Työnhakuleikkejä Mikkelin malliin - SICK!!

Minua alkaa pikkuhiljaa jo oksettaa sana "Mikkeli". 

Kävin taas tänään työhaastattelussa, leikkisellaisessa. Leikkityöhaastattelu on Mikkelissä julkisen sektorin suosima toimintatapa, jossa samat mammat haastattelevat kerta toisensa jälkeen tosissaan olevia työnhakijoita ja nauravat räkäisesti päälle tekemällä organisaation sisäisiä siirtoja. Avoimeksi ilmoitetut tehtävät on jo valmiiksi jaettu.

Tämä on sitä hyvää hallintotapaa ja johtavien virkamiesten suotuisaa työajankäyttöä. Virkamiehet saavat nöyryyttää työnhakijoita mielensä mukaan, eikä kukaan uskalla puuttua asiaan. Piiri pieni saa jatkaa pyörimistään.

Ja sitten jeesustellaan, jos työtön ei hae työtä. Että on niinku passiivinen. Vittuiluakin sietää aikansa, mutta kolmas kerta lyhyen ajan sisällä saman naaman edessä hipoo jo kärsivällisyyden rajoja. Nöyryyttä, työnhakijat, nöyryyttä, näin teitä nöyryytetään.

Siis oikeasti, kolmatta kertaa saman naaman edessä. Ei edes osaa hävetä.

Haastattelija vielä kehui, kuinka haastattelut aloitettiin jo eilen, jatketaan tänään ja ensi viikollakin vielä haastatellaan. On sitä kuntayhtymällä löysää rahaa. Tieto kuulema tulee ensi viikon lopulla. Mikä tieto?

Tämän jälkeen voidaankin perustaa hanke, ESR-sellainen, jossa panostetaan työttömien hyvinvointiin ja nostatetaan työnhakuhalukkuutta. Se vasta on ratkaisu tilanteeseen. Hyvinvoivana kohti uusia työnhakuleikkejä.

Se on paska juttu, kun kouluja on tullut käytyä ja työhistoriaakin riittää. Joutuu monenmoiseen piirileikkiin. Pitäisiköhän tyhjentää CV ja paskoa housuunsa - 500 päivän kuluttua pääsisi palkkatuella samoihin hommiin, joihin ei nykyisellään kelpaa. Saattaisin päästä sossuksi sossuun. Puuttuu tosin se merkonomin tutkinto.

Leikki leikkinä. Työhaastattelun päätteeksi kysyin, miksi minut kutsuttiin tähän haastatteluun? Haluavat tutustua hakijoihin. Miksi ihmeessä? Juurihan samainen mamma oli sanonut, että esimieskokemusta omaavat ovat etusijalla ja kun minulla sitä ei ole - niin kuin CV:stä olisi voinut lukea jo aika paljon aikaisemmin - olen siis takarivissa.

Sisälukutaitoa, rakkaat haastattelijat, ei voi liikaa korostaa. Se on ihan jopa sellainen kansalaistaito.

Jos virkamammat tarvitsevat jatkossakin tutustumisseuraa, suosittelen heille Tinderia ja muita deittipalveluita. Jospa töissä tehtäisiin töitä ja hoidettaisiin tutustumisleikit sitten työajan ulkopuolella.

Minä olin tosissani ja olen jatkossakin. Seuraavalla kerralla otan videokameran mukaan. Eihän sitä tiedä, jos näiden työnhakuleikkien kautta avautuisi vaikka tubettajan ura :) Tosin vahvasti epäilen, ettei tämänpäiväisen vartin kestäneen "haastattelun" jälkeen ole enää työhaastattelukutsuja luvassa. Eiköhän asia tullut jo selväksi :)