Mermaids on dry land (diy merenneitosandaalit)

Koska tässä vaiheessa kevättä suurimpien lumisateiden pitäisi ainakin teoriassa olla menneisyyttä, ajattelin että nyt olisi hyvä aika alkaa valmistaa vaatekaappia tulevaan kesään. Vaatekaappia voisi uudistaa ihan vaan kävelemällä vaatekauppaan ja hankkimalla tarvitsemansa, mutta tällä kertaa minulla oli muuta mielessä.

Jokin aika sitten Pinterestin kuvavirtaan alkoi ilmestyä tasselein, nauhoin ja pompuloin koristeltuja sandaaleja. Omat mallinsa toivat kevään markkinoille mm. Steve Madden ja Jc Crew. Sandaalien malli on useinmiten gladiaattori ja korkoa joko on tai ei ole. Villin värikkäät kengät näyttivät houkuttelevilta ja päätin tehdä sellaiset itse. 

Kaapissa sattui olemaan sopivasti kirppikseltä aikaisemmin hankkimani sandaalit, jotka kyllä alunperin olin ajatellut ottavani käyttöön sellaisenaan. Mutta sitten ajattelin että peruslipiläpejä saa muutamalla eurolla jos tarvitsee. Nämä kengät taas sopivat projektiini jokseenkin täydellisesti.

Materiaaleja kävin etsimässä Euronkankaasta, mutta saatavilla oli aika vähän mitään tähän sopivaa. Seuraava osoite oli jälleen Askaretta, josta sitten löysin kohtuu hyvän valikoiman tarvikkeita. Omiin kenkiini tasselit eivät päässeet, ja päädyin katselemaan kenkiäni merenneidon silmin: Turkoosia ja vaaleanpunaista, sekä helminauhoja ja muutama muu yksityiskohta.

Tarvikkeet

Merenneitosandaaleihin tarvittiin:

 • Liukuvärjättyä lankaa (omani värjäsin vuosia sitten kool-aideilla)
 • 14kpl metallisia lehtiä
 • 10kpl villapalloja
 • 1 metallilätkä mietelauseella
 • 2 metriä vahattua puuvillanyöriä
 • 1 metri ohutta helminauhaa
 • 1 metri paksumpaa helminauhaa
 • Virkkuukoukku
 • Parsinneula
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Sandaalit

Kokoamiselle ei varsinaisesti ole mitään järjestystä, nämähän saa tehdä niinkuin haluaa. Omissani halusin kiinnittää kaiken ommellen, sillä mikään ei ärsytä enempää kuin liimatut koristeet, jotka eivät pysy menossa mukana. 

Omissani aloitin virkkaamalla päällisen pariin nauhaan jalkapöydän päällä, jonka jälkeen kiinnitin paksumpaa helminauhaa vahatulla puuvillanyörillä punoen. Näissä kannattaa muistaa huolellinen päättely ja langanpäät kannattaa pujottella hyvän matkaa piiloon, jotta koristeet eivät purkautuisi irti. Seuraavaksi ompelin villapompulat kaksinkertaisella ompelulangalla, jonka jälkeen pujottelin pompuloiden sekaan ohuempaa helminauhaa, jonka punoin paikalleen ompelulangalla. Samaa helminauhaa kiinnitin myös virkatun osion päälle.

Jalkapöydän päälle kiinnitin myös pari lehteä. Näitä tuli myös kantapään viereen tulevaan nyöriin. Jalkapöydän päälle kiinnitin villalangalla, kantapään puolelle puuvillanyörillä. No reason, kunhan vain tein noin.

Loput paksummasta helminauhasta kiinnitin sandaalien solmiamisnauhaan. Punomiseen käytin villalankaa. Näissä sandaaleissa kiinnitetyt koristeet eivät kauhean helposti lähde liukumaan, mutta siitä huolimatta ankkuroin lankojen päät paikalleen ompelemalla pari pistoa sandaalin nauhan läpi. 

Viimeisenä paikkansa löysi mietelause. Se on piilossa toisen jalan nilkan kohdalla.

Valmis! Enää puuttuu se ranta ja aurinko. Ja punainen tukka..

Itse tulin tälläkin kertaa ostaneeksi kaikki tarvikkeet, mutta näihin saisi käytettyä helposti kierrätysmateriaaleja. Villapallot on helppo huovuttaa itse, helminauhoihin voisi käyttää vaikka rikkinäisiä kaulakoruja. Ja jos vaikka niitä tasseleita tahtoo, niitä voisi tehdä haarukalla ylijäämälangoista.

Alkuperäisissä sandaaleissa värimaailma on huomattavasti hulvattomampi. Itse päädyin tällaiseen rauhallisempaan ja melko merelliseen sävymaailmaan joka miellyttää silmää.

Tänä kesänä minun maksimekkoni alla on piilossa moderni merenneito <3

Ensi kertaan,

Toodles!