen kuukautisten alkua ja oireiden pitäisi lieventyä muutama päivä kuukautisten alkamisen jälkeen. Kyseessä ei ole hormonitoiminnan häiriö, oikeastaan päinvastoin: ne kuuluvat omalta osaltaan ihan normaaliin kuukautiskiertoon. 

Useimmilla meistä oireet ovat siedettäviä, mutta pienellä prosentilla naisista oireet häiritsevät elämää ihan toden teolla. Tällöin suositellaan pitämään oirepäiväkirjaa ja marssimaan kirjatun datan kanssa lääkärin juttusille. Oireisiin ei varsinaisesti ole lääkettä, mutta niitä kuulemma voidaan lievittää esimerkiksi keltarauhashormonilla.

PMS tuo känkkäränkän kylään!

Mutta onneksi noita oireita voi hiukan lievittää ihan ilman tohtorikäyntiäkin. Internetin ihmeellinen maailma on pullollaan kaikenlaista kikkaa ja vippaskonstia PMS:n lievittämiseen ja osa keinoista onkin aika simppeleitä: liikuntaa ja terveellisempiä elämäntapoja. Kannattaa välttää kahvia ja alkoholia, eikä suolaakaan kannata puputtaa kaksin käsin. Pilleripurkeista suositellaan valitsemaan vitamiinit, joista esimerkiksi B6 kerrotaan auttavan nimenomaan psyykkisten oireiden helpottamisessa.

Toinen neuvo terveen elämän lisäksi on, että oireet ja tuntemukset kannattaa pyrkiä tunnistamaan ja hyväksymään. Lisäksi keskustelu perheenjäsenten tai läheisten kanssa voi auttaa. 

Ei siis kannata tehdä niin kuin allekirjoittanut: kieltää olevansa PMS:n danger zonella jopa siinä vaiheessa kun mies varovaisesti kysyy, että ettei nyt vaan olisi kuukautiset tulossa. Ihan vaan vinkkinä, että tuossa vaiheessa kannattaa miettiä hetki ja kurkata vaikka kalenteriin, sillä mies ei välttämättä kysy sitä ainoastaan siitä syystä että hän on sika.

PMS..öh..no niin

Premenstruaalioireyhtymä on siis ihan normaali juttu, vaikka se vaikuttaakin jonkun umpikieron insinöörin kehittelemältä kidutusmuodolta. Sen tarjoaa meille ystävämme hormonitoiminta ja se on yleensä vieraanamme kerran kuussa siihen saakka kunnes kuukautiset lopulta loppuvat. Sitten alkavat vaihdevuodet. JES!

Vaikka noiden ikuisuudelta tuntuvien päivien aikana tuntuukin, että kaikki on vaan suolesta, yritetään ensi kierrossa vaikka lähteä lenkille tai kulautetaan kurkkuun pullollinen vettä pahimman kiukun tullessa. Lenkkipolulta kiukuttelu ei kuulu kotiin ja suu täynnä vettä on hankala räyhätä. Muistetaan, että tämä menee ohi muutamassa päivässä ja lasketaan kymmeneen. Muistetaan Samuli Putron sanat: "Kuuden vuoden jälkeenkään sä et ymmärrä, et kuukautiset ei oo syy olla kännissä" ja todistetaan, että ymmärretään ;)

Ensi kertaan,

Toodles!

Ps. Jos teksti miellytti tai pidit erityisen hienoista kuvista, klikkaa tuota tekstin alla olevaa tähteä <3