Visiitti lankataivaaseen, eli kurkistus lankakauppa Pyöröpuikkoon +arvonta!

Himoneuloja neuloo läpi paahtavan kesän, mutta viimeistään syksyn ensimmäinen kirpeä viima herättää meistä loputkin tutkimaan neuleohjeita ja hivelemään pehmeitä lankakeriä. Kaunis lanka inspiroi ja parhaimmillaan neuleohje rentouttaa ja haastaa neulojaansa juuri sopivassa määrin. Mutta mitä kuuluu lankamaailmaan? Mikä on in? Inspiraation ja ihanien lankojen perässä suuntasin lankakauppa Pyöröpuikkoon, joka löytyy aivan Lappeenrannan keskustasta.

Olin pitänyt lähemmäs vuoden tauon neulomisesta kun inpiraatio yllättäen rysähti yli äyräiden. Pyyhin pölyt puikkolaatikon päältä ja kannoin lankalaatikkoni ulos vaatehuoneesta. Olin viimeksi ostanut lankaa useita vuosia sitten, ellei nyt lasketa muutamaa hassua sukkalankakerää. Ei ollut hajuakaan mitä lankojen maailmalla on tällä hetkellä tarjottavana. Viimeinen muistikuva uutuuslangasta oli Austermann Step, johon oli lisätty jojobaa ja aloe veraa. Selvittääkseni mitä lankojen maailmassa tällä hetkellä tapahtuu, päätin suunnata paikalliseen lankakauppaan, eli Pyöröpuikkoon.

Pyöröpuikko on minulle tuttu paikka jo opiskeluajoilta, sillä kannoin jo vuonna 2008 opintotukeni ehkä hiukan liiankin tunnollisesti lankakauppaan. Tuolloin liike sijaitsi maan alla, citykäytävällä ja liikkeen omisti Virpi Rossi. Vuonna 2013 Pyöröpuikon puikkoihin siirtyi Tinna Aalto ja samalla liike nousi cityltä katutasoon. Liikkeen ilme muuttui jonkin verran omistajamuutoksen aikana ja nykyisin Pyöröpuikko on entistä kutsuvampi, kuin värikäs ja lämmin olohuone keskellä kaupunkia. Ihan tarkka osoite Pyöröpuikolle on Kirkkokatu 14 ja ovi on auki maanantaista perjantaihin kello 10-17:30 sekä lauantaisin kello 10-14.

Pyöröpuikon valikoimaan kuuluu lankoja mm. Sandnesgarnilta, Teeteeltä, Regialta, Austermannilta, Katialta ja Pirtin kehräämöltä. Lankavalikoima on hurmaava sekoitus ns. peruslankoja ja käsinvärjättyjä luksusherkkuja, jotka haluaisi vain kaikki viedä kotiin paijattaviksi. Lisäksi saatavilla on erilaisia kuteita ja Pirtin kehräämön villaa. Saman katon alta löytyy myös runsas valikoima esimerkiksi Succaplokki-tuotteita, Littlebit Designin koruja, puikkoja, koukkuja, nappeja, nauhoja sekä ohjelehtiä. Tämän päälle Tinna itse on intohimoinen käsityöläinen ja koulutukseltaan neulekisälli, joten liikkeestä saa varmasti myös asiantuntevat neuvot jos johonkin käsityöpulmaan.

Kummaa koodia? Ei sentään. Neulojan rannekoru by Littlebit Design
Saatavilla on monenlaisia merkkejä neuleisiin ja muihin käsitöihin. Viesti on aika selvä: hand made <3
The sohva

Kun sanon olohuone, niin todellakin tarkoitan sitä. Kun kauppaan astuu sisään, odottaa keskellä kaikkea tummansiniharmaa, pehmeä ja vastustamattoman lokoisan näköinen sohva. Kun siihen istuu, on kuin tulisi lämpimään pesään. Samalla iskee yltäkylläinen värien ja yksityiskohtien tulva. Sukkalankoja, huivilankoja, puuvillaa, villaa, alpakkaa, silkkiä, puikkoja, nappeja, silmukkamerkkejä ja vaikka mitä. Kaunista katseltavaa riittäisi vaikka tuntikausiksi. Tuohon sohvalle mekin Tinnan kanssa eräänä aamuna istuttiin ja pääsin pulputtamaan ulos kysymysteni tulvan.

Bling bling! Näistä syntyisi täydelliset My little pony -sukat!

Ensimmäiseksi kysyin tietysti sen polttavimman kysymykseni, koska mitä sitä suotta panttaamaan: Mitä uutta herkkulankaa tänä syksynä on tarjolla? 

Tinna kertoo, että tämän syksyn uusin uutuus ovat ns. lankakakut, eli käsin kerityn kerän malliset lankakerät, joista näkee päältäpäin saman tien mitä kerässä on. Kakkuja löytyy muun muassa Katialta ja Langilta, joiden molempien värit ovatkin kertakaikkisen hurmaavia. Näitä kakkuja voinee hankkia useammankin, sillä edes kymmenen kerralla hankittua lankakakkua ei näy neulojan kurveissa.

Katian lankakakkuja

Ns. "pätkävärit" ovat kestosuosikkeja, mutta niiden lisäksi valikoimassa on liukuvärjättyjä lankoja, joissa väri vaihtuu pätkävärjättyä huomaamattomammin ja sama väri ei välttämättä toistu vyyhdillä kuin yhden kerran. Kuulostaa ihanteelliselta langalta vaikka kolmiohuiviin. Pääpaino villeään vuodenaikaan on villassa ja valikoimasta löytyy villojen osalta 100% villalankaa sekä erilaisia sekoitteita. Omaksi yllätyksekseni huomasin, että esimerkiksi alpakkaa saa nykyisin harjattuna, mikä saa sen muistuttamaan mohairia. 

Mohairia? Ei, vaan alpakkaa <3

No, tätä lankaa kun on vaikka lampaiden syödä (hetkinen..), niin mitenkäs se sitten on niiden ohjeiden kanssa? Ollaanko me yleensä hulluttelijoita? Ja jos ei, niin miten näitä uskaltaa alkaa neulomaan?

Tinna lohduttaa, että yksin ei tarvitse hankalan neuleprobleeman kanssa nyhjöttää. Liikkeen ovi on auki myös neuvoja varten ja aina saa tulla kysymään. Pääasia on, että epäonnistumisen pelkoa ei suotta mietittäisi, sillä langanhan voi aina neuloa vaikka uudelleen jos ensimmäisellä kerralla ei onnistu. Eikä nyt olla siellä ala-asteen hikipuikkoistunnossa muutenkaan (tosiaan, hikipuikotkin korvataan nykyisin koivupuikoilla). Osa meistä tykkää hullutella ja toiset taas haluavat hyvinkin selkeät ja yksityiskohtaiset ohjeet. Ja se on ihan ok. Lankaa riittää kyllä kaikille ja Tinnan sohvalla on aina tilaa.

Somewhere over the rainbow..eiku lankaahan tuo onkin.

No entäs jos nyt sitten päätän tässä lokakuun korvilla että tänä vuonna teen pukinkonttiin pehmeitä paketteja omin käytösin, niin mitä sinne voisi neuloa niiden perinteisten sukkien lisäksi? 

Tinnan suositus joululahjaksi on esimerkiksi lämmin ja pehmoinen tuubihuivi. Tuubit pitävät pintansa edelleen asusteissa ja niistä saa helposti eri näköisiä lankaa ja neulepintaa vaihdellen. 

Miten olisi tuubihuivi mohairia ja silkkiä sisältävästä Kid Silk-langasta? Kyllä kelpaisi :)

No entäs sitten kun nämä langat lumoaa ihan täysin, mutta jos muistankin kotona että enhän mie osaa edes neuloa? Tai jos kaipaisin edes vähän vertaistukea?

Eipä hätää, sillä Pyöröpuikossa järjestetään mm. silmukkapajoja ja käsityöiltoja erilaisilla teemoilla. Silmukkapajat ovat pääasiassa mukavaa yhdessäloa ja niihin pääsee osallistumaan joka toinen keskiviikko kello 17-19. Muutamiin pajoihin on liitettynä oma teemansa ja esimerkiksi joulukuussa kokoonnutaan sukka-finlandian merkeissä.

Käsityöilloissa tehdään paljon muutakin kuin neulotaan ja virkataan. Syksyn aikana avautuu mahdollisuus oppia mm. korin virkkausta tai makrameeta. Käsityöillat ovat maksullisia ja maksu sisältää materiaalit sekä mahdollisen naukkapalan. Loppuvuonna tarjolla on mm. kirjontalauantai ja makramee-ilta. Käsityöiltoihin voi ilmoittautua kätevästi sähköpostilla tai käymällä puodissa. Paikat kannattaa varata ajoissa, niin pääsee varmasti mukaan. Nyt kun mietin, niin voi olla että allekirjoittanut saattaa suunntata tuonne makramee-iltaan.

Syyskuussa silmukkapajan teemana oli mm. Kalevala CAL

Lokakuussa on tulossa kolme käsityöiltaa ja niihin liittyen on nyt herkkuja tarjolla lukijoille. Tinna nimittäin lupasi, että yksi lukijoistani saa vapaan pääsyn tiistaina 10.10 järjestettävään Virkattu kori neulepinnalla -käsityöiltaan! Käsityöillan hinta on 16e, sisältäen käytettävän kuteen, mutta osallistumalla arvontaan, pääset onnettaren suosiessa mukaan veloituksetta.

Arvontaan voit osallistua tämän tekstin alle (toimii ainoastaan mobiilissa) tai Voe äetin fb-profiiliin esimerkiksi kertomalla millainen neuloja/virkkaaja/käsityötaitaja olet tai mikä on sinun herkkulankasi. Tai voit vaikka kertoa jos et ole vielä päässyt käsitöistä innostumaan, mutta olisit innokas kokeilemaan. Arvonta-aika päättyy perjantaina 6.10. kello 23:59. Voittajan nimi ilmoitetaan blogissa ja facebookissa, joten molempia kannattaa pitää silmällä. 

Mausteisia syksyn sävyjä

Kakut ovat siis in, eikä neulominen tarkoita yksin kotona istumista. Pyöröpuikossa pääsee kokoontumaan sinisen sohvan ympärille muiden neulojien kanssa ja nauttimaan inspiroivasta tunnelmasta ja tietenkin langoista. Omaan kassiini sujahti yksi Katian herkkulankakakku, jonka tiimoilta palaan asiaan jahka saan siihen liittyvän neuleprojektin valmiiksi. Pääsen nimittäin neulomaan erään Tinnan itse suunnitteleman huivin enkä oikeastaan malttaisi odottaa että pääsen sen teille näyttämään!

Nyt on aika tarttua taas puikkoihin.

Ensi kertaan,

Toodles!

ps. Jos juttu miellytti, niin painathan tuota tekstin alla olevaa pientä tähteä!

Psst! Pyöröpuikon löydät myös Facebookista ja Instagramista