Diy pirteät pääsiäismunat

Vieläkö on munat maalaamatta? No eipä hätiä. Niin oli meilläkin vielä hetki sitten. Meinasivat jäädä ihan vaan valkoisiksi, mutta sitten muistin nähneeni Strömsön kuvavirrassa maininnan kananmunien värjäämisestä. En jaksanut/viitsinyt ryhtyä ohjetta etsimään, mutta uskoin tärkeimpien pointtien jääneen mieleen, joten muutama ruokakomerosta löytynyt purnukka aseinani ryhdyin kananmunien värjäykseen.

Ihan ensimmäisenä nakkasin kananmunat kiehumaan. Hienosti onnistuin rikkomaan VAIN yhden kattilaan. Tuo onneton harjoituskappale ei sitten päässyt enää värjäyskierrokselle, koska samalla olisi marmoroitunut munan sisuskin.

Munien kiehuessa sekoittelin neljä erilaista väriseosta kiehuvaan veteen. Väreinä käytin punajuurien lientä, kurkumaa, punasipulin kuoria ja mustikkaa. Mustikan olin ensin jättämässä kokonaan käyttämättä, koska epäilin sen tuottavan saman sävyn kuin punajuuri. How wroooong was I. Lopputuloksen nähtyään mies tuumasi: "Well, it is BLUEberry, you know..". Hiljalleen sekoittelin ja kääntelin aineksia kuumissa kylvyissään ja muussasin mustikat, jottai saisin niistä enemmän väriä irti. Sitten lorautin jokaiseen astiaan (myös siihen punajuuriseokseen) ronskin lorauksen etikkaa. Etikka ilmeisesti kiinnittää värin.

Munien kiehuttua ja väriliemien ehkä hiukan jäähdyttyä, päästin kananmunat uimaan kunkin omaan astiaansa. Punajuurilientä oli eniten, joten sinne molskahti kaksi munaa. Sopu sijaa antaa.

Noin vartin verran kylvettelin ja kääntelin munia. Ensin näytti uhkaavasti siltä että mitään ei tapahdu ja ajattelin jo että koko homma meni kokkeliksi. Erityisesti sipuliliemi näytti niin laihalta, että päädyin lorauttamaan siihen hiukan punaista elintarvikeväriä. Tosin, väri taisi tarttua enemmänkin sipulien kuoriin, eikä siitä juurikaan ollut apua kananmunan värjäämisessä.

Kylvyn jälkeen noukin munat kuiville ja taputtelin ne talouspaperilla kuiviksi. Väri tuntui olevan aika "löyhässä" kostean kananmunan pinnassa, joten hankaamista en suosittele. Munien kuivuttua yllätys oli itse asiassa melkoinen. Liemissä uidessaan värimuutokset näyttivät todella vähäisiltä tummaa lientä vasten, mutta todellinen muutos tuli näkyviin pinnan kuivuttua.

Kurkumasta tuli todella kirkas keltainen. Tämän hiukan sössin kuivaamalla liian ronskisti. Punajuuri antoi herkullisen pinkin pinnan kimpassa uineille kahdelle kananmunalle ja ruskea on peräisin punasipuleista. Ja sitten oli ne mustikat. Mustikat! Kattokaa nyt sitä! Ihan mieletön sininen.

Strömsön innoittamana tämä projekti meni loppujen lopuksi ihan kuin strömsössä. Aikaa kului kaikkineen varmaan puolisen tuntia, mutta toki kukaan ei käske istumaan väriliemen vieressä ja vahtaamaan sitä koko aikaa. Itse tein nyt ensimmäisellä kerralla ihan vaan yksivärisiä ja kuviottomia, mutta näihin saisi ilmeisesti helposti kuvioinninkin aikaiseksi esimerkiksi kieputtamalla lankaa kananmunan ympärille ennen värikylpyä. Tällöin langan peittämä kohta jäisi valkoiseksi.

Jos siis pääsiäisen herkkupöydästä puuttuu vielä väriläikkä, niin kannattaa suunnata munakenno kainalossa omalle mauste- tai ruokakaapille. Itse mietin vielä esimerkiksi paprikan ja vadelmien kokeilua. Hmm..muniakin on vielä puoli pakettia jäljellä..

 

Ensi kertaan,

Toodles!