The One with Plenty of Reasons to Move Abroad

Muistan kun kerroin asiasta tutuille, sellaisille jotka minua eivät oikeastaan edes kunnolla tunne, että olen muuttamassa ulkomaille. Vastaus ja reaktio 99 prosenttisesti oli joka kerta "ai olet löytänyt miehen vai? Ai lähden rakkauden perässä vai?". Ei perkele (pahoittelen kirosanaa), ja meikäläinen oli vasta 26 vuotta. Eikö 26-vuotias saa muuttaa ulkomaille ilman rakkautta, ihan vaan yksin?

Kaikki tuntemani henkilöt, jotka ovat muuttaneet tai asuneet ulkomailla eivät ole katuneet hetkeäkään sitä päätöstä että ovat valinneet muuttavansa ulkomaille. Mutta tiedän monia, jotka ovat katuneet etteivät ole muuttanut ulkomaille, varsinkin jos siihen on ollut mahdollisuus. Sanon tämän siis kaikille - teillä on ainoastaan YKSI elämä elettävänä ja KOKO maailma avoinna, älkää heittäkö sitä hukkaan!

Asuminen ulkomailla ei kuitenkaan ole niinkuin elokuvissa, se on haastavaa ja aina ei löydä etsimäänsä. Se ei ole helppoa ja vaivatonta niinkuin elokuvissa. Se ei ole sateenkaaria ja yksisarvisia. Se on tunnetta siitä, kun olet limbossa, et kuulu Suomeen, etkä Saksaan. Välillä olen vihainen Saksan systeemille, välillä Suomen.

Epäilemättäkin, yksi elämäni tärkeimmistä ja parhaimmista päätöksistä oli muuttaa ulkomaille, Saksaan. Vaikka Euroopassa ollaan, niin silti tuntuu välillä että voisin uskoa olla kauempanakin. Olen oppinut itsestäni enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ja eihän tästä kokemuksesta voi olla mitään muuta kuin hyötyä. Mitkä on ne päällimmäiset syyt, miksi kannattaa muuttaa ulkomaille?

1. Päästä pois omalta mukavuusalueelta

Parasta ja opettavaisinta ehkä ikinä. Itsensä haastaminen uuden kielen ja kulttuurin parissa. Se, että olen huomannut pärjääväni ilman sitä "tuttua ja turvallista", hoitamaan hommat itsenäisesti. Oppia päästämään irti tutusta ja turvallisesta ja huomaamaan että jotkut asiat sujuvat helpommin ja itsestään.

2. Uusi alku

Kukaan ei tunne minua, voin olla ihan kuka tahansa ja sellainen kuin olen aina halunnut olla, täysin minä. Täyttää elämäni positiivisillä tyypeillä ja kokeilla sekä tehdä asioita joita olen aina halunnut tehdä. Myös uusi alku tekee hyvää sosiaalisille taidoille - etenkin jos muutat yksin. On pakko opetella sosiaaliseksi, etsiä uusia kavereita.

3. Oppia ettei materiaali tarkoita onnea

Ehkä yksi parhaista opeista, ja vahvasti olen sitä mieltä että tämä on yksi niistä asioista, mitä ei opi kotimaassa. Ollaan synnytty kaikki valmiina. Moni on saanut astiastoja ja lakanoita rippilahjoiksi yms. Mutta kun muuttaa ulkomaille, ja koko omaisuus on pakattuna pariin matkalaukkuun, niin kyllä asioille tulee selkeästi uusi ilme. Tämä jos mikä opettaa sen, että sillä ei ole väliä mitä omistat elämässäsi, vaan mitä teet elämälläsi. Kaikki nämä pienet suuret kokemukset, ne on sellaisia mitkä säilyy kanssani hautaan saakka.

4. Muutos itsessä

Uusia kokemuksia, uusi kulttuuri, uusi elämä ja se että on rakentanut elämän juurikin minulle ja minua varten. Aina se ei ole helppoa tai ihanaa, vaikeuksia on nähty ja tullaan näkemään tulevaisuudessakin - niinkuin elämään kuuluu, mutta olen selvinnyt. Olen kasvanut ja muuttunut, kokenut uusia tilanteita, joka tilanne on opettanut jotain uutta itsestäni ja elämästä.

5. Elinkustannusten leikkaaminen

Ei ehkä mikään innostavin syy, mutta käytännöllinen. Etenkin tälläiselle tuhlaajatytölle. Saksan ja suomen välillä on tietysti huima ero, mitä tulee elinkustannuksiin. Ja kaiken lisäksi, asuminen ulkomailla on halvempaa kuin matkustaminen. Myös se, että keski-Euroopassa asuminen tuo kaikki Euroopan kaupungit käden uloittuville.

6. Kansainvälinen työkokemus

Tämä jos mikä on plussaa, kultaa CV:ssä. Kielitaito karttuu työkokemuksen lisäksi, ja työnantajat katsovat sinun olevan muuntautumiskykyinen sekä itsenäinen.

7. Elä kuten paikalliset

Käyt kaupassa, peset pyykkiä, syöt kuten paikalliset asukkaat. Jokainen kauppareissu on mielenkiintoinen ja aina löytää jotain kivaa ja uutta. Opit uusia eleitä ja lausahduksia, ymmärtämään erinlaisia kehonkieliä. Ihan kuten eläisi joka päivä jonkun muun näkökulmasta.

8. Sää

Vaikka Saksa ei olekaan kuin muutaman tuhannen kilometrin päässä, niin ilmasto on erilainen. Se paksu talvitakki mitä Suomessa käytin on roikkunut täällä vaatekaapissa käyttämättömänä. Nautin kesästä ja auringosta, lämpimistä päivistä ja on ihanaa kun kesä alkaa aikaisin ja päättyy myöhemmin. Talvea ei ole lainkaan, mikä ei ole maailmanloppu, vaikka lumesta tykkäänkin, niin niitä -20 asteen pakkasia ei ole ikävä.

9. Hetkessä eläminen

Olen unohtanut ja oppinut olla odottamatta asioita, olla odottamatta että jotain tapahtuu ja osannut alkaa elämään hetkessä. Tietysti palkkapäivää edelleen odotan ja esimerkiksi kesälomaa - mutta hei, kuka ei odottaisi! Silti, olen osannut pysähtyä ja en vain katsoa ympärilleni, vaan myös oppimaan ympärillä olevista asioista ja tapahtumista.

10. Oppimaan olemaan yksin

Taas, yksi tärkeimmistä asioista mitä olen oppinut ulkomailla asumisen aikana. Olemaan yksin. Ihan yksin. Välillä jopa tekemättä mitään. Ja oppimaan sen että se on ihan okei olla välillä ei-niin-okei. Olla tietämättä missä kohtaa elämässäni olen tai mihin olen menossa.

11. Rohkaisemaan

Riskien teossa, esimerkiksi. Huomaan olevani itsenäinen ja tällöin vastuussa omista valinnoistani. Uskallan valita ja ottaa riskejä. Myös kaikki tämä auttaa oikeasti selvittämään mitä haluan elämältä. Minkälaisia ystäviä, minkälainen ihminen haluan olla, mihin haluan mennä, kenen kanssa haluan olla, ja mitä elämän asioita arvostan.

Muutto ulkomaille rohkaisi minua olemaan riippumattomampi, vastuullisempi, kunnioittavampi ja etenkin arvostamaan ihmisiä ja maailmaa ympärilläni.

I remember when I told to people (especially for those who doesn't know me so well) that I am moving to abroad. The answer and reaction for it was 99 % following; “oh you’ve found German boyfriend? Oh you’re moving after love!” Holy shit (sorry of the bad word), I was only 26 years old, does this mean that young, 26 years old can’t move abroad completely alone?

All the people I know who have been living abroad or does live abroad doesn’t regret their decision at all. But I know many, who regret that they didn’t ever leave. I tell this to all of you – you have only ONE life to live, and WHOLE world to explore, don’t throw that away!

Living abroad isn’t always like from the movies, actually not at all. It might be challenging and you don’t always find what you’re looking for. It’s not as easy and effortless like in the movies. It’s not rainbows and unicorns. It’s also feeling about when you don’t belong to here in Germany nor in Finland. It’s like being in a limbo, sometimes I hate the system in Germany, and sometimes I hate the system in Finland.

Without any doubts, it’s been the best and most important choices of my life, to move abroad. Even I am still in Europe, sometimes I feel that I might be somewhere more far away. I’ve been learning about myself more than ever before. And this experience can’t be anything else than good. What are the top reasons to move abroad?

1. Getting out of your own personal comfort zone

One of the best and most educational ever. Challenging yourself with new language and culture. I’ve noticed that I get along without all that “familiar and safe”, do things independently. Learning of letting go of the safe and to notice that some of the things will move forward easily and itself.

2. New beginning

No one will know me, I can be whoever I want to be, who I always wanted to me, completely me. Fill my life with people who have positive effect for my life, experience and try things I always wanted to. New beginning and moving abroad is also good for your social skills – especially if you move alone. It’s a must to know how to be social and find new friends.

3. To learn that the material doesn’t mean happiness

Again, one good lesson, and sometimes you just don’t learn this kind of things in your home country. We are born to have everything ready. But when you move abroad, you have to learn give things away, pack your life in one or two small luggage. And this is the moment when you start to see things differently. This will teach you that it is not important what you have in your life, but what you will do with your life. All these small experiences are those, which will stay with you until you die.

4. A change in yourself

New experiences, new culture, new life and that I’ve been building this exact life for me. It’s not always easy or amazing, I’ve been had my difficulties and will have in the future as well – that’s how life is, but I have survived. I’ve been growing and changing, experiences new situations and every situation has taught me something new about myself and life.

5. Cutting the cost of living

Probably not the most inspirational reason, but at least practical one. Especially for this kind of spender like me. Between Finland and Germany there is some big differences with cost of living. And on top of that, living abroad is cheaper than traveling. Also, that living in central Europe will give you most of the city just few hours traveling away.

6. International working experience

This is huge plus, gold on your resume. The language skills are getting better and most of the employees will look you as you’re protean and independent.

7. You live like locals

Washing laundry, visiting grocery store, eating like local. Every visit to the grocery store is new experience, you will always discover something new and different. You learn new gestures, new sentences and will learn to understand new body language. It’s like living every day from another perspective.

8. Weather

Even Germany isn’t not that far from Finland, there is difference between the weather. That huge warm winter jacket which I had in Finland is now hanging in my closet without any use. I enjoy of the summer and warm weather, and it’s nice when the summer starts earlier and ends later. It feels like in Germany here isn’t winter at all, and even I like of snow I don’t miss those -20 degrees days.

9. Living in a moment

I’ve learnt and forget to expect things to happen, to learn what it is really to live in a moment. Of course I still expect and wait for the payment days or summer vacations – but hey, who doesn’t! I’ve learnt to slow down, stop and look around and learn from people around me and things what’s happening around.

10. Encouragement

Making risks, example. I’ve notice to be independent and here by responsible from my own choices. I dare to choose and take risks. And also all this is giving you the opportunity to realize what you really want from life. What kind of friends, what kind of person I want to be, where I want to go, with who I want to be and what things in life I respect and are the most valuable.

To move abroad encouraged me to be more independent, more responsible, more respectful and especially appreciate the people and the world around me.