Syntymäpäiväjuhlat Frozen-teemalla

Meidän perheessä lokakuu on melkoinen juhlien kuukausi. Synttäreitä tähän kuukauteen mahtuu nimittäin kolmet: molempien lasten ja minun omani. Tänä vuonna synttärit järjestettiin yhtä aikaa ja teemaksi valikoitui Frozen. Valmisteluissa mukaan mahtui sekä itse tehtyä kivaa, että valmiina ostettuja juttuja.

En tiedä olenko koskaan tullut maininneeksi, mutta rakastan koristelua ja juhlien/tapahtumien järjestämistä. Juhlien alla teen usein suunnitelmia viikkotolkulla ja Pinterest-överit ovat väistämätön tosiasia. Tykkään tehdä erityisesti koristeita itse, sillä tällä tavoin ensinnäkin säästää jokusen pennin ja toki myös lopputulos on aina uniikihko. Tämän vuoden syntymäpäiväsuunnitelmat ja niiden toteutus eivät juurikaan poikenneet tältä osin totutusta.

Kysyin vanhemmalta lapselta varovaisesti, millaisesta kakusta hän pitäisi. Tämä oli itse asiassa ensimmäinen kerta kun hän selkeästi osasi odottaa syntymäpäiväänsä ja ilmaista toiveensa selkeästi, joten olin päättänyt että mitä tahansa hän sanoisikin, tulisin sen toteuttamaan. Nuorempi ei hirveästi vielä sano kakkuihin tai herkkuihin juuta tai jaata, joten tällä kertaa kummempia neuvottelutaitoja molempien miellyttämiseksi ei vielä tarvittu. Eräänä päivänä Isokristiinan IsoK:ssa käydessämme esikoinen sitten kertoikin toiveensa: "Äiti, minä haluan Frozen-kakun". 

Selvä.

Vanhemman lapsen toivoma Frozen-kakku

Juhlan teema alkoikin sitten aika äkkiä rakentua kakun ympärille: sinisen sävyjä, lumihiutaleita, jäätä, lumiukkoja, kynttilöitä. Sinisiä sävyjä oli helppo kuljettaa mukana koristeissa, sekä makeissa herkuissa, kun taas suolaiset olivat pääasiassa sitä väriä millaisina ne sattuivat valmistumaan. 

Valmistelujen suhteen kävi hyvä tuuri, sillä meidän perheen kiistaton jauhopeukalo, eli pikkusiskoni, sattui saapumaan syntymäpäivien viettoon jo juhlia edeltävänä päivänä. Luultavasti juuri hänen avustamanaan innostuin kokeilemaan esimerkiksi marenkien ja kakkutikkareiden tekoa. Valmistelut sujuivat myös huomattavasti mukavammissa tunnelmissa kuin yksin tuhratessa.

Siniset marengit koristeltiin hopeisilla nomparelleilla

Frozen-synttäreiden juhlapöytään katettiin:

 • Frozen-kakku
 • Sinisiä kakkutikkareita
 • Sinisellä suklaalla kuorrutettuja prezeleitä
 • Sinisiä marenkeja
 • Lumitoffeeta 
 • Lumiukko-vaahtokarkkeja
 • Esipaistettuja pasteijoita
 • Raffeleita ja popcorneja
 • Kahvia ja teetä
 • Mansikkamehua

Kakkuun käytin jälleen kerran valmista kakkupohjaa, koska en edelleenkään omista kakkuvuokaa. Kakku kostutettiin mansikkamehulla ja täytettiin Viola kuningatar-rahkaa, jota jatkettiin reippaasti maustamattomalla rahkalla ja makeutettiin hiukan vaniljakreemijauheella ja kuningatarhillolla. Lopputulos oli syöjien mielestä oikein raikas.

Kakun päälle tuli ensin värjäämätön kermavaahto, johon laitettiin kakkukuva. Näitä on kuulemma erilaisia ja osa kuuluu laittaa kakun päälle juuri ennen tarjoilua ja osa reilusti ennen. Meidän kakkukuva oli vohvelia ja ohjeessa neuvottiin laittamaan se kakun päälle 4-5 tuntia ennen tarjoilua. Kuva alkoi käpristyä aika ronskisti heti kerman päälle jouduttuaan, joten sitä piti painella aika paljon. Pursotin reunojen päälle värjättyä kermavaahtoa niin nopeasti kuin ehdin ja se painoikin kuvan napakasti paikalleen. 

Kermavaahdon tein samalla kaavalla kuin ennenkin: sekoitin mukaan vaniljakreemijauhetta, koska kreemijauhe tekee vaahdosta napakampaa ja sillä on helpompaa tehdä pysyviä pursotuksia. Vaahdon napakoiduttua lisäsin mukaan sinistä geeliväriä, jota yritin sekoitella mahdollisimman vähän. Nakkasin kerman pursotuspussiin ja pursottelin yksinkertaisia töppöjä kakun päälle. Reunoille kerma levitettiin aika huolettomasti ja lisättiin lumihiutaleen muotoisia nomparelleja.

siniset kakkutikkarit

Siniset kakkutikkarit tehtiin valmiista kakkupohjasta ja tähän satsiin meni noin 4/5 3-kerroksisesta kakkupohjasta. Kakku murennettiin muhjuksi ja lisättiin sekaan 200g Violan vadelmanmakuista tuorejuustoa. Massasta pyöriteltiin palloja ja niiden annettiin olla jääkaapissa yön yli ennen kuorruttamista. Kuulemma kuorrutusta ei kannata tehdä kauhean paljon ennen tarjoilua, sillä tikkarit saattavat muuttua muhjuisiksi.

Seuraavana päivänä kakkupallerot tökittiin grillitikkuihin joiden pää oli uitettu suklaassa. Kuorrutus tehtiin valkoisesta leivontasuklaasta ja sinisestä geeliväristä. Tikkarit dipattin suklaaseen (helpointa oli kaataa suklaa lasiin ja dipata siihen), jonka jälkeen ylimääräinen suklaa siistittiin pois ja päälle laitettiin erilaisia nomparelleja tai Dr. Oetkerin hopeageeliä. Valmiit tikkarit säilytettiin jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Tein tikkareille myös "telineen", johon ne sai kätevästi pystyyn. Pohjana oli ihan tavallinen murokulho, johon laitoin ison stryrokspallon (siis sellaisen askartelupohjan). pallo ja koko hela hoito päällystettiin vaaleansinisellä silkkipaperilla ja koristeltiin lumihiutaletarroilla. Tikkarit sai helposti tökättyä styroksin läpi ja ne pysyivät pystyssä ongelmitta.

Lumiukkokarkit ja siniset marengit

Siniset marengit tehtiin helppojen mansikkamarenkien ohjeella. Sokerina käytettiin tosin ihan tavallista tomusokeria ja massa värjättiin taas sinisellä geelivärillä. 

Meiltä hajosi tässä rytäkässä sähkövatkain heti alkumetreillä, joten jos joku miettii että onnistuuko marenki käsin vatkaamalla, niin voin kertoa että onnistuu. Hauis kiittää.

Marenkien valmistumista odotettellessa koristelin noilla samoilla geeliväreillä muutaman vaahtokarkin ja dippailimme prezeleitä siniseksi värjättyyn suklaaseen. Lumiukoista tuli aika suloisia ja prezeleiden liitto suklaan kanssa oli aika mielenkiintoinen (hyvällä tavalla).

Muut herkut, siis pasteijat, sipsit, toffeet ja popcornit eivät paljoa valmistelua kaivanneet ja leivonnan jälkeen oli aika siistiä keittiö ja siirtyä koristelemaan:

Koristeluihin käytettiin:

 • Silkkipaperia
 • Pilttipurkkeja
 • Patterilla toimivia jouluvaloja
 • Led-kynttilöitä
 • Sininen pöytäliina
 • Hopeinen kaitaliina
 • Strassinauhaa

Silkkipaperista, pilttipurkeista ja jouluvaloista syntyi sininen koristevalo ikkunalle helposti ja nopeasti: Kuivan ja puhtaan purkin päälle kietaistaan silkkipaperia ja kiinnitetään se käteen sattuvalla langalla. Laita purkit riviin haluamaasi paikkaan ja asettele valoketju purkkien sisään. Ei haittaa vaikka osa valoista jäisi purkkien ulkopuolelle, sillä valot voi ujuttaa piiloon purkkien väliin ja silkkipaperin alle.

Pilttipurkit pääsivät myös juhlapöytään, sillä ne muuntuivat tuikkukipoiksi (led-tuikuille) leveällä strassinauhalla.  Näiden kaveriksi pöytään pääsi muutama samanlaisella nauhalla koristeltu led-pöytäkynttilä.

pilttipurkkivalot illan pimeydessä

Herkkupöydälle levitettiin sininen pöytäliina jonka päälle tuli hopeinen kaitaliina, jossa oli glitteriä enemmän kuin olisi saattanut toivoa. Kahvikupit, lautaset, servetit ja mehut katettiin sivupöydälle ja sinne laitettiin tuota samaa liinaa. Liina tuli parin metrin rullassa ja se näköjään kestää useamman kerran käyttöä.

Juhlat olivat päivänsankareille mieleiset ja vieraatkin tuntuivat viihtyvän. Juhlien päätyttyä äidiltä repesivät sukkahousut ja kurkku kipeytyi tunnin sisällä siitä kun nostin viimeisen kahvikupin pöydästä. Jännityksellä odotan oman syntymäpäiväni olotilaa. Se on nimittäin tänään.

Ensi kertaan,

Toodles!

 

Ps. Jos "Let it go" alkoi soida päässä tai muuten vaan tykkäsit, niin painathan tuota pientä tähteä tekstin alla