Kun peukku ei pelasta ja sydän ei opasta

Sosiaalinen media on jo kauan sitten luonut meille kätevän tavan täyttää auttamisen tarpeemme olematta auttamatta ketään. Me nimittäin peukutamme ja luulemme tekevämme hyvää. Tällä viikolla jaoimme sydämiä. Mutta miksi?

Näin muutama vuosi sitten SOS-lapsikylän "Auta. älä peukuta"-kampanjavideon. Video oli pysäyttävä. En ollut edes ennen sen näkemistä ymmärtänyt miksi ihmiset peukuttavat tiettyjä julkaisuja sosiaalisessa mediassa, mutta sen jälkeen ymmärsin sitä vielä vähemmän. Peukku ei pelasta ketään, mutta peukuttajan kuolonkorinoissaan vaikertavan omantunnon se kyllä vaientaa.

Tähän jollain tapaa liittyen ihmettelin tällä viikolla, kun normaalisti ihan fiksuja postaavien ihmisten profiileista alettiin postaamaan kryptisesti pelkkiä sydämiä. Onko ne rakastuneet? Ovatko ne onnellisia? "Kerro nyt lisää, saamari!", manasin mielessäni. Nimittäin jos on valittava yksi asia jota päättömän peukuttelun lisäksi karsastan, on se ihan varmasti päättömät tai vihjailevat päivitykset. En tykkää klikkiotsikoista, enkä siis tykkää "klikkistatuksista", joilla kalastellaan kommentteja ja kummasteluja.

Mistä tässä lemmentulvassa sitten oli kyse?

Syövästä.

Siinä sydämessä oli kyse syövästä. 

Arvasitko? Minä nimittäin en arvannut.

Piti ihan kysyä googlelta, että mistä ihmeestä on kyse. Voice.fi sitten tiesi kertoa. että kyseessä on jo kauan aikaa somessa kiertänyt meemi, jolla pyritään muistuttamaan kanssasisaria rintojen tutkimisesta. Alkujaan sydän on postattu ystävän seinälle ja sitä on seurannut yksityisviesti, jossa on muistutettu rintojen tutkimisen tärkeydestä. 

Ok. Mutta kun nyt on jätetty jopa se "turha" yv pois sieltä välistä ja postataan vaan omaan statukseen niitä ylösalaisin olevia pakaroita. Ei kuulkaa tule ensimmäisenä mieleen että tutkinpa nämä hinkkini, kun tuo Irma kivasti nyt siitä tuolla sydämellä muistutti. Ihana ihminen se Irma. 

Jos pidin kummallisena jo tuota alkuperäistä meemiä, niin nykyisessä muodossaan se on täysin järjetön. Ketä se sydän siellä Sirkku-Liisukan statuksessa auttaa tai muistuttaa? Ei yhtään ketään. Itselleni mokomasta iskee lähinnä pakottava tarve mennä sullomaan kakkavaippoja sydämen postanneen postiluukkuun. Tuokin aika on pois sitten siitä oikeasti tärkeästä asiasta, eli rintojen tutkimisesta.

Ai niin, ja jos miehet sattuivat tästä sydämestä kyselemään, niille ei kuulunut aiheesta pukahtaa. Ilmeisesti siksi, että rinnat ja rintasyöpä on naisten juttu, joka ei miehiä liikuta yhtään. Ei, vaikka naiset ovat usein niiden miesten puolisoja, lapsia tai äitejä. Pikkujuttu.

Nytpä iskikin sitten kerrassaan vihmerällä idealla: Mitäpä jos sen tyhjänpäiväsen sydämen sijaan vaikka selvittäisi pikaisesti, että mitä sen meemin takan oikeastaan olikaan! Googlettaisi vaikka että mitä se rintasyöpä on ja mitä tällä rintojen tutkimisella tarkoitetaan. Jos on pakko jotain postata niin kirjoittaisi isoilla tikkukirjaimilla pikaohjeet rintojen tutkimiseen. Tägäisi vaikka parhaat kaverit siihen jos siltä tuntuisi. Tiedän. Kuullostaa hullulta.

Hommahan siis menee niin että ne rinnat tutkitaan kerrran kuussa, kuukautisten jälkeen, jos sellaiset sattuu olemaan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tutkailuun kuuluu kaksi osaa: katselu ja tunnustelu. Olen kuullut että ne meemistä ulos jätetyt miehet olisivat osoittaneet ainakin joissain tapauksissa hiukan liiallistakin innostuneisuutta asiaan. Jos tutkiminen on vierasta, kannattaa käydä vilkaisemassa ohjeet esimerkiksi Tunne rintasi -sivustolta. Rintojen säännöllinen tutkiminen helpottaa mahdollisen syövän aikaista havaitsemista ja näin samalla parantaa paranemisen ennustetta (vaikka toki paranemiseen vaikuttavat monet eri tekijät).

Miksi ne tissit sitten pitää tutkia?

No siksi, että rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja vuosittain suomessa havaitaan 5000 uutta rintasyöpätapausta. Rintasyöpä on yleisin yli 45-vuotiailla naisilla, mutta kyllä siihen muutkin sairastuvat (Lähde: Rintasyöpäyhdistys ry). Ei meistä kukaan tältä piilossa ole. Siksi ne tissit pitää tutkia. 

Ja se sydän ei siitä muistuta. 

Minun silmissäni se tekee viihdettä vakavasta sairaudesta. Se tekee syövästä klikkistatuksen.

Eli kerrataan vielä:

ÄLÄ jaa klikkistatusta.

TUTKI NE TISSIT. TUTKI MYÖS KAVERIN TISSIT JOS SE HÄNELLE SOPII.

KERRO niille miehille tästä kanssa.

Jos taas haluat edistää syöpätutkimusta, mene ja osallistu Roosa nauha -kampanjaan. Osta edes se nauha. Se on 3 euroa.

 

Ensi kertaan,

Toodles!