Hyvä ruoka, tyytyväinen lompakko, part 2.

Selailin vanhoja blogitekstejä ja huomasin että keväällä meillä oli ruoka- ja budjettihommat aika hyvällä mallilla. Ruokabudjettia pidettiin onnistuneesti yllä pari kuukautta (muistaakseni), mutta viime aikoina kauppareissut ovat taas alkaneet olla jokapäiväisiä ja ruokakauppaan syydetään rahaa aika hurjia summia. Ruokia ei ole juurikaan suunniteltu etukäteen, vaan yleensä saman päivän päivällisestä päätetään kauppaan lähtiessä. Välillä suunnittelu tehdään vasta kaupassa.

Heti uuden perheenjäsenen syntymän jälkeen ei oikein jaksanutkaan paneutua ruokalistojen tekemiseen tai tarjousten vertailuun. Pääasia että koko perhe tuli ruokittua ja lepoa saatiin riittävästi että kaikki pysyivät tyytyväisinä. Mutta nyt kun arki selkeästi on alkanut rullaamaan entiseen malliin, ei ollut enää mitään syytä olla tarttumatta toimeen.

Tuijotin aamulla jonkin aikaa tyhjää paperia ja totesin, että edellisestä menusta on liian kauan aikaa. Oli hankalaa keksiä ruokia seitsemäksi päiväksi, varsinkin kun jo jonkin aikaa oli tuntunut siltä että kaikki kestosuosikit ja ns. "varmat onnistujat" oli käytetty niin loppuun, että ne tuntuivat tukkivan korvakäytävätkin.

Ongelman selättääkseni päädyin selailemaan Hellapoliisin ehdotuksia viikon ruokalistoiksi. Yhdistelin muutamasta viikkomenusta herkullisimman kuuloiset ruoat ja tuntia myöhemmin paperilla oli sekä ruoka- että kauppalista. Ruokalistalle päätyi kokeiluun uusi ruoka joka päivälle, joten eiköhän sinne suosikkiruokiinkin saada tämän viikon jälkeen aika suurella varmuudella jotain uutta.

Viikon ruokalistalla on:

Maanantai: Siskonmakkarapihvit
Tiistai: Helppo kanavokki
Keskiviikko: Mintulla maustetut lihapullat
Torstai: Sitruunainen broileri-perunavuoka
Perjantai: Munakasrulla
Lauantai: Tomaattinen broilericurry
Sunnuntai: Jauheliha-linssilasagne


Tällä viikolla ei ollut tarkoituksena tikistää kauppaan menevää summaa niin pieneksi kuin mahdollista. Halusin ennemminkin nähdä, kuinka paljon kauppaan kuluu jos hankitaan hintaa tuijottamatta kaikki mitä hyvään ruokaviikkoon tarvitaan. Päivällistarpeiden lisäksi kauppalistalle päätyi aamiaistarvikkeita, eli pääasiassa jogurtteja ja parit erilaiset puurohiutaleet. Viikon hemmotteluostos aamiaiselle oli Fazer Alku maistuvampi kaurapuuro ja avokadot ruisleivän päälle. Listan ulkopuolelta ns. "heräteostoksia" olivat Fastin proteiinipudit ja lajitelma Domino-keksejä iltapäiväkahveille.
Viikon ruokiin kului noin 90 euroa. Tuohon summaan ei kuulu äidinmaidonkorviketta tai lasten vaippoja. Viikon aikana käydään myös luultavasti täydentämässä kasviksia, leipää ja maitoa, joten luultavasti entisen budjetin 100 euroa ei ihan tule riittämään viikoksi. Mutta ihan hurjaa ylitystä tuskin tulee.

Ihan hyvä ensimmäiseksi viikoksi tällä tiellä. Kauppakuittia katsellessa tuli mieleen muutama kohta joissa olisi voinut säästää. Joku voisi esimerkiksi sanoa, että lapsi voisi syödä pakastimesta mustikoita hedelmäsmoothien sijaan, tai että leivät voisi leipoa itse. Tällä viikolla kuitenkaan ei ollut kiinnostusta kokeilla, kuinka onnistuu sämpylöiden paisto kahden pikkulapsen kanssa, tai kuinka tyynenä onnistuisin pysymään hinkatessani sitä mustikkaa lapsesta ja keittiöstä. Rehellisesti sanottuna oli myös erityisen kivaa ostaa kaunis valkosipuliletti ja tuoretta minttua niiden tavallisten sijaan.
Tällä viikolla päästään siis kokeilemaan paljon uusia ruokia ja nautiskellaan budjetin hiukan natistessa liitoksistaan. Ensi viikolle voisi sitten ottaa jo tavoitteeksi vaikka sämpylöiden leipomisen tai pienemmän budjetin ruokaohjeiden etsimisen. Toisaalta kiinnostaisi myös kokeilla miten erilaiset teemat (luomu, kotimaisuus, vegeviikko) vaikuttaisivat kauppalaskuun.

Täällä siis ollaan oltu ruoan suhteen hiukan kuin ne kuuluisat Ellun kanat (En oikein tajua sitä Ellua, miten se ei edelleenkään saa niitä lintujaan ruotuun?), mutta korjausliikkeisiin ollaan pikkuhiljaa ryhtymässä. Tässä tilanteessa olen tyytyväinen pieniin askeliin, vaikka yleensä olen enemmän "kaikkimulletännehetinyt" -tyyppiä kaikessa.

Kuinka teillä hoidetaan ruokien suunnittelu? Tehdäänkö ruokalista kuukaudeksi kerrallaan, vai päätetäänkö päivän menu siinä vaiheessa kun kauppakassia purkaessa selviää mitä tuli ostettua?

Ensi kertaan,

Toodles!

(kuvat: Pinterst & Freeimages.com)