Lankaa ja ruokailuvälineitä. Diy tasselikoriste lastenhuoneeseen

Teimme lapsen kanssa (tai siis lapsi teki) pääsiäisen aikaan helpon pajukoristeen, jonka kissa jätti epäilyksistäni huolimatta oikein esimerkillisesti rauhaan. Lieneekö mokoma tullut vanhaksi, tai sitten kissarouva säästää energiaa joulua ja kuusenpalloja varten. Anyway, pääsiäinen tuli ja meni, ja koristekin on nyt jo purettu odottamaan seuraavaa pääsiäistä.

Pajunoksia jäi reilunlaisesti ja mietin, että miten niitä voisi käyttää uudelleen. Toki voisi vain jättää ne paikalleen ruukkuun ja laittaa juurelle vaikka koristekiviä, mutta teki mieli tehdä edes osasta jotain ihan muuta. Tuumin ensin mobilea, johon tekisin pikkuruisia lintuja taittelemalla, mutta totesin muutaman kokeilun jälkeen, että origami ei ainakaan juuri nyt ole minua varten. Ehkä en vain ole löytänyt tarpeeksi simppeliä tutoriaalia vielä. ..Jos sinulla on tiedossa "origami for dummies"-ohje, niin vinkkaa vaikka kommenttiboksiin.

Halusin kuitenkin tehdä jotain pienehköä, sievää ja söpöä. Turvauduin jälleen Pinterestiin, ja keväisiä askartelujuttuja selatessani löysin kuvan pienen pienistä, haarukalla tehdyistä tasseleista. Hetken aikaa mietin mihin ne yhdistäisin, ja mitä noista voisi pajun kanssa yhdessä rakentaa. Päädyin suunnittelemaan koristetta, jonka voisi laittaa vaikkapa seinälle tai ikkunaan. Pikainen pöyhäisy jämälankojen korissa niinikään tuki tätä ideaa. Nyt päästiin siis uudelleenkäyttämään pääsiäiseltä jääneitä pajunoksia ja keventämään jämälankojen pohjatonta varastoa. Me likes!

Ihan ensimmäisenä tein muutaman kokeilun tasselista eri langoilla ja päädyin käyttämään Novitan Floricaa. Tuo lanka oli hilloutunut varastossani aika kauan, eikä Florica ole kai enää edes tuotannossa (korjatkaa, jos olen väärässä). Mutta tähän nyt käy mikä lanka vain. Jos haluat samanlaisen tasselin kuin minulla, kokeile vaikkapa Tekstiiliteollisuuden Kamena-lankaa. Kamena on hiukan ohkaisempaa, mutta kierre on aika samanlainen kuin Floricassa. 

Tasselista tein pienen ohjeen, mikäli sen tekeminen on uusi juttu:

  1.  Kierrä lanka haarukan piikkien ympärille. Tähän tasseliin kierroksia tehtiin 15.
  2. Solmi lankanippu napakasti kiinni piikkien välistä. Tasselia tehtäessä nippu solmitaan tuosta 1. ja 2. piikin välistä, keskeltä solmittaessa tulisit tehneeksi rusetin. Leikkaa solmiamislangat mahdollisimman lyhyiksi. Huom! Florica tai ylipäätään löyhäkierteinen, 100% villa on aika haurasta vetolujuuden suhteen, joten langan kiristely kannattaa tehdä varoen. Voit myös käyttää rautalankaa tässä, mikäli sinulla sellaista sattuu olemaan.
  3. Pujota tasselin ripustuslanka lyhyempien lankalenkkien läpi, vedä tasseli pois haarukasta ja solmi tiukasti kiinni. 
  4.  Leikkaa pidemmät lankalenkit auki ja siisti mahdolliset hapsottavat langat. Tasseli on valmis! :)
1. Kierrä lanka haarukan piikkien ympärille 2. Solmi napakasti piikkien välistä 3. Pujota ripustuslanka neulalla pienemmän lankalenkkinipun läpi 4. Leikkaa isomman lankanipun lenkit auki. Siisti hapsottavat langat saksilla.

Omaan koristeeseeni tein tasseleita 7 kappaletta ja ne ovat nauhassa noin 4 senttimetrin välein. Ripustuslankana on käytetty Novitan Kotiväkeä, mutta mikä tahansa lanka oikeastaan käy.

Tasseleiden lisäksi tein samasta langasta virkkaamalla lippunauhan virkaa toimittavan simpukkanauhan. Tuohon ei kuvasarjaa ole, mutta virkkasin ketjusilmukoita haluamani nauhan pituuden verran, jonka jälkeen tein vielä yhden kerroksen kiinteillä silmukoilla. Nauhassa on 12 simpukkaa, joten siihen tarvitaan 73 silmukkaa. Aloitin omani suoraan käännöksen jälkeen, eli laskin koukusta eteenpäin 2 silmukkaa väliin ja kolmanteen silmukkaan virkkasin 6 pylvästä. Näistä pylväistä syntyy tuo "simpukka". Sitten jätin taas 2 silmukkaa väliin ja kiinnitin simpujan reunan kolmanteen silmukkaan piilosilmukalla. Tätä toistaen virkkasin kerroksen loppuun.

Lankakoristeiden lisäksi halusin käyttää varastoissani jo vuosia lojuneet puuhelmet, jotka sen enempiä kikkailematta pujotin puuvillalankaan. Helminauhoja tein kaksi: simpukkanauhan kanssa oleva helminauha on pituudeltaan 25cm ja tasselinauhan kanssa oleva on hiukan pidempi, 27cm.

Nämä helmihommat voisi ulkoistaa vaikka lapselle, jos muksun osaamistaso sen sallii.

Seuraavaksi valikoin pajunoksista kaksi suunnilleen suoraa oksaa, joita vielä varovasti taivutin hiukan suoremmiksi. Paju on onneksi taivuttelun suhteen kiitollinen materiaali ja se suostuu helposti tällaiseen yhteistyöhön sen enempää mukisematta. Leikkasin molemmat oksat 33 senttimetrin pituisiksi ja maalasin päädyt vaaleanpunaisella kynsilakalla. 

Lakan kuivuttua pääsin sommittelemaan. Tasseli- ja simpukkanauhat on kiinnitetty 4cm päähän oksien päistä, helminauhat 5cm päähän. Kaikki muut nauhat on kiinnitetty solmimalla, mutta simpukkanauha on ommeltu kiinni muutamalla pistolla.

Kerrosten ripustuslangat tulivat 3cm etäisyydelle oksien päistä siten, että väliin jäi 12cm. Tämän, kuin myös ripustuslangan pituus on ihan tekijän omasta mausta kiinni. 

Ripustuslankoihin pujotin vielä muutaman helmen, sidoin päät yhteen ja piilotin solmun parin helmen alle. Tein vielä ripustuslenkin ja nostin seinälle poseeraamaan:

Sinne se jäi lastenhuoneen seinälle piristämään sateista päivää. Lopputulos on mielestäni oikein suloinen. Myös muutamalla grammalla keventynyt lankalaatikkoni kiittää.

Nyt kun vielä oppisi tekemään niitä origameja. Siis silleen, että verenpaine ei jälkeenpäin huitelisi jossai tuhannen ja miljoonan välillä. Mut siihen verenpaineeseenhan auttaa nokoset.

Ensi kertaan,

Toodles!