Tonttu jo ovehen kolkuttaa (Tonttuovi kierrätysmateriaaleista)

"No voihan tonttuovi", tuumasi pikkusiskoni nähtyään kuvan uusimmasta askarteluprojektistani. Niinpä. Tonttuovia tuntuu tulevan tällä hetkellä ovista ja ikkunoista. Meille tämän vuoden joulutrendi rantautui kierrätysmateriaaleista (tai voisi kai oikeastaan sanoa suoraan että osittain roskista) valmistettuna versiona.

Hyvin harvalta on varmaan päässyt menemään ohi tämän vuoden "kuumin" joulujuttu. Nimittäin tonttuovi. Niin, siis mikä? Tonttuovi on pieni, seinään kiinnitettävä ovi, jonka takana tonttu asuu. Ovi on tontun kulkureitti, jota se käyttää tullessaan kurkistelemaan ihmisten elämänmenoa.

Tänä vuonna ensimmäiset tonttuovet ilmaantuivat näköpiiriini joskus syys-lokakuun tienoilla ja tuolloin jo ajattelin, että tuossapa olisi kiva joulujuttu lapsille. Vanhempi muksu alkaa olla sen ikäinen, että hän ymmärtää jo joulun päälle ja nyt viimeistään olisi hyvä aika aloittaa joitain kivoja perinteitä. Kuten vaikka tonttuovi ja sen ympärillä tapahtuvat jouluiset jutut.

Mihin tonttuovea käytetään?

Piti ihan itsekin ottaa selvää, että mikä tämän pienen dörtsin funktio oikein on. Vauva.fi listasi 5 käyttötarkoitusta tonttuovelle:

  1. Koriste. No niin tietysti. Tonttuovi on ensisijaisesti toki joulukoriste siinä missä kaikki muutkin kauniit joulun aikaan kotia kaunistavat tavarat.
  2. Näyttämö joulukuvaelmalle. Ei nyt siis ehkä mitään seimeä kannata kärrätä tähän jos ei niin välttämättä halua. mutta oven edustan voi "sisustaa" ja koristella samalla tavalla kuin vaikka nukkekodin. Vain mielikuvitus asettaa rajat sille mitä oven edustalla voi olla. Ehkä tonttu pyykkää? Tai mitä jos se jättäisi jatkuvasti jalkapallot ja kengät lojumaan oven eteen?
  3. Kurkistus tonttujen maailmaan. Ovesta voi tehdä avautuvan ja sen taakse voi esimerkiksi liimata jouluisen postikortin. Näin ovesta saa hiukan kolmiulotteisemman.
  4. Joulukalenteri. Itse ajattelin käyttää ovea jonkinlaisena joulukalenterina. Tarkoituksena on, että tonttu jättäisi lapsille pieniä yllätyksiä oven eteen. Yllätys ei aina välttämättä olisi tavaraa, vaan se voisi olla esimerkiksi kivaa tekemistä.
  5. Viestinviejä joulutoiveille. Moni laittaa tontulle postilaatikon, johon voi laittaa viestejä joulupukille. Itse jätin postilaatikon tekemättä, koska epäilen ettei se kestäisi kissan tai lasten lähempää tarkastelua.

Ovien valmistamisessa tyyli on vapaa ja voipa sen tietysti ostaakin. Ostamista toki hiukan rajoittaa se, että ellet ole kaupassa oikeaan aikaan, saatat helposti jäädä nuolemaan näppejäsi. Ovet nimittäin viedään käsistä. Itse tekemällä siis varmistaa ainakin sen että oven itselleen saa. Ja tuleepa siitä sitten myös ihan tekijänsä näköinen.

Erilaisia toteutustapoja löytyy Pinterestistä tägeillä #elfdoor tai #tonttuovi. Myös mm. Suomela.fi esittelee erilaisia tonttuovia.

Materiaaleilla ei ole oikeastaan juurikaan merkitystä ja kukin käyttää mitä haluaa. Kaikkein helpoimmalla pääsee (jos haluaa päästä helpolla) on tulostaa paperinen tonttuovi ja teipata se seinään. 

Meidän tonttuovi valmistui lähes kokonaan kierrätysmateriaalaista. Ainoastaan oven pieni "Tonttu"-kyltti on ihan korkkaamattomasta pahvinpalasta leikattu. Oven karmit, ovi, kranssi sekä ovennuppi ovat kaikki erilaisten epämääräisten kässäpussien pohjia tai materiaalia, joka oli jo puolimatkassa roskikseen ennen tätä projektia.

Karmit ja oven hahmottelin pahvinkeräystä odotelleesta pahvinpalasta. Ovi on maalattu akryyilmaaleilla muutamaa punaisen, ruskean ja oranssin sävyä käyttäen. Tarkoituksena oli saada aikaan vanhan ja kuluneen näköinen ovi, joten tummia sävyjä tuli käytettyä aika paljon. Yhdessä vaihessa ovi näytti oikeastaan turhan synkältä, mutta onneksi kranssi ja ovennuppi kirkastivat kokonaisuutta hiukan.

Kranssi on liimattu pahvista leikatulle renkaalle ja "lehdet" ovat peräisin rikkinäisistä manseteista, samoin kranssin koristeet. Ovennupin virkaa toimittaa vanha nappi. Aikeenani oli ensin tehdä oveen kahva pahvista, mutta ylisuloinen nappi vei voiton.

Nimikylttiin käytin pienen palan kartonkia ja käytin tekstiin pieniä kirjainleimasimia.

Tänään sitten kiinnitin oven meidän ulko-oven ja saunanoven väliin palapeiliteipillä :)

Nyt kelpaa tontun kulkea!

Mitäs mieltä olette? Onko tonttuovi ihan pöljä juttu vai oletteko hurahtaneet tähän jouluhittiin?

Ensi kertaan,

Toodles!

Ps. tonttuovi vilahti Äetin fb-profiilissa jo eilen, joten jos haluat pysyä paremmin kärryllä blogin kulisseissa tapahtuvasta touhusta ja tohinasta, ota Äeti seurantaan ;)

..Ja painahan taas tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä jos juttu miellytti.