Aurinkoa lautasella

Tänä aamuna herännyttä tervehti meidän kulmilla viimeiaikoina aika harvoin bongattu ilmiö: aurinko. On siis selvästi helmikuu ja kuljetaan kohti kevättä. Lapsi oli kovasti sitä mieltä, että taivaalla röllöttää kuu. Ilmeisesti oli päässyt kaamosaika vaikuttamaan sen verran että auringon olemassaolo oli tyystin unohtunut. Runsas valo oli ilmeisesti perin hermostuttavaa, koska muksu totesi aika pian että ikkunaverhot olisi kiva laittaa kiinni.

Siinä missä vampyyrin lailla varjoon karannut lapseni ei innostunut auringosta, minä taas tunsin itseni ihan erityisen energiseksi. Teki mieli häärätä keittiössä ja kokkailla jotain kivaa. Mies oli pyytänyt pannukakkuja jo jonkin aikaa, joten päätin viimeinkin toteuttaa toiveen lempeästä hiilarikoomasta.

Olen vuosien varrella etsinyt sitä "The Pannukakkuohjetta", jolla saisi kuohkeita pannareita. Joskus lopputulos on saanut miehen hyväksynnän (mm. BBC foodin Flyffy American pancakes ) ja toisinaan taas ei. Perheen pannukakkukriitikko on aika tiukka ja rima on nostettu ilmeisen korkealle miehen isän toimesta. Kuulemma lapsuudessa pannukakut olivat sormen paksuisia ja kuohkeita.

Tällä kertaa ajattelin jättää täydellisen pannukakun metsästyksen toissijaiseksi ja päätin kokeilla miten porkkana istuisi pannukakkutaikinaan. Vaihdoin myös "valkoisen" sokerin ruokokidesokeriin ja jätin itse taikinasta voin pois. Paistettaessa pannulle tulee rasvaa kuitenkin, joten en sitä kokenut tarpeellisena taikinaan laittaa.

Paistovaiheessa selän taakse ilmestyi uteliaita neniä ja kävi niinkuin aina ennenkin: ensimmmäinen pannukakku päätyi kriitikon suuhun.
- Ja se sai hyväksyvän, tyytyväisen ynähdyksen.

Jos haluat tietää, millaisella pannukakulla hyväksyntä saatiin, kokeile seuraavaa:


Aurinkoiset porkkanapannukakut:

2 porkkanaa (kohtuullisen hienoa raastetta, mutta ei kuitenkaan mössöä)
5dl maitoa
1 muna
4dl vehnäjauhoja
1rkl leivinjauhetta
1,5rkl ruokokidesokeria

Raasta porkkanat suoraan kulhoon.
Lisää joukkoon maito ja sekoita.
Lisää kananmuna. Olen joskus laittanut useammankin kananmunan, mutta nyt sattui olemaan vain yksi.
Lisää sokeri ja sen jälkeen venhäjauhot leivinjauheineen. Vatkata hytkytetään ilmavasti.
Paistetaan pannulla voin (tai öljyn) kanssa. Taikinaa menee yhteen pannariin noin 1dl verran ja taikinasta saa noin 5-8 pannukakkua koosta riippuen.
Pannukakkuja ei kannata käristää ihan karmealla lämmöllä, vaan ennemmin hissukseen. Kakku on kuitenkin paksu, ja tuppaa palamaan ennen kypsymistään, jos et malta odottaa ja väännät hellan nupit tappiin asti.

Valmiiden pannukakkujen kanssa voi kokeilla vaikka appelsiinimarmeladia tai hunajaa. Appelsiinijäätelö voisi myös sopia.
Arvoisa ruokakriitikko sukeltaa näihin yleensä siirapin ja voin kanssa. Joskus seuraan liittyy pekoni.
Täydellisen pannukakun metsästys jatkukoon. Tosin, vasta nokosien jälkeen. Nämä eväät eivät nimittäin ole sieltä energisoivimmasta päästä.

Ensi kertaa,

Toodles! (röyh)