Dokumenttiprojekti: Pienet taistelijat

"Äiti, pelkäätkö sinä mitään?"

Pienen tytön kysymys yllätti. Mitä minä voisin vastata? Sanoa, etten pelkää mitään. Superäiti ei pelkää mitään. Vai kuormittaisinko pientä mieltä kertomalla, että suurin pelkoni on sinun tai veljesi menettäminen. Että teille tapahtuisi jotain. Että pelkään menettäväni sen, mikä on minulle tärkeintä.

Vastasin pelkääväni hirviä. Olen ajanut paljon Jyväskylä-Mikkeli -väliä, tunnen mutkat ja ohituspaikat, mutta en vieläkään tiedä, missä tumma vaara vaanii. Varjelus on ollut matkassa.

Hirvipelko oli väärä valinta. Pieni tyttö käsitti, että äiti pelkää hirviöitä. Ja koska äiti pelkää hirviöitä, niitä on olemassa. Vaikka olimme jo useaan kertaan katsoneet kaappiin ja sängyn alle ja hyväksyneet sen, ettei hirviöitä ole. Täytyyhän niitä olla, kun äitikin pelkää.

Käsittelimme asian katsomalla hirviä netistä ja eläintarhasta otettuja valokuvia. Eihän äiti halua satuttaa eläintä. Eikä itseään.

Kyllä, äiti pelkää hirviöitä. "Pienet taistelijat" -dokumentissa syöpä saa hirviön muodon.

Suomessa pienet potilaat saavat huipputason hoitoa. Syöpä on voitettavissa. Entä mitä tapahtuu niille hyvin erilaisista lähtökohdista tuleville perheille, jotka vievät itsensä äärirajoille tukiessaan sairastunutta lastaan?

Micon tarina iski sydämeen. Pieni poika itkee eteisessä isänsä perään. Syöpään sairastunut parivuotias poika. Kuinka paljon pieni ihminen joutuu harteillaan kantamaan? Kolme pientä sisarusta ja väsynyt äiti. Isä lähtee ja äiti sanoo vievänsä pojan nukkumaan.

Jos Sinulla on tunti aikaa, katso tuo dokumentti. Ohjelmassa ei mässäillä syöpähoidoilla, ei fyysisellä kivulla tai kuolemalla. Se on raaka ja suorapuheinen kuvaus siitä, mitä lapsen sairastuminen tarkoittaa perheen arjessa.

Toivon sydämeni pohjasta, että jokaisella perheellä olisi ympärillään luotettavia aikuisia, jotka tällaisina hetkinä voisivat tulla perheen rinnalle ja ottaa sairastuneen lapsen syliinsä yöksi, päiväksi, edes hetkeksi. Ja näin mahdollistaa vanhemmille hetken olla puolisoita toisilleen ja vanhempia muille sisaruksille.

Jumalan siunausta ja enkeleitä pienille taistelijoille ja heidän perheilleen.

Micon kuva (postauksen yhteydessä) on otettu Ylen nettisivuilta osoitteesta http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/03/14/dokumenttiprojekti-pienet-taistelijat