Sana Sinulle, vastavalmistunut

Keväällä, tuomien kukkiessa, olin rustaillut muistikirjani reunuksiin blogitekstin suuntaviivoja. Halusin kohdistaa sanomani tuoreille ylioppilaille. Ylevästi, niin kuin ohjeiden antamisen henki on. Ammensin viisaudet menneisyydestäni ja suunnistin pää tyhjänä tulevaisuuteen.

Varmemmaksi vakuudeksi, mikäpä minä olen neuvomaan. Omassa jalassa on luupiikki ihan vain siksi, että oppi omaan elämään on pitänyt ottaa kantapään kautta. Ei tällaista laiskanläksyttelyä kroppa kestä. Siksi se tulehtuu, kinttu.

Niinhän siinä sitten kävi, että nuo rivit hyppäsivät tänään silmille. Ilma on jo varsin syksyinen ja hyvässä lykyssä kevään valkolakissa on jo eletyn elämän sävyjä. Jaan silti ajatukseni. Mistäs sitä tietää, kuka milloinkin valmistuu, mistä ja mihin:

 1. Tee niin kuin sydämesi sanoo. Hae jatko-opiskelemaan, jos siltä tuntuu. Voit myös pitää välivuoden ameriikassa tai hoitaa naapurin lapsia. Vuosi on pitkä aika ja elämä lyhyt.
 2. Liitele kävelykadulla niin, ettet astu viivoille. Riko joka päivä ainakin yksi itsellesi asettama sääntö.
 3. Hae oikikseen kolmannenkin kerran. Jos olet päättänyt tulla isona juristiksi, tule. Älä anna ulkomuistitestin seisoa unelmiesi tiellä.
 4. Syö masu täyteen hiilareita. Huomenna on hyvä päivä aloittaa karppaus.
 5. Rakastu ja lähde unelmiesi perään. Hyvä parisuhde kantaa välimatkakilometrienkin yli.
 6. Anna sattumalle tilaisuus. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta valtateitä seuraamalla menettää pienten polkujen mahdollisuudet.
 7. Älä siirrä ajatusta perheenlisäyksestä siihen aikaan, kun olet valmistunut ja saanut vakituisen työpaikan. Valmistuminen on tahdon asia ja työpaikkoja saa toverisuhteilla. Lasten saaminen on korkeammissa käsissä. Tyhjä syli on arka paikka.
 8. Ole valmis muuttamaan työ- ja opiskelupaikan perässä.
 9. Paluumuutto on romanttinen utopia. Aina voit palata, tunteita ja muistoja seuraten, mutta et voi koskaan palata siihen, mistä lähdit. Muutkin ovat muuttaneet eivätkä välttämättä ole tulossa takaisin. Kotikylän puhelinpylväillä et tee mitään, vaikka ne lahoaisivatkin tutussa pellossa.
 10. Kuuntele anoppiasi. Hän voi olla oikeassa. Hän voi olla myös väärässä, mutta siitä en uskalla tässä yhteydessä mainita. Voisin menettää blogini ainoan lukijan. En ole riskinottaja.
 11. Hanki koira. On mukavaa, kun edes joku ilahtuu kotiinpaluustasi.
 12. Osta viiden vuoden kalenteri ja kirjoita joka päivä muutama rivi. Rajallinen tila pakottaa näkemään merkityksellisimmät asiat.
 13. Polta siltoja takanasi harkiten. Pienissä ympyröissä kaikki kietoutuvat lopulta yhteen. Ihmiset ja asiat. Joidenkin siltojen on hyvä antaa palaa. Voit myös heittää bensaa liekkeihin, jos sormia paleltaa.
 14. Kuulin, että Pieksämäki on kuollut paikka. Kaikkea ei tarvitse omakohtaisesti kokea. Välillä on hyvä uskoa kuulopuheita.
 15. Jos vaihtamalla ei varsinaisesti parane, saat ainakin uudet ongelmat. Koskee niin työpaikkoja kuin urheilusukkiakin. Rakko pottuvarpaassa voi olla virkistävä kokemus viiden kantapäähiertymän jälkeen.
 16. Et ole tänään sama ihminen kuin 10 vuotta sitten. Olisi pelottavaa, jos vuodet eivät muokkaisi Sinua. Voit ajatella tänään yhdellä tavalla ja kokemuksen kartuttua huomaat ajattelevasi toisella tavalla. Pysähtyneen ihmisen tunnistaa pysähtyneestä ajattelusta.