Heijastan sinua <3. Ohje heijastaviin sydämiin.

"Äiti, ulkona on pimeää", sanoi vanhempi lapsi pari iltaa sitten. Tuolloin havahduin huomaamaan, että ulkona tosiaan tulee hämärää ja pimeää jo melko aikaisin. Sen vuoksi lankakorin pohjalla marinointinsa vuosipäivää lähestyvä heijastinlanka pääsi viimein käyttöön. Heijastava sydän on suloinen lisä kaupasta hankittujen heijastimien joukkoon ja se sopii erinomaisesti myös lahjaksi, joka kertoo saajalleen jo muodollaan: "Minä heijastan sinua".

Syysiltojen pimetessä moni meistä (mutta ilmeisesti ei kuitenkaan tarpeeksi moni) kaivaa kaappeistaan esille heijastimet. Heijastin vaipuu hiukan unholaan kevään tullen, mutta syksyllä se pääsee taas töihin. Ja sen kuuluukin päästä, sillä heijastimen käyttöä määrittää laki:

Tieliikennelaki velvoittaa jalankulkijaa käyttämään heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessa. Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä. Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. (Lähde: Liikenneturva)

Vaikka laki velvoittaakin meitä, ainoastaan joka toinen kulkija todellisuudessa käyttää heijastinta taajamassa tai taajaman ulkopuolella. Onnettomuuden sattuessa heijastimen käytön ja oman henkikullan säilymisen välillä on havaittu selkeä yhteys, joten näkymättömänä kulkemisen yleisyys hiukan kummastuttaa. 

Yleinen suositus näkymisen parantamiseksi on standardien mukaisten heijastimien ja heijastinliivien hankkiminen kaupasta. Kunnollisen heijastimen myyntipakkauksesta on löydyttävä seuraavat tiedot:

  • CE-merkintä
  • EN 13356
  • tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot (esim.Työterveyslaitos)
  • käyttöohjeet
  • valmistaja 

Lähde: Liikenneturva.

Mutta jos kaupasta hankittua heijastinarsenaalia haluaa vielä entisestään täydentää, voi heijastimen valmistaa esimerkiksi virkkaamalla. Lankakorini pohjalla oli melkein vuoden päivät marinoitunut kerä Novitan heijastinlankaa, joka ei oikein ollut suostunut kertomaan miksi se haluaisi tulla.

Eilen tulin joutessani pyöritelleeksi kerää käsissäni ja jostain iski idea virkata heijastin sydämen muotoon. 

Tulin tehneeksi heijastavia sydämiä kahta eri kokoa ja molemmat valmistuivat nopeasti, sillä kumpaakin kokoa virkataan YHDEN KERROKSEN VERRAN. Onnistuu jopa allekirjoittaneelta, joka aina jaksaa julistaa ettei koskaan opi ymmärtämään virkkausta. Virkatut sydämet muotoutuivat kahdeksi riippuvaksi versioksi ja yhdeksi rintarossiksi. 

Heijastaviin sydämiin tarvitset:

Heijastinlankaa (Itselläni oli Novitaa ja menekki taisi olla noin puoli kerää)

Ohuempaa villalankaa ripustimiin ja rintakoruneulan ompeluun (Käytin harmaata Nallea)

Helmiä

Nappi

6,0mm virkkuukoukku

Parsinneula

Hakaneuloja

Rintakoruneula

Ohje: 

Pieni sydän:

Tee aloituslenkki (itse teen solmun, mutta tyyli on vapaa. Esimerkiksi The magic ring toimii kuulemma tässä), jota saat kiristettyä vapaasta langanpäästä vetämällä. Kannattaa jättää reilun mittainen langanpää, sillä virkatessa aloituslenkki saattaa venyä. Sydän virkataan kokonaisuudessaan tämän lenkin ympärille, jonka jälkeen se kiristetään muotoonsa langanpäästä vetämällä. Näin paksulla langalla virkatessa keskelle jää pieni reikä.

Virkkaa aloituslenkkiin 2 ketjusilmukkaa (vastaa yhtä pylvästä), 3 pylvästä, 4 kiinteää silmukkaa, 1 pylväs (nyt olet sydämen kärjessä ja virkkuun puolimatkassa). Jatka virkkaamalla 4 kiinteää silmukkaa, 3 pylvästä ja kaksi ketjusilmukkaa. Tämän jälkeen kiristä sydän tiukemmalle ja tee keskelle jäävään koloon piilosilmukka. Kiristä lankaa hiukan lisää ja päättele langanpäät nurjalle puolelle. VALMIS!

Käytä kaksinkertaista lankaa ripustusnauhan tekemiseen. Pujota ensiksi yksi helmi yksinkertaiseen lankaan, jolloin se jää stoppariksi helminauhan päähän. Tämän jälkeen laita lanka kaksinkerroin ja pujota haluamasi määrä lisää helmiä kaksinkertaiseen lankaan. Pujota lanka parsinneulan avulla sydämen "pohjasta" kesikohtaan ja pujota lankaan helmi. Pujota lanka keskikohdasta sydämen yläreunaan ja pujottele lankaan helmiä haluamasin pituisen ketjun verran. Lisää hakaneula tai muu valitsemasi kiinnitin. 

Suuri sydän:

Tee samanlainen aloituslenkki kuin pienessäkin sydämessä. Jatka virkkaamalla 3 ketjusilmukkaa, 3 pitkää pylvästä, 4 pylvästä ja 1 pitkä pylväs (sydämen kärki/pohja). Jatka virkkaamalla 4 pylvästä, 3 pitkää pylvästä ja 3 ketjusilmukkaa. Kiristä hiukan langanpäästä vetämällä ja sulje työ piilosilmukalla. Kiristä muotoonsa. Tämä isompi sydän ei ehkä olen ihan yhtä napakka kuin pikkusisarensa, joten siitä ei välttämättä kannata tehdä riippuvaa heijastinta. Siksi iso sydän päätyikin rintaneulaksi.

Ompele sydämen keskikohta umpeen villalangalla ja ompele keskelle valitsemasi nappi. Samalla langalla saat ommeltua paikoilleen rintakoruneulan.

Heijastavat sydämet olivat mainio välipalaprojekti 3,5mm puikoilla ährättävän villatakin rinnalle. Paksulla koukulla tulee nopeasti valmista ja erilaisia helmiä vaihtelemalla heijastimista saa helposti omaan tyyliin sopivia. Jos heijastimen virkkaaminen ei ole se sinun juttu, voit hylätä heijastinlangan kokonaan ja virkata suunnilleen saman paksuisesta langasta vaikkapa avaimenperiä ja rintakoruja.

Liikenneturva suosittelee käyttämään kaupasta hankittuja heijastimia, jotta voidaan olla varmoja niiden oikeanlaisesta toimivuudesta. Itsekään en suosittele rakentamaan omaa näkyvyyttä ainoastaan itse tehtyjen heijastimien varaan, mutta jos haluat näitä muiden heijastimen kaveriksi tehdä, ei siitä varmasti haittaakaan ole. 

Ja hei, jos heijastimen käyttö vielä mietityttää, käy toteamassa Liikenneturvan sivuilla kuinka heijastinta käyttävä hiippari näyttäytyy auton ratin takana istuvalle. 

Näkymisiin!

Toodles!

Ps. Jos juttu miellytti, paina tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä <3