Vikinää viinaksista

Muutama viikko sitten kävin marketeilla ostoksilla. Lähdin matkaan puoli yhdeksän aikaan illalla. Kokemus on opettanut, että maanisimmat kärryjen kanssa ryysääjät ovat tuohon aikaan jo poistuneet näköpiiristä. Ostosrauhaa sekin, kun voi tehdä ostoksensa rauhassa.

Ostoslista oli pitkä ja ilta nuori. Keräilin kärryyn leivontatarvikkeita, aamu- ja iltapala-aineksia sekä muutaman hygieniatuotteen. Ostoskärry täyttyi puoliksi listalta, puoliksi herätteistä. Helppohan se oli hyllyväleissä kurvailla, kun kukaan ei huohottanut niskaan.

Ja nyt tulee tarinan käänne, kulminaatiopiste sekä hyvän ja pahan rajapyykki. Ajattelin kotiinpäästyäni napsauttaa hetivalmiin päälle, suunnata lauteille ja ottaa yhden lonkeron kyytipojaksi. Ajatuksista tekoihin ja puolen litran tölkki kärryyn. Seuraavasta hyllyvälistä matkaan tarttui vielä neljä kiloa jauhoja ja kaksi pakettia servettejä. Eiköhän tässä ollut kaikki ja sitten kassalle.

Hyvin meni kassaneidiltä hintojen piippailu siihen saakka, kunnes lonkerotölkki tömähti kouraan. Olin jo lappamassa kaukalon päässä tuotteita kassiin, kun myyjätär hihkaisi: "Tätä en voi sinulle enää myydä" ja kohotti tölkin jonossatulijoidenkin ihasteltavaksi. Hetken katselin ympärilleni kuin piilokamerassa yllätetty, kunnes oivalsin, että totta tosiaan, kello on 21.23. Superhypermyymälä on avoinna klo 22 saakka, tämän kyllä tiesin, mutta viimeisen tunnin aikana ei viinaksia myydä.

Olipa hyvä, että juopottelijan tieni katkaistiin jo varhaisessa vaiheessa.

Oliko tarinan opetus se, että ostappas seuraavalla kerralla päiväsaikaan asioidessasi vähän isompi satsi viinaksia kerralla? Vai oliko opetus se, ettei alkkomahoolia tule ostaa ollenkaan? Kirosin holhousyhteiskunnan ja näköalattomat lainsäätäjät, se oli opetus minun osaltani.

Ajatellaanpa toisin. Jos ihmiset yllättäen alkaisivatkin tehdä runsain mitoin hirttoitsemurhia, poistettaisiinko kaikki köydet ja narut kauppojen valikoimista. Tai vielä parempaa, ryhdyttäisiin myymään kaikenkarvaisia siimatuotteita vain klo 10-15. Ettei tulisi iltakaljan perään iltahirttoa. Entä sitten viiltelyt, poistetaan partaterät ja vetsituotteet kaupoista tai rajataan niiden myynti vain 18-vuotta täyttäneille ja terveen paperit omaaville.

Alkoholin myyntirajoituksia perustellaan sillä, että rajattoman myynnin seurauksena kaikki ihmiset joisivat viinaa kellon ympäri. Näinkö tyhminä meitä pidetään? Onhan maitoakin saatavilla kellon ympäri, eivätkä kaikki silti juo maitoa 24/7. Eipä lainsäätäjä ole viisaudessaan keksinyt, että tupakointi poistuisi myyntiä rajoittamalla. 

Yksi asia tässä alkoholin rajoitus/vapautuskeskustelussa on unohtunut: Miksi jeppe juo?

Kysymystä ei uskalleta esittää, sillä vastaus pelottaa. On helppoa ja petollista uskoa, että kellosta katsomalla asiat ratkeavat: alkoholin ongelmakäyttäjät tulevat markettiin klo 21 jälkeen, ja jos viinaksia ei myydä klo 21 jälkeen, jäävät alkoholistit ilman. Näin ongelmakäyttäjät raitistuvat.

Olen työssäni kuunnellut alkoholistien, narkomaanien ja sekakäyttäjien tarinoita siitä, miten ja mistä ainetta saa. Kukaan ei ole kertonut, että kauppojen alkoholinmyyntiaikarajoituksilla olisi ollut vaikutusta heidän kulutuskäyttäytymiseensä. Ajattelutapa on käsittämättömän naiivi ja todellisuudesta vieraantunut.

Tai ehkä ihan hyvä, etteivät päättäjät ole kuunnelleet päihteidenkäyttötarinoita. Silloinhan myös rautakanget ja ranskanleivät olisi saatettu myyntirajoitusten piiriin, erilaisista pesu- ja liuotinnesteistä puhumattakaan.

Tarinan opetus oli se, että ensi kerran iltakaupoille mennessäni osaan toimia toisin: ajan kaupan pihaan klo 20.51, juoksen suoraan lonkerohyllylle, nappaan tölkin matkaan, juoksen kassalle, piippautan tuotteen 20.59, vien lonkeron autoon ja tulen tekemään muut ostokset. Näin toimien Suomi raitistuu ja saunakaljat jäävät historiaan.

Ps. Onhan se päättäjä lopulta viisas mies. Alkoholin myyntiaikalakeja sorvaamalla saadaan oma nimi historiankirjoihin "muutoksentekijänä", mutta mikään ei varsinaisesti muutu. Jos taas uskaltauduttaisiin vastaamaan kysymykseen, "Miksi jeppe juo", jouduttaisiin ehkä katsomaan väheneviä alkoholiverotuottoja ja luomaan sellaisia palveluita ja toimintamalleja, jotka vaikuttaisivat yksilöiden hyvinvointiin. Ei hyvinvoivan ihmisen tarvitse turruttaa itseään viinaksilla päivästä toiseen. Työ on osallisuutta, mitäpä jos aloitettaisiin sillä. Tuijotellaan kelloa sitten töissä :)