Mitä tänään syötäisiin?

Aika monessa perheessä mietitään silloin tällöin tuota polttavaa kysymystä: Mitä tänään syötäisiin? Vastahan me eilen syötiin. Tuntuu, että vaikka muuten kykenisi tekemään isojankin päätöksiä sen enempää tuskailematta, tai vaikka olisi muuten ihan erityisen luova tyyppi, tuntuu päivällisen keksiminen vastaavan Sikstuksen kappelin maalaamista tai asuntokaupan lukkoonlyöntiä. Ja niitä ruokia pitäisi vielä keksiä mielellään viikon jokaiselle päivälle.

Kuten aikaisemmin kirjoittelinkin, on meillä ainakin aikuisten ruokarytmi ja ruokailut olleet vähän mitä sattuu ja kaupassa on ravattu miltei joka päivä. Suunnitelmallisuutta ei ole ihan hirveästi ollut havaittavissa ja sen vuoksi heräteostoksiakin kertyi vähän joka kassiin mukaan. Arki tuntui tästäKIN syystä olevan hiukan hujan hajan.

Viime viikolla, pari viikkoa muuton jälkeen, aloimme jo hiljalleen ottaa vanhaa, aikaisemmin hyväksi havaittua päivällissuunnitelmaa ja ruokabudjettia käyttöön. Olen kirjoitellut meidän ruokasuunnitelmista mm. viime tammikuussa ja viime kesänä ja tälläkin kertaa mentiin samalla, aika toimivaksi havaitulla kaavalla: tehdään päivällislista koko viikolle, marssitaan kauppaan kilometrin mittaisen kauppalistan ja tukitaan jonkun viattoman kassahenkilön kassa hetkeksi ihan totaalisesti täydellä kärryllisellä ruokaa. Kadotaan takaisin kodin uumeniin ja tullaan sieltä ulos korkeintaan täydentämään kaappiin maitoa tai leipää.

Ellei satu olemaan niin että olet Henri Alén, voi olla, että päivällisten yksipuolisuudelta on hiukan hankalaa välttyä. Ainakin itsellä tulisi aika äkkiä kangistuttua pasta ja tomaattikastike -tyyppisiin ratkaisuihin, joita nyt tuskin kukaan kovin mielellään jatkuvasti söisi. Onneksi tässä suunnitteluhommassa ei tarvitse luottaa ainoastaan omaan kekseliäisyyteensä, vaan inspiraatiota löytyy helposti esimerkiksi seuraavista reseptien aarreaitoista:

Ensi viikon päivällisten listalle päätyi muutama suosikki, joita meillä syödään vuodesta, kuukaudesta ja joskus jopa viikosta toiseen. Näiden rinnalle päätyi pari ihan uutta tuttavuutta, joista näkee ajan kuluessa, muodostuvatko nekin samanlaisiksi suosikeiksi.

Tulevalla viikolla meidän pöytään katetaan:

Maanantai: Sitruksinen kanakeittoMaailman paras kanakeitto btw.

Tiistai: Lihapullat ja uudet perunat. Jos perinteinen lihapulla ei nappaa, voi kokeilla esimerkiksi mintulla maustettua versiota

Keskiviikko: Tonnikala-pastavuoka

Torstai: Helppo kanavokki

Perjantai: Kikherne-fetajuustopasta

Lauantai: Karjalanpaisti kiinalaisittain

Sunnuntai: Parsakaali-sitruunapastaTuleeko yllätyksenä, että tämäkin on meillä kestosuosikki?

Ruokalistan suunnitteltunnin tunnelmia

Ostoslistaan menivät tuttuun tapaan kaikki tulevan viikon ruokatarvikkeet, sekä lounaisiin ja väli- aamu- ja iltapaloihin tarvittavat ainekset. Viikon aikana täydennetään tarpeen mukaan mitä nyt sattuu milloinkin tarvitsemaan, mutta varmaa on, että ainakaan kovin suuria ostoksia ei jouduta tekemään, ellei meille asetu ruokailemaan muukalaislegioonan verran Michael Phelpsejä (12 000 kaloria päivässä).

Ruokien suunnittelu on hauskaa puuhaa, varsinkin kun hommassa pääsee vauhtiin. Monet tuntuvat tekevän jopa useampia viikkoja kerrallaan, mutta itse olen yleensä tyytynyt pitämään yhden suunnitteluistunnon joka viikko. 

Toki, niitä vaikeampia päiviä varten olisi hyvä jos kaupasta löytyisi ruokia nimillä "Emmätiiä" ja "Ihan  sama".

Ensi kertaan,

Toodles!