Rrrrapeat rrrrruistikut

Iltaisin, saatuamme lapset nukkumaan, meillä on miehen kanssa tapana makoilla sohvalla ja katsella sarjoja Netflixistä. Yleensä samalla tulee mussutettua rahkaa tai maapähkinävoilla ja kuningatarhillolla siveltyjä voileipiä. Viimeksi mainittu on enemmän miehen herkku, jolle itse en ole ihan vielä lähes kahdeksan vuoden jälkeen osannut varauksetta lämmetä.

Tälle illalle visioin hiukan toisenlaista herkkua, sillä meillä sattui olemaan pussin pohjalla muutama viipale sopivasti aavistuksen kuivahtanutta ruisleipää. Iskä toi perjantaina Savonlinnasta tullessaan Luomutila Muhosen ruisleivän, ja jollain ihmeen ilveellä sitä oli säästynyt vielä tähän päivään saakka. Yleensä tuo leipä katoaa meillä parempiin suihin saman tien kun joku pussin repäisee auki.

Päätin tehdä jämäleivästä pikaisesti leipätikkuja kahdella eri maulla: valkosipuli ja rosmariini-oliiviöljy. Ohje on tosi helppo ja tikut valmistuvat hetkessä. 

Valkosipulitikut tein hankaamalla leipäviipaleisiin reippaasti valkosipulia molemmin puolin. Tämän jälkeen leikkasin leivän tikuiksi ja sekoitin kulhossa rypsiöljyn ja pienen suolaripauksen kanssa. Levitin tikut uunipellille ja rouhin perään hiukan merisuolaa myllystä. Tämä siksi, että tykkään kovasti niistä suolamöykyistä paahtuneen leivän pinnalla.

Rosmariinitikut tein sekoittamalla leikatun leivän kuivatun rosmariinin ja oliiviöljyn kanssa. Myös näihin rouhaisin hiukan merisuolaa myllystä. 

Sitten nakkasin pellin tikkuineen 225°c uuniin noin kymmenen minuutin ajaksi. Saatuani pellin uunista ulos, olikin mies jo nenimässä selän takana. Sitten maisteltiin. Oma suosikki oli rosmariini-oliiviöljy, mies tykkäsi valkosipulin lempeästä hyminästä. Maisteltiin varmuudeksi muutama lisää. Sitten piti melkein piilottaa loput, että jäisi jotain myöhemmäksi.

Seuraavaksi meillä hyrähtää Netflix käyntiin ja pari tuntia vierähtää Enterprisen kyydissä Patrick Stewartin vaniljakastikkeenpehmeää ääntä kuunnellen.

Ensi kertaan,

Engage! ...eikun siis..Toodles!