Pakotettu Nenäpäivä!

Rantakylän yhtenäiskoulussa vietetään Nenäpäivää. Asiasta kerrottiin meille vanhemmille Wilman kautta näin:

"10. NENÄPÄIVÄ SUOMESSA PERJANTAINA 11.11.2016

Tiedote koteihin!

Suomen hauskin avustusoperaatio – Nenäpäivä –taas Rantakylän yhtenäiskoulussa!

Vietämme Nenäpäivää perjantaina 11.11. 2016, ja keräämme silloin varoja maailman köyhimmissä oloissa elävien lasten auttamiseksi.

Nenäpäivän tehtävä on hankkia varoja yhdeksän järjestön kehitysyhteistyön tukemiseksi ja edistää globaalia oikeudenmukaisuutta viihteen ja yhteisen kansanliikkeen voimalla. Nenäpäivä-säätiön tukemat järjestöt ovat Suomen UNICEF, Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Fida International, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Suomen Lähetysseura.

Nenäpäivän toiminnassa mukana olevat järjestöt tekevät lakkaamatta töitä, jotta jokaisella lapsella maailmassa olisi mahdollisuus hyvään elämään: ravintoon, koulutukseen, terveyteen ja turvaan.

Tänäkin vuonna meidän tavoitteemme isona kouluna on kerätä vähintään 1€/kouluyhteisön jäsen,
Nenäpäivän kunniaksi kaikki halukkaat voivat pukeutua hassun-hauskasti omaksi ja toisten iloksi. Rahalahjoituksella vaikutat merkittävästi lasten elämään kehitysmaissa.

Rahat kerätään koululla Nenäpäivänä siten, että niistä !muodostetaan aiempien vuosien tapaan ”auttamisen spiraali” neuvotteluhuoneen lattialle. Kuvia nenäpäiväläisistä ja rahaspiraalista voit myöhemmin ihastella koulun kotisivuilla. Koulun keräystulos julkistetaan heti ma 14.11.2016

Runsaasti lisätietoa Nenäpäivästä löydät osoitteesta nenapaiva.fi, käythän kurkkaamassa!"

Että tällaista "yhteisöllisyyttä rakentamassa"!

Mitähän vanhemmat tuumaisivat, jos koulussa kerättäisiin kolehtia kirkon menojen tukemiseen? Moni älähtäisi jo uskonnonvapauden nimissä. Miksi tällaista pakotettua Nenäpäivää siedetään sen enempää, samanlaisia uskon asioita molemmat, hyväntekeväisyys ja uskonto. Rahaa saa haaviin mättää sielunsa kyllyydestä, mutta lopputulos on yhtä lailla herran hallussa.

Jos maailma olisi pelastettu rahankerjuulla, se olisi tapahtunut jo kymmeniä vuosia sitten. Sattuneista syistä lapsuudenkodin postilaatikkoon tupsahteli säännöllisesti jos minkäkinlaista lähetyslehteä ja avustusaviisia. Eipä ole hätä poistunut, vaikka miljardeja on pumpattu kannettuun kaivoveteen jo vuosikymmenet.

Ehkä ihan hyvä niin, saapahan julkkikset lennellä kurjuutta katsomaan ja itkemään maailman pahuutta telviissarin primetimeen. Taitaa mennä aika monta koululaisten keräämään euroa jo pelkästään näihin julkkislennätyksiin. Ilmaisia lounaita ei ole olemassakaan, vaikka jotkut edelleen niin uskovat.  

Se uskosta. Kokonaan toinen asia on perusopetuksen maksuttomuus. Suomalaisen hyvinvointivaltion, nykyisessä kurjuudessaankin, yksi ylpeys on ollut (ja on toivottavasti jatkossakin) maksuton perusopetus. Kunhan me vanhemmat vain uskallamme pitää kiinni tästä oikeudesta! Ei ole kovin montaa päivää siitä, kun Rantakylän yhtenäiskoulusta tuli Wilman kautta viestiä Halloweenmyyjäisistä, vitosluokkalaisten leirikoulua varten, johon opettajan johdolla mentiin. Tämän vuoksi lapsilla oletettiin olevan muutama kolikko mukana.

Nyt kouluun pitäisi viedä rahaa Nenäpäivätapahtumaa varten. Rahankerjuusta on tehty yhteisöllistä: kolikoista rakennetaan spiraali, jossa kerätyn rahan määrä konkretisoituu lapsillekin. Rahaspiraalin viesti on selkeä: jos et tuo rahaa, et ole osallinen koulun yhteisöllisestä toiminnasta. Jos vanhempi ei laita rahaa lapsen mukana kouluun, vanhempi itse valitsee, että lapsi jää ulkopuolelle. Melkoinen paine laittaa kolikoita koulureppuun... Ekaluokkalaiset tuskin menevät yhteiseen tilaan omin päin rahaa viemään, vaan eiköhän tässäkin ihan opettajajohtoisesti toimita. Ja voi sitä ihanaa, hyväsydämistä lasta, joka tuo vähän enemmän kuin muut.

Toinen asia: onko raha jotain sellaista, jota yleensäkin täytyy oikein joukolla palvoa? Paljon rahaa on hieno asia?

Hädässä olevia on autettava, sen allekirjoitan täysin, mutta jokaisella oppilaalla ja vanhemmalla on oikeus valita, miten, milloin ja mitä kautta tukensa antaa. Pienillä reppulaisilla ei ole mahdollisuutta valita, vaan heistä tulee näin toimittaessa Nenäpäivän mannekiineja. Tällaista "pakkohyväntekeväisyyttä" en vanhempana hyvällä katso.