Ala laputtaa! Apua nimikointirumbaan

Päiväkodit, kerhot, koulut ja harrastukset ovat alkaneet kesäloman jälkeen. Samalla monessa perheessä on alkanut nimikointirumba. Eli pakollisiin vakiotansseihin kuuluva räpiköinti, jossa kanttinauhaa kuluu ja kangastussi heiluu. Vaan ei heilu enää.

Esikoisen aloitettua pari vuotta sitten päiväkodin, alkoi meidän perheessä vaatteiden ja muiden tavaroiden hillitön nimikointi. Oli paitaa ja housua, lenkkareita ja kumisaappaita, huiveja ja kypärämyssyjä. Alussa tein ylväältä tuntuneen päätöksen, että minähän nimikoin vaatteet omin pikku kätösin, mutta siten, että nimilaput saa tarvittaessa poistettua ja vaihdettua. Siis niistä kumisaappaistakin. Tuolloin päädyin ostamaan paketin vinokaitaletta ja kangastussit. 

Aluksi ompelin lappuja oikein ahkerasti. Eipä niitä ihan hirveästi tarvinnut ommelakaan, koska lapsi oli päiväkodissa kaksi tai kolme päivää viikossa. Vaatteita kului aika vähän ja niitä ehti nimikoida varastoonkin. Jossain vaiheessa se into hiukan hiipui ja lopullinen lopahtaminen tuli, kun lähikauppa ei enää myynytkään vinokaitaletta, vaan kurttuista kanttinauhaa.

Kevään tullen siirryttiin toppahaalarista muihin vaatteisiin ja samalla alkoi meidän perheessä päiväkuivaksi harjoittelu. Lapsi alkoi myös käydä hoidossa viisi kertaa viikossa. Tästä muodostui yhtälö. joka sai nimikoitavien vaatteiden ja tavaroiden kasan paisumaan yli äyräiden: Oli lippalakkia, juomapulloa, kenkiä, legginssejä, farkkuja, paitoja, takkeja ja ties mitä. Vaatteita kului aikaisempaa enemmän ja päiväkodin lokeroonkin piti saada entistä laajempi arsenaali vaihtovaatteita.Ei siinä millään pysynyt enää tahdissa mukana.  And let's face it, nimikoimatta jättäminen olisi ollut melkoinen pyllistys päiväkodin henkilökunnan suuntaan, joten ei siis auttanut muu kuin alkaa laputtaa.

Tässä kohtaa kanttinauhkojen ja kangastussien kanssa tuskailevan äidin pelastukseksi koitui Ikioma nimilappu.

Tilasin ensimmäisen nimilappusatsini jo reilu vuosi sitten ja viime viikolla pääsin blogiyhteistyön tiimoilta tutustumaan entisestään laajentuneeseen valikoimaan uudelleen. Ne vuosi sitten tilatut laput ovat pysyneet todella hyvin paikoillaan, mutta uudelle setille alkoi olla jo tarvetta, koska lapsen kasvaessa uutta nimikoitavaa ilmestyy vaatekaapin hyllyille ihan jatkuvasti. Vielä se kanttinauhapainajainen mielessäni kummitellen, halusin ilman muuta tilata uuden setin nimilappuja jo ennen kuin edelliset loppuvat ihan kokonaan.

Minulle tarjoutui tässä samalla mahdollisuus esitellä lappujen tilaamista ja käyttöä hiukan enemmän lukijoillekin, joten vilkaistaanpa ihan ensimmäisenä tuota tilaamista. Sitähän aina kuvittelee, että kaikenlaiset tilausjärjestelmät on tehty hankaliksi ja niiden operointiin tarvittaisiin tiiliskiven paksuinen tutoriaali.

Verkkokauppa on helppokäyttöinen ja selkeä: Ensin keksitään teksti, joka voi olla 1-3 riviä pitkä. Sen jälkeen alkaa se hauska osuus eli taustan, motiivin ja kirjasimen tyylin sekä värin valinta. Valinnanvaraa oli jo vuosi sitten mielestäni reippaanlaisesti, mutta nyt valikoimaa tuntui olevan entistä enemmän, joten uskoisin että tässä pätee sanonta "jokaiselle jotakin". Itse suunniteltujen lappujen lisäksi valita voi mm. Spiderman- tai Hello Kitty-aiheisia nimilappuja ja saatavilla on myös silitettäviä versioita. Itse päädyin jo ensimmäisellä tilauskerralla noihin liimattaviin, koska ne nyt vaan ovat niin helppoja käyttää.

Itsesuunnitellut nimilaput ja Seikkailu-heijastimet. Tuotteet saatu.

Nimilappujen käyttö on ihan niin yksinkertaista kuin kuvittelisikin sen olevan. Kunhan muistaa muutaman helpon ohjeen käytön ja kiinnittämisen suhteen: 

  • Kiinnitä lappu aina puhtaalle pinnalle
  • Laput kannattaa aina pyrkiä liimaamaan esimerkiksi vaatteen koko- tai tuotetietolappuun. Näin varmistetaan että tarra pysyy hyvin kiinni pesussakin. Jos lappua ei ole, valmistaja suosittelee silitettäviä nimilappuja.
  • Tarra kestää 60 asteen vesipesun sekä kemiallisen pesun ja se selviytyy myös kuivausrummussa riekkumisesta
  • Astioihin kiinnitetty tarra kestää konepesun, sekä keittämisen ja voipa sen laittaa vaikka 250 asteiseen uuniin tai mikroaaltouuniin
  • Odota 24 tuntia ennen ensimmäistä pesukertaa

Meillä laputetaan pääasiassa vaatteita, mutta nimilappuja voi käyttää moneen muuhinkin:

  • Kumisaappaat, kurahousut, sadevarusteet
  • Lelut
  • Eväslaatikot, juomapullot
  • Reput ja muut kassit
  • Kypärät

Meidän perheessä lappuja on käytetty yllämainittuihin, mutta käyttötarkoituksia on niin paljon kuin vain kukin sattuu keksimään. Lapuissa on hyvin pitävä liima mukana ja ainakaan tähän mennessä en ole yhtäkään tarraa kovasta pidosta ja pesusta huolimatta joutunut vaihtamaan. 

Nimilappujen lisäksi sain valita kokeiltavaksi yhden setin heijastimia, joita en aikaisemmin ollut tullutkaan tilanneeksi. Heijastimet olivatkin hankintalistalla, sillä illat alkavat pimetä nopeasti ja pian heijastin on tarpeen aamulla päiväkotiin kävellessä. Lastenvaatteissa langan päässä roikkuvat heijastimet ovat aina pieni riski, sillä lasten nujutessa ne repeilevät irti aika helposti. Tämän vuoksi liimattavat heijastimet kuulostavat oikein tervetulleilta.

Myös heijastimissa on vahvan oloinen liima ja ne tarttuvat napakasti erilaisiin materiaaleihin. Epäilin hiukan tuon lapsen repun kanssa, koska veluuriin on aika hankala saada mitään liimattua. Hyvin tuntuu kestävän. Yksi setti sisältää 15 heijastinta ja pienimpiä neuvotaan käytettäväksi isompien heijastimien kanssa. Niitä tulikin liimattua huomioliivin etuosaan ja (köhköh) omaan takkiin. Nyt sopii hämärien syysaamujen saapua, me ollaan valmiita!

Kuten jo aikaisemmassa postauksessa mainitsin, olen ollut näihin lappuihin tosi tyytyväinen ja näiden käyttö on helpottanut lasten tavaroiden nimikointia todella paljon. Nyt pääsenkin ilokseni kertomaan, että saan arpoa lukijoideni kesken yhden setin nimilappuja! Arvontaan pääset osallistumaan kertomalla tämän blogitekstin kommenttikentässä vaikkapa miten teillä on vaatteiden nimikointi hoidettu (voit myös tunnustaa jos sitä ei hoideta mitenkään). Arvonta-aika päättyy 31.8. kello 23:59, jonka jälkeen Mr. Herraseuralainen arpoo onnellisen voittajan. Voittajan nimi julkaistaan blogissa ja Äetin fb-profiilissa, joten molemmat kannattaa ottaa seurantaan.

Mikäli haluat pelata varman päälle, kannattaa käydä keräämässä mieleiset nimilaput ja heijastimet ostoskoriin Ikioma.fi-verkkokaupasta :)

Onnea arvontaan!

Ensi kertaan,

Toodles!

Ps. Jos juttu miellytti, niin laitas klikaten tuota pikkuista tähteä <3