Hullunkuriset esimiehet -kerää koko sarja!

Työnhaku on vakava asia ja siihen on syytä suhtautua kurttuotsaisaisesti ja virkamiesmäisen viileästi. Näin perjantai-illan kunniaksi pieni leikinlasku lienee paikallaan, onhan tässä työnhakua jo harjoitettukin yhden viikon edestä.

Tässä vaiheessa, kun työpaikkoja on takana parisenkymmentä ja erinäisiä esimiehiä vähintään tuplamäärä, on sopiva hetki tarkastella polkua taaksepäin. Ripaus keittiöpsykologiaa ja aimo annos kokemuksen rikkautta, niillä on seuraava sillisalaatti koottu. Tilastollisen analyysin tulos: esimiehiä on vähintäänkin sen seitsemän sorttia:

DI

Esimiesten eliittisarjalainen. Asiat asioina. Ei nojaile työhuoneen ovenpieleen eikä kysele koiran kuulumisia. Panostaa alaistensa ammatilliseen kehittymiseen ja on valmis laittamaan myös itsensä likoon. Omiensa puolella. Ei kuluta aikaansa käytäväparlamenteissa eikä iltapäiväkahvipöydässä. Viileä, kaukainen, tavoittamaton. Tietää arvonsa.

Juoruilla johtaja

Työyhteisön heikoin lenkki. Kuka, mitä ja kenen kanssa, mutta ei koskaan asianosaiselta itseltään. Elää juoruista ja juoruille ja pönkittää ”salaisuuden verholla” niiden itsetuntoa, joilta se muuten puuttuu. Koulut käymättä, joten ei arvosta opintoviikkoja sen enempää kuin tutkintojakaan. Kantavana voimana kateus. Jakaa työyhteisön sisä- ja ulkopiiriin eikä kestä suoraa puhetta. Keskittyy tunteisiin, kun asiat menee yli hilseen. Muutos on paha, kehitys on paha, kaikki on pahaa, mitä ei itse ymmärrä. Tarvitsee kaltaisensa hovin menestyäkseen.

Pönöttäjä

Tärkeä kuin peräruiskeen antaja, pienen yksikön pikkupalkkainen pikkupomo. Rakastaa hierarkiaa, byrokratiaa, pöytäkirjoja ja hienojen ihmisten hienoja nimiä. Kuvien kumartaja ja politiikan ystävä. Vähintään wannabekepulainen. Osamaksulla ostettu BMW tukee itsetuntoa vähintään yhtä paljon kuin istuva jakkupuku lösähtänyttä keskivartaloa. 30 vuotta samassa työpaikassa on vasta hyvä alku.

Kaveriporukan kasaaja

Pikkupomo, joka kasaa mukavan työyhteisön sillä perusteella, kenen kanssa juttu luistaa ja kenestä saa omanhenkistä konsertti- ja ryyppyseuraa. Oikeiden töiden puuttuessa analysoi kollegoiden vaatteiden värejä ja sanojen sisältämiä salaisia merkityksiä. Maskuliinisuutta pönkittääkseen kerää ympärilleen myös tyhjännaurajia. Joka toinen sana ”vittu” tai ”saatana” - se antaa vahvan vaikutelman. Virkamiehiä, jotka pysyvät tehtävässään, koska ovat virkamiehiä. Yhteisöllisyyden perustana yhteiset viholliset.

Äitihahmo

Ihanne-esimies, jonka arvon oivaltaa täysin vasta jälkikäteen. Vahva koulutuspohja ja monipuolinen (työ)elämänkokemus. Pitkän uran tehnyt tsemppaaja, jonka ammatillista vahvuutta ei kukaan pysty uhkaamaan – ja äitihahmo tietää sen. On valmis jakamaan omasta osaamisestaan. Antaa pieniä lahjoja ja nauttii tarinoiden kertomisesta. Kysyy myös koiran kuulumiset ja muistaa syntymäpäivänä.

Mie oon niin söpö

Yritysmaailman esitekasvo ja markkinointimiesten kostea päiväuni. Antaa ääninäytteitä kahdesti työsuhteen aikana: alussa ja lopussa. Ei häiritse työntekoa. Työhön liittyvät substanssikysymykset hoidetaan Googlen kanssa.

Markobjurströmit

Elämä on naminamia, tämä työ on naminamia, me kaikki olemme naminameja ja me teemme koko maailmasta naminamin!!! Ihanaa, mahtavaa, kyllä elämä kantaa.

Ja kun avoimeksi ilmoitettuja työpaikkoja katselee, tuntuu siltä, että joka paikassa on vain muutoshakuisia ja dynaamisia kehittäjiä, joiden ammattitaito hipoo pilviä ja työetiikka taivaita. In your dreams...