Muuttajan muistilista

Laskin äsken pikkumuksua nukuttaessani, että olen muuttanut viidentoista vuoden aikana yhdeksän kertaa. Kuukauden kuluttua tulee kymmenes kerta. Harmi kun näissä hommissa ei jaeta sellaisia kanta-asiakaskortteja, joilla sitten saisi vaikka ilmaisen aputyypin juoksemaan muuttoasioilla ja muistuttamaan että mitä on vielä tekemättä.

Muuttoon liittyy aina kaikenlaista puuhaa ja tärkeitä muistettavia juttuja. Muistettavan määrä on lisääntynyt aika paljon siitä, kun ensimmäisen kerran muutin pois kotoa opiskelija-asuntoon. Silloin tärkein muistettava asia oli meikkien pakkaaminen, nyt lista on jonkin verran pidempi ja muksut tuovat hommaan oman vivahteensa. 

16-vuotiaana muuttokuorma näytti jotakuinkin tältä...

Mitä muuttaessa on sitten tarpeen muistaa? Siis muuta, kuin se eyelinerin pakkaaminen mielellään korkki kiinni? Tein hiukan (itselleni) listaa siitä, mitä pitää muistaa sen jälkeen kun uusi soppari on tehty ja vanha irtisanottu onnistuneesti:

Tee osoitteenmuutos (...ja tee se ajoissa. Don't ask me how I know this..)

Muuttoilmoitus tulee tehdä lain mukaan aina kun muutetaan asunnosta toiseen, tai kun tilapäinen muutto kestää yli kolme kuukautta. Ilmoituksen voi rustata kuukautta ennen muuttoa, mutta viimeistään viikko muuton jälkeen. Itse teen nykyisin omani Postin verkkopalvelussa, jossa sen saa tehtyä nopeiten. Tekipä muutoksen verkossa tai lomakkeella, onnistuu ilmoitus yhdellä kertaa sekä Postille että Maistraatille. Näiden kautta muutokset menevät sujuvasti esimerkiksi. viranomaisille, verohallinnolle ja muille "virallisille" tahoille.

Tee muutokset kotivakuutukseen

Kotivakuutus ei tietenkään siirry automaattisesti uuteen kotiin ja esimerkiksi If neuvoo tekemään vakuutuksen muutokset ja tarkistamaan vakuutuksen voimassaolon noin viikkoa ennen muuttoa. Voimassaoleva vakuutus kattaa myös muuton aikana sattuneet vahingot.

Irtisano vanha sähkösopimus ja tee uusi (Muista myös mahdolliset vesi-,öljy- ja kaukolämpösopimukset jos sellaisia on ollut)

Esimerkiksi Vattenfall kertoo, että sähkösopimukset saa verkosta viidessä päivässä, mutta ilmeisesti puhelinpalvelussa homma hoituu nopeamminkin. Muutossa aukeaa aina hyvä sauma sähkösopimuksen kilpailuttamiselle, koska määräaikainenkin sopimus katkeaa muuttohetkellä. Tässäkin fiksuinta on varmasti toimia noin viikkoa ennen.

Tee laajakaistan siirtoilmoitus operaattorille

Kiinteän internetyhteyden siirrolle kannattaa jättää aikaa 1-3 viikkoa. Siirron viemä aika saattaa vaihdella esimerkiksi tekniikasta riippuen paljonkin ja on aina mukavampaa muuttaa siten, että mahdollisimman paljon uudessa osoitteessa toimii muuttohetkellä. Mukaanlukien netti. 

Jos käytössä on ns. liikkuva netti, ei osoitteenmuutokselle ole tarvetta, mutta jo asuntoa katsoessa kannattaa tarkistaa netin toimivuus ja vilkaista kiinteän yhteyden mahdollisuus uudessa osoitteessa.

Siirrä lehtitilaukset ja laskut

Tämä on itse asiassa itselleni tuntematon käsite, sillä en tilaa lehtiä ja laskut tulevat kaikki e-laskuina. Ja joistakin lehdistä olen huomannut, että ne seuraavat uuteen osoitteeseen vaikka ei edes haluaisi.

Mitenkäs sitten se itse muutto. Aineettomat jutut kun on siirretty, pitäisi kai muuttaa se ihan oikea omaisuuskin uuteen osoitteeseen. Itselläni on tässä nyt se kuukausi aikaa ja olen ajatellut tehdä seuraavaa:

Varaa muuttofirma

Meillä on nyt parissa muutossa ollut käytössä muuttofirma (Kuljetustähti), mikä on kyllä tehnyt muutot huomattavasti helpommaksi kuin peräkärryn tai pakettiauton kanssa suhmuroidessa. Muuttofirman kanssa toimiessa ei myöskään ole tarvinnut miettiä onko lähikaupassa tarvittavaa määrää banaanilaatikoita, sillä laatikot on saatu muuttofirman kautta. Ovat muuten kivempia pakata ja pinotakin. Toiveissa on, että sama yritys saadaan buukattua tähänkin muuttoon, vaikka tiedossa on, että muutamme sopivasti kuumimman lomakauden kynnyksellä. 

Varaa putkimies

Meillä muuttaa myös astianpesukone, jota varten pitää varata putkari asentamaan kone uuteen osoitteeseen. Ammattilaisen tehdessä asennuksen, vastuu työn laadusta on asentaneella yrityksellä. Itsekin voi toki putket liittää ja ruuvit kiristellä, mutta vahingon sattuessa vakuutusyhtiö ei yleensä tarjoa kädenpuristusta kummempaa apua.

Vanhassa osoitteessa pitää tietysti myös muistaa tulpata putket ja vääntää hana kiinni ennen lähtöä. Pelkästään putkeen tulpan asentaminen maksaa ainakin meillä sievoisen summan jos mokoman muovipampulan sattuu unohtamaan.

Varaa siivooja

Ok, tää nyt on monelle tarpeeton, enkä itsekään yleensä varaile mitään siivoojia loppusiivousta tekemään. Meillä on kuitenkin jouluna saatu lahjakortti siivouspalveluun, joten aion hyödyntää sen vanhan asuntomme loppusiivoukseen. Kun muutossa on mukana kaksi lasta, tuntuu tällainen aika helpottavalta. Yksi asia vähemmän hoidettavana.

Pakkaa (yritä pakata fiksusti. Ei kahvinkeitintä ekaan laatikkoon)

Nyt kun sitä aikaa tässä tapauksessa on, olen ottanut tavoitteeksi pyrkiä pakkaamaan fiksusti. Käyn tavarat läpi ennen laatikoiden täyttämistä ja tarpeeton roina jää jälkeen. Muutto onkin aina hyvä sauma luopua tarpeettomista tavaroista, jos niitä jostain syystä muulloin ei tule käytyä läpi. 

Joissakin aikaisemmissa muutoissa on ollut mahdollista pakata osa tavaroista reippaasti etukäteen, sillä laatikoita on ollut väistelemässä ainoastaan kaksi aikuista. Tällä kertaa muutto ei saa häiritä arkea liikaa, ja pitää huomioida, että täällä liikkuu myös kaksi lasta. 

Näiden lisäksi omalla listallani on vielä muutamia vähemmän välttämättömiä juttuja, jotka kuitenkin haluaisin tehdä ennen muuttoa:

  • Pese mahdollisimman paljon pyykkiä. Ihan jo siksi, että on tympeää kantaa likaista pyykkiä uuteen kotiin. Meidän tapauksessa kyse on myös siitä, että muutamme taloon jossa luultavasti käytämme omaa pyykkikonetta (=maksamme vedestä ja sähköstä), kun taas nyt saamme pestä ikäänkuin veloituksetta rajattomasti
  • Pese matot. Puhtaiden mattojen tuoksu nyt vaan on kotoisa.
  • Etsi riuskaa muuttoapua. Pari lisäkäsiparia on tarpeen, jotta muutto saadaan ripeästi tehtyä.

Mitähän muuta? Lista on toki pitkä, mutta pitää muistaa ettei osaan hommista kulu muutamaa minuuttia kauempaa. Osa, kuten vaikka nyt pakkaaminen ja ikivanhojen laskujen läpikäynti ja pois heittäminen taas saattavat olla uskomaton aikasyöppö. On siis hyvä aloittaa nyt ja toivon mukaan välttyä yllätyksiltä.

Vanhan asunnon loppusiivoukselle ja tarkastukselle on omat muistilistansa, samoin uuden asunnon tulotarkastukselle. Meillä on siinä mielessä hyvä tilanne, että meillä on nämä kaksi asuntoa muutaman päivän "päällekäin", joten esimerkiksi vanhan asunnon siisteyden ehtii kunnolla tarkistaa ennen avaimien luovutusta.

Jäikö listasta jotain olennaista puuttumaan? Huikkaa omat vinkkisi kommentteihin!

 

Ensi kertaan,

Toodles!