Lusikallinen valoa: DIY kynttelikkö led-tuikuille ja 3 erilaista tuikkukippoa

Syksy on jo hyvässä vauhdissa ja ollaan matkalla meikäläisen mielestä vuoden parhaaseen aikaan. Nimittäin talveen, pimeisiin aamuihin ja jouluun. Hämärät aamut ovat parasta aikaa kynttilöiden valossa tunnelmointiin. Tämä itse tehty tuikkukynttelikkö sopii hyvin, mikäli olet mieltynyt led-tuikkuihin ja etsit keinoa uusiokäyttää pilttipurkkeja.

 Meillä kertyy TODELLA paljon pieniä lasipurkkeja. Taloyhtiön roskakatoksessa ei ole lasinkeräyspönttöä ollenkaan, joten purkit ja purnukat pitää kiikuttaa lähikaupan purkkipönttöön. Koska niitä nyt ei todellakaan aina jaksa tai muista ottaa kauppareissulla mukaan, kertyvät purkit muuten tyhjänä ammottavaan astiankuivauskaappiin. 

Kun sitten mietin, että mitä noista purkeista alkaisi puuhaamaan, oli yksi ensimmäisistä ideoista tuikkukuppi ja jonkinlainen kynttiläteline. Tuikkukuppeja on tehty pilttipurkeista vaikka ties kuinka kauan. Lähes yhtä kauan on tuunaajille ohjeistettu, ettei pilttipurkkia ole tehty kestämään kynttilän kuumuutta ja tulipalovaara on pilttipurkkilyhtyjen kanssa suhratessa olemassa. Purkin ilmanvaihto ei toimi riittävällä tavalla (pieni suuaukko) tuikun tuottamaan lämpöön nähden, allaspalon vaara on huomattava ja kuumeneva purkki voi myös sytyttää ympäristönsä palamaan. 

Ei kuulosta kauhean hyvältä. Mutta onneksi tämän voi nykyisin ratkaista laittamalla purkkiin kovin eläväisen näköisen led-tuikun. Eikä edes haittaa vaikka tämän unohtaisi sammuttaa.

Kun kerran tässä kierrätyshommiin oltiin ryhtymässä, niin päätin käyttää toistakin vanhaa materiaalia kynttelikkööni. Olin nimittäin hamstrannut kesällä kasan vanhoja lusikoita aikeenani tehdä tuulikello. Lusikat eivät kuitenkaan tuohon oikein sopineet ja kesäkin vähän niinku meni jo, joten lusikat pääsivät nyt esiintymään kynttelikössäni kantavassa (pun intended) roolissa. 

Lusikallinen valoa-kynttelikköön ja tuikkukuppeihin tarvitset:

Noin 50cm pätkän lautaa

3 vanhaa lusikkaa

9 pilttipurkkia

Tarroja (irtotarroja ja nauhaa)

Christmas traditions Ice Crystals-sprayta

Pitsinauhaa

Liimaa (itsellä käytössä locktite pen)

2kpl taulukoukkuja

Suolaa

Vasara 

Hyvät hermot

Tuikkukuppi hiutaletarroilla ja suolasta tehdyllä lumella

 

Kynttelikkö:

Paukuttele lusikat littanoiksi vasaralla. Itse kiedoin lusikat huiviin, jotta vasara ei olisi tehnyt liian suurta vahinkoa lusikan pinnalle. Kannattaa valita lusikaksi sellainen, jonka materiaali on kohtuullisen pehmeää. Itse en tätä tullut ajatelleeksi ja sain paukutella ruostumatonta terästä olevia lusikoitani ihan hyvän aikaa meidän parkkipaikalla. Mutta kyllä nämäkin lopulta periksi antoivat. (Tämän takia tarvitset ne hyvät hermot)

Taita lusikan varsi siten, että lusikkaosa muuttuu "tuikkutelineeksi". 

Tässä vaiheessa voit kiinnittää laudanpätkään taulukoukut. Itse kiinnitin ne vasta liimattuani lusikat paikalleen ja homma oli tarpeettoman hankalaa. 

Merkkaa lautaan lusikoiden paikat ja levitä liimaa lusikan varteen. Paina paikalleen ja anna kuivua reippaan aikaa. Oma liimani oli olevinaan pikaliimaa, mutta silti sen piti antaa kuivua ihan useampi tunti. Voit myös naulata tai ruuvata lusikat paikoilleen, mutta itse en nauloja tai ruuveja tähän halunnut. Liimattu lusikka jaksaa kyllä kannatella kevyen kupin painon. 

Tuikkukuppi liimautuvalla koristenauhalla

Tuikkukupit:

Puhdista ja kuivaa pilttipurkit. Yhdeksän purkkia riittää kolmeen erilaiseen settiin, mutta eihän niitä kaikkia tietenkään ole pakko tehdä. 

Lumihiutalepurkit: Liimaa purkkeihin lumihiutaletarroja ja kaada purkin pohjalle suolaa. Itse olisin halunnut käyttää ns. sormisuolaa, koska se näyttää enemmän lumelta, mutta kaapissa oli ainoastaan savuversiota tuosta suolasta. Ja se savusuola oli..krhm..ruskeaa. Ei ruskeaa lunta, kiitos.

Koristenauhapurkit: Kierrä puhtaan purkin ympäri kierros liimautuvaa koristenauhaa. Tähän sopii myös washi-teippi tai vastaava ja sillä saakin helposti tyyliä muutettua. Tämän helpommaksi ei paljoa koristelu voi muuttua.

Huurrepurkit: Suihkuta Ice Crystals-sprayta purkin ohjeen mukaan kuivan ja puhtaan lasipurnukan pintaan. Anna kuivua rauhassa. Oman purkkini mukaan 20 minuuttia huoneenlämmössä riittää, mutta ilmeisesti laitoin hiukan paksumman kerroksen, sillä kuivuminen kesti reilun tunnin. Pinta on alkuun valkoinen ja se muuttuu kuivuessaan jäisen näköiseksi. Tässä tapauksessa maalin kuivumisen katsominen oli ihan oikeasti mielenkiintoista! ;) Liimaa kuivuneen purkin yläreunaan pitsinauhaa. Käsittele purkkia kuivin ja puhtain käsin, sillä maali on vesiliukoista. Tämän vuoksi ei edes haittaa vaikka tulisi maalailtua huteja, koska purkin voi pestä ja maalata uudelleen.

"Jäiset" tuikkukupit

Valmiit purkit asetellaan seinälle ripustettuun kynttelikköön ja laitetaan led-kynttilät palamaan. Ja sitten tunnelmoidaan <3

Jos tulet tehneeksi kaikki 9 purkkia, voi niistä kätevästi tehdä asetelmia myös pöydälle tai ikkunalaudalle. Itse koristelin lisäksi muutaman isomman purkin, jotta saatiin hiukan vaihtelua.

Näistä purnukoista tuo jääspraylla tehty on oma suosikkini ja Instagramini seuraajat saattoivatkin huomata eilen illalla, että saatoin hetkellisesti seota tuosta maalista. Onneksi purkit loppuivat kesken, niin tänä aamuna ei ollut ihan karmeaa purnukkapinoa keittiössä odottamassa. Maalia on kuitenkin vielä jäljellä, joten luulen että tähän törmäämme vielä ennen joulua uudelleen muissa projekteissa.

Mikä on sinun suosikkisi?

Itse asiassa eteisessä on vielä pari valmiiksi sahattua laudanpätkääkin odottamassa..hmm..

Oh well.

Ensi kertaan,

Toodles!

Ps. Jos juttu inspiroi, niin painathan tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä <3