Yritysneuvontaa Mikkelin malliin

Männäviikon Länsi-Savo uutisoi, että Mikkelin kehitysyhtiö Miksei (79,8 prosenttisesti Mikkelin kaupungin omistama puulaaki) ja paikallinen ely-keskus (julkisen sektorin yrityskehittämisen terävin kärki) tekevät 12.10.2016 peräti 120 jalkautumiskäyntiä mikkeliläisiin yrityksiin. Lupasivat tuoda tietoa mukanaan.

Sanoin isännälle, että pitäisiköhän piipata tukka ja laittaa puuteria nokkaan, kun on hienoja vieraita tulossa. Isännän ilmeessä oli jotain....sanoisinko....hän ei siis mennyt laittamaan piipparautaa tulille. "Liikeidea päivässä pitää reaalitalouden loitolla" elää ja voi hyvin perheessämme.

Nyt jälkiviisaana on toki helppoa sanoa, että hukkaan se olisi mennnyt, tukanpiippailu. Arvovaltaiset vieraat tekivät ohimarssin. Ei kuulunut tuore yksinyrittäjä neuvottavien vieraslistalle. Puuttuikohan lie punainen matto sinisen talon edestä? Vai toisinpäin?

Tämän aamun aviisissa oli sitten juttua tuosta yrittäjien luona tehdystä kierroksesta. Pienoista komiikan katkua oli ilmassa, kun tuo yrittäjävierailu-uutinen oli sijoitettuna rinta rinnan Suomen yrittäjien vastavalitun varapuheenjohtajan kannanottojen kanssa. Todennäköisesti puhdas taitto-tekninen vahinko, en usko paikallis-pravdamme yltävän tällaiseen ironiaan. Menestynyt yrittäjähän korostaa haastattelussaan rohkeutta ja kokeilunhalua ja kannustaa julkisen sektorin toimijoita avarakatseiseen yritysyhteistyöhön.

Minkälaista rohkeutta Miksei ja ely sitten yrityskierroksellaan edustivat, lehtijutun perusteella? Pullapitko kourassa ja tietopumaska kainalossa mentiin sellaisen yrittäjän luo, joka työllistää 24 henkilöä ja on jo voittanut Mikkelin sairaalahankkeen rakennuttajakilpailun. Sellaista se on, rohkeus. Tuli varmasti lettivehnänen tarpeeseen. Toivon, että niiden jäljellejääneiden 119 yrittäjän joukossa olisi ollut edes muutama sellainen toimija, joka todella tarvitsisi neuvoa ja tukea esimerkiksi ensimmäisen kilpailutushakemuksensa kanssa. Siinä olisi ammattitaitoisen yrittäjäneuvonnan paikka!