Reitevä juurespyttäri

Syksyllä pääsee taas nauttimaan satokauden antimista tuoreeltaan. Porkkanaa, peruraa, punajuurta, lanttua, sipuleita ja paljon muuta nostetaan maasta niin nopeaan tahtiin, että loivaliikkeisempi ei meinaa ehtiä kärrätä satoa tarpeeksi nopeasti kellariin. Meidän perheessä antimia hyödynnetään uunissa valmistuvan broileripyttärin muodossa. NAM!

Neljä vuotta sitten muistan tehneeni tätä herkkua ensimmäisen kerran. Silloin päätin haastaa itseni tekemään broilerin koivista (tai siis koipireisistä..vai oliko ne reisikoipia?) ruokaa joka muuttaisi mielipiteeni niistä. En nimittäin ollut vuosiin suostunut koipia syömään, sillä niissä tuntui olevan jotenkin etovan limainen suutuntuma. Opiskeluaikana olisi toivonut tykkäävänsä niistä, sillä koipien kilohinta luiden ja muun sälän jälkeenkin on aika houkuttelevan edullinen. 

Kun sitten tulin broileriboksin ostoskärryyni nostaneeksi, alkoi kuumeinen pohtiminen, että mitä tämän kanssa nyt sitten söisi. Yksi asia oli varmaa: Ei ainakaan riisiä.

The bed is made, you chicken. Now, lay on it!

Silloin mukaan tarttui broilerin seuraksi perunaa, sipulia, porkkanaa, lanttua ja punajuurta, sekä muutamia yrttejä. Lopputulos oli niin pysäyttävän hyvää, että en olisi sillä hetkellä välittänyt vaikka olisin seisonut lautaseni kanssa alasti keskellä kotikaupunkini vilkkainta katua.

Kyllä se vaan oli just niin hyvää!

Look at those thighs!

Tämä ruoka on muuttunut rahtusen joka syksy ja nyt se on sellaisessa muodossa, että luulen kuulleeni Mr. Herraseuralaisen ihan oikeasti murahdelleen tyytyväisyyttään tätä syödessään. Joten ilmeisesti ruoka on parantunut entisestään. Aikaisemmin heitin vain juurekset uuniin koipireisien kanssa, mutta nykyisin vien tämän vielä piirun pidemmälle, jolloin syntyy pyttäriä rapeilla sattumilla.

Kuinka tätä tehdään?

No, helposti.

Reitevä juurespyttäri:

Ainekset:

1 boksi broilerin koipireisiä, niitä marinoituja. Kyllä, luit oikein. Marinoituja. Ei, en narraa.

3 isoa perunaa. 

3 ronskin kokoista porkkanaa. Tai oikeastaan kaksi ja puoli, koska muksu söi yhdestä puolet

1 iso punasipuli

2 sipulia

3 kynnetöntä valkosipulia

1 palsternakka

1 keskikokoinen lanttu

tiraus oliiviöljyä

ripaus suolaa

mustapippuria

rosmariinia

(Huom! Tähän voi kokeilla vapaasti kaikenlaista, kuten vaikka punajuurta, bataattia, raitajuurta, fenkolia(?), yms.)

Tee näin:

Kuori juurekset (tai ole kuorimatta jos et halua) ja paloittele uunipellille. Palat saavat olla aika reilun kokoisia. Pilko mukaan sipulit ja valkosipuli. Valkosipulit voi laittaa kokonaisenakin jos tahtoo.

Lirauta sekaan vähän öljyä. Broilerista tulee tihkumaan tuota rasvapuolta ronskisti, joten älä lotraa öljyn kanssa. Ropsauta mausteet sekaan ja kääntele, että mausteita leviää joka puolelle. Peti on nyt valmis.

Nostele koivet juurespedille ja tuuppaa uuniin noin tunniksi 200 asteeseen hikoamaan.

Tunnin odottelun jälkeen voi hyökätä syömään. 

Tai jatkaa tästä pyttäriä. Pyttäriversiosta riittää useammalle, sillä broileri ei enää jakaudukaan välttämättä 1/ruokailija-periaatteella. Se nimittäin revitään kahdella haarukalla tuonne juuresten sekaan. Samalla käännellään koko settiä. Käännetään samalla uunin lämpö 225 asteeseen tai vähän ylikin. Revitään niistä broilereista kaikki mikä syötävältä näyttää. Siis nahat myös. Laitetaan takaisin uuniin ja annetaan olla vielä 10 minuuttia. Tässä ajassa broilerin nahka muuttuu rapeaksi ja myös juurekset rapeutuvat hiukan.

Nyt päästään sitten syömään!

Avot!

Joku voisi tähän sanoa, että "Et sitten turhaan mitenkään nättiä ruokaa tee". No ei, en ehkä tee, mutta hyvää tämä on. Ja edullista. Pellillisen hinnaksi tuli yhteensä 6,28€, eli jos tästä söisi neljä annosta, olisi annoshinta 1,57€ . Vaan kun tästä syö kyllä useampi. Riippuu että onko iso nälkä vai jättinälkä.

Jos tähteitä jää (niinkuin meillä aina jää), saa tästä vielä seuraavana päivänä pannulla herkullisen lounaan. Tähteet muussataan pannuun kuin, no, pannukakku ja annetaan paistua. Kakkuun voi kovertaa vielä pari koloa ja rikkoa niihin kananmunat kypsymään. Siis pyttärin tähteistä tehdään pyttäriä. Hah!

Hyvää ja edullista kotiruokaa :) Ja hei, mie en vihaa enää broilerin koipireisiä (vai oliks ne nyt reisikoipia?)

Ensi kertaan,

Toodles!

ps. Jos juttu miellytti niin painathan tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä :) Kiitos!