The One with Swiss People

Hei te siellä! Taas vierähti aikaa viimeisestä postauksesta. Aloin jo miettimään blogin lopettamista, mutta kirjoittamisesta on minulle suunnattomasti iloa, niin en ainakaan vielä tullut siihen pisteeseen että laittaisin pillit pussiin. Ehkä jossain vaiheessa alan kirjoittamaan ainoastaan Suomeksi, sillä kahdella kielellä kirjoittaminen vie suunnattomasti aikaa. 

Nyt kun olen asunut Sveitsissä melkein 4 kuukautta, ja jollain tavalla oppinut maan tavoille ja tutustumaan sveitsiläiseen kulttuuriin ja ihmisiin, voinen jo todeta että he(kin) ovat omaanluokkaansa, niin kuin minkä tahansa maan asukkaat. Kaikki tietävät varmaan että Sveitsi on yksi maailman vauraimmista maista ja heidän taloutensa on todella vakaa. BKT (bruttokansantuote) kukoistaa ja tämä on yksinomaan sveitsiläisten ja heidän mentaliteettiensä ansioita. 

Sveitsissä on erittäin laadukkaita tuotteita, ja suurimpaan osaan tuotteista on merkitty "Made in Switzerland" -tarra. Kerran kysyin poikaystävältäni miksi joka paikassa lukee "Made in Suisse", ja hän selitti että esimerkiksi Coca Cola oli tuote, jossa aikaisemmin oli tämä kyseinen tarra, mutta se otettiin pois. Näin loppui myös sveitsiläisten kokiksen juominen. Kukaan ei enää ostanut Coca Colaa. Ja tällöin "Made in Switzerland" -tarra laitettiin takaisin, ja taas alkoi kokiksen juominen. Sveitsiläiset siis tosiaan arvostavat oman maan tuotteitansa. Ja mikäli ostetaan ulkomaalaisia tuotteita, ne harvoin tulevat Euroopan ulkopuolelta. Tässä siis luultavasti yksi syy siihen, miksi Sveitsin talous on niin vakaata. Ihmiset ovat tottuneet ostamaan kotimaisia tuotteita ja arvostavat että ne tulevat läheltä. 

Mitä tulee itse sveitsiläisiin ihmisiin - sellaista ei ole! Sveitsissä on yhteensä 26 kantonia (osavaltiota), jotka ovat kukin kuin oma maansa. Tämän lisäksi Sveitsissä puhutaan virallisesti 4 eri kieltä (Saksa, Ranska, Italia ja retoromaani) sekä kymmeniä eri murteita, joten tämäkin lisää oman viehätyksensä Sveitsiin ja heidän kulttuurejansa kohtaan. Sveitsiläiset ovat erilaisia kuin ranskalaiset, italialaiset tai saksalaiset, mutta jollain tapaa heissä yhdistyy kaikki nämä. On saksalaisten työmoraali, italialaisten lämpö ja ilo sekä ranskalaisten vapaus ja avoimuus. Suomalainen näkee heissä paljon samaa, sitkeyttä, selkeyttä ja ahkeruutta. Sveitsiläinen arvostaa vapautta, mutta ovat myös todella vastuullisia.

Kun kävelen asuinalueen kaduilla ja vastaankulkija sattuu kävelemään vastaan, niin tällöin sanotaan hyvää päivää. Ei väliä onko se naapuri, vai joku ihan tuntematon. Tästä minä niin tykkään! Ihmiset todellakin ovat ystävällisiä ja välittävät hyvää mieltä myös ympärillä oleville. 

Heillä on hyvä huumorintaju (vertauskuvana saksalaiset - sori!). Sveitsiläiset (Sveitsissä asuvat) ottavat muut huomioon, ja tarjoavat apuansa mielellään sitä tarvitsevalle. Luonto otetaan myös huomioon ja sitä kunnioitetaan. Tähän me suomalaiset voimme samaistua. Luotettava ja rehellinen kansa. Täällä on hyvä olla. Toivottavasti saan olla vielä pitkään, ja pyrinkin aloittamaan työnhaun jo hyvissä ajoin alkuvuodesta, sillä mielelläni jäisin tähän kauniiseen maahan. 

Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille, syökää hyvin ja olkaa iloisia. Haleja!

***

Hello you there! Again it took a bit longer from the last post than I planned. I already started to think about quitting blogging, but as writing brings me a lot of joy, I wouldn't dare to take that step yet. Maybe at some point I will continue to write only in Finnish, as writing with two languages can be pretty frustrating sometimes.

Now when I've been living in Switzerland almost 4 months, and learnt to live in this country, learnt its' habits, culture and people, I can only say that they're very unique folks (as any folks in any country). Everyone must know that Switzerland is one of the leading country with economics and they are one of the wealthiest country in the World. GDP (Gross domestic product) is thriving and it's only because of Swiss people and their mentality.

Switzerland is full of different kind of quality products, and most of them is written "Made in Switzerland". One time we were having a conversation about this with my boyfriend, as I was asking why there is this logo everywhere. And he explained that example Coca Cola is one product where this "Made in Suisse" -logo was, but they decided to take it away, and people decided to stop buying Coca Cola anymore. After a while they put the logo back and voilà, people bought Coke again. From this we can all think that Swiss people really are loyal to local products. And in case they need to purchase something outside of Switzerland, it rarely comes outside of Europe. This is probably one of the reasons, why Swiss economy is so stabile.

And what comes for the people in Switzerland - there isn't one! There is total 26 cantons in Switzerland, and each of them is having their own culture, own people. Also, in Switzerland is 4 official languages (German, French, Italian & Rhaeto-Romance), plus there is tens of different dialects. Swiss people are different than Germans, French or Italians, but in the end they also reminds all of them together. There is the work ethic of Germans, warmness and happiness of Italians, and openess and freedom of French. Also Finns can see a lot of similarity with Swiss; perseverance, clarity and diligence. Swiss are respecting freedom, but they're also very responsible. 

When I am walking on the streets and towards me is walking someone (no matter if it's known or unknown person), we will greet outselves. And this is something I really like! People in this small country are very friendly and they're sharing their good mood around.

People on Switzerland are having good sense of humor (at least better than Germans - sorry guys ;-)) Swiss people are caring and they also take others into account and provides assistance/help to the one who needs it. They are respecting their nature - what also Finns does. Trustful and honest folks. Here is good to be. And I hope I can stay many years, and that's why I will try check some open jobs already in advance in the beginning of the year, because I really would like to stay in here.

Have a great start to your new week, eat well and be happy. Hugs!