Kun äeti etikappullon osti

Tänään ostoslistalle päätyi siis pullollinen etikkaa. Ostos itsessään ei varsinaisesti ylitä uutiskynnystä, mutta käyttötarkoitus voi hyvinkin olla raportoinnin arvoinen.


Olin jo jonkin aikaa miettinyt, etten haluaisi käyttää siivouksessa niin kamalaa määrää ärjyjä kemikaaleja kuin mitä nyt käytän. Jos olisi mahdollista niin haluaisin hiukan karsia mistä pystyn. Kissan huussia lukuunottamatta kaikki pesuaineet olivat tässä tapauksessa vapaata riistaa muutoksille. 

Vaihtoehtona olivat joko tuoksuttomat (vaikkapa Kiilto Airi) tai muuten hiukan hellävaraisemmat pesuaineet (Kiilto ylipäätään, ja ekologiset brändit, kuten esim. Lily's eco clean tai Mummi&minä). Toki kaikista paras vaihtoehto olisi ollut kävellä kauppaan, ja ottaa hyllystä vaikka Mummi&minä -siivoussuihke, mutta koska juuri nyt ei huvittanut tehdä reissua lähikauppaa kauemmas, olivat nuo ekoherkut poissa laskuista. Tuoksuton ei itselläni tule kysymykseen, koska pidän nimenomaan tuoksusta pesuaineissa ja Kiillon lähimarketeissa myytäviin, tuoksuviin pesuaineisiin olen hieman kyllästynyt. 
Päätinkin kokeilla, millaista pesuainetta syntyisi etikasta. Haittaakaan siitä ei voisi olla ja luultavasti ryömivän lapsen kannalta valinta olisi jopa noita lähikaupan synteettisiä pesuaineita parempi.

Etikassa oli ainoastaan yksi ongelma: Se tympeä haju. Tai hajuhan haihtuu etikkaliuoksen kuivuessa, joten periaatteessa ongelma oli se hajuttomuus. Tästä johtuen kauppalistaan päätyi myös muutama sitruuna. Pesuainepurkkina toimi juuri sopivasti tyhjentynyt kurkkupurkki.


paikoillanne! Valmiit!


Aloitin pesemällä sitruunat kuumalla vedellä, jonka jälkeen kaikki kolme kuorittiin. Nähtäväksi jää, riittääkö tuohon etikkamäärään kolmen sitruunan kuoret, vai jääkö seos liian laimeaksi. Sitruuna lienee hyvä valinta etikan seuraksi, koska se ilmeisesti poistaa kalkkia ja kiillottaa hanat. Niin tekee etikkakin, joten jatkossa pitää varmaan siivota aurinkolasit päässä ettei häikäise liikaa.
Seuraavaksi sitruunan seuraan liittyi puoli litraa etikkaa. Ainakaan enempää kuoria ei olisi saanut tuohon etikkamäärään uppoamaan, joten siinä mielessä luulisi tuon olevan riittävä. Mietin myös eteerisen öljyn lisäämistä, mutta en nyt niihin ehtinyt perehtyä tarpeeksi. Laventelihan saattaisi olla mainio tuoksu, lakkaisi siivoaminen ärsyttämästä kun hetken aika niitä huuruja tuoksuttelisi (hekoheko).

Valmis!

Kuoret jäivät osittain etikan pinnan yläpuolelle, joten niitä piti hiukan painella alaspäin. Jos rouva taiteilija ei olisi kikkaillut ja leikannut kuoria spiraaleiksi, tätä ongelmaa olisi tuskin ollut. Ja ihan vinkkinä: jos sinulla sattuu olemaan kuiva tai halkeillut iho, niin kauhean fiksua ei ole mennä kädellä tätä seosta painelemaan. Tuntuu nimittäin ilkeältä.

Nyt kurkkupurkki auringonkeltaisine sisältöineen odottelee viikon tai pari pimeässä siivouskomerossa, jonka jälkeen se siivilöidään. Sen jälkeen pääsee kokeilemaan, että mihin kaikkeen etikka ja sitruuna taipuvat. Kotiliesi listasi kymmenen tapaa käyttää etikkaa, joista itseäni kiinnostaa eniten tuo yleispuhdistusaine. Myös Marttojen ekosiivousvinkkejä kannattaa käydä vilkaisemassa.
Sitruunan lisäksi etikan kanssa voi kokeilla mm. limeä, greippiä tai appelsiinia. Jos pelkkien sitrusten tuoksu ei miellytä, voi seokseen upottaa basilikaa, neilikkaa, männyn neulasia, rosmariinia ja mitä nyt sattuu mieleen juolahtamaan. Raikkaita yhdistelmiä on paljon.

Nyt pitäisi sitten malttaa odottaa, että pesuaine on valmista. Maalikin taitaa kuivua nopeammin..

Oletteko käyttäneet etikkaa siivouksessa?

Ensi kertaan,

Toodles!