The One with the CV

On taas se aika vuodesta kun opiskelijat etsivät kuumeisesti kesätöitä. Jotkut saattavat etsiä työharjoittelupaikkaa. On työttömiä ja sitten vain niitä jotka haluavat vaihtelua.Yksi uuden vuoden tavoitteista on täytetty, ja se on ollut CV:n päivitys, jota olenkin puuhaillut tämän viikon. Tiedä vielä mitä tämä vuosi tuo tullessaan - ja missäpäin maailmaa ;-)

Koska elämme kuitenkin jo vuotta 2017, ajattelin jättää ne MS Word:llä tehdyt kammotukset taakse, ja siirtyä aivan toisenlaiseen systeemiin. Eli miksei CV voisi näyttää uniikilta? Miksi sen pitää olla täytetty tylsällä tekstillä ja näyttää siltä kuin miljoonan muun työnhakijan ansioluettelo. Olkaamme uniikkeja, tällöin jäämme parhaiten työnantajan mieleen. Ajattelin tehdä siis postauksen työnhausta, ja antaa muutamia vinkkejä. Vaikken henkilökohtaisesti kovin monessa työpaikassa/-haastattelussa olekkaan ollut, niin kokemusta on silti. Myös ulkomailla oleskelu on kasvattanut kokemusta ja olen huomannut että Saksassa työhakemuksissa on enemmän kriteereitä kuin Suomessa. Suomi on ehkä hiukan avarakatseisempi, ja on luopunutkin joistain ns. "pakollisista" kriteereistä työnhakuun liittyen. Myös vaatetus Saksassa on tiukempi. Työpaikoilla usein on pukukoodit.

Internetiä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Kaikella mahdollisella tavalla. Sieltä saa kasapäin vinkkejä mitä asioita ansioluettelossa kannattaa mainita, ja mitä sanoja ei kannata käyttää. Esimerkiksi sanat "ryhmätyö, vastuussa, rehellinen, oma-aloitteinen" kannattaa unohtaa samantien. Kannattaa hakea näiden sanojen synonyymejä, esimerkiksi; "olen rehellinen työntekijä, ja tulen toimeen hyvin ryhmässä", mutta kun lause on muokattu esimerkiksi näin; "olen työnantajan aikaa ja rahaa säästävä, sillä osaan toimia yhteistyössä muiden kanssa", niin tämä takuulla herättää kiinnostuksen.

Kaikki meistä ovat oma-aloitteisia, olemmehan oma-aloitteisesti myös löytäneet kyseisen työpaikan, ja oma-aloitteisesti haemme sitä paikkaa, jote sanan "oma-aloitteinen" voi samalla jättää sanomatta. Sama pätee rehellisyyteen. Rehellisyys on asia, mikä enemmänkin korostuu teoissa kuin sanoissa.

Älä myöskään toista itseäsi liikaa. Pidä ansioluettelo selkeänä, äläkä pakkaa sitä täyteen tekstiä. Yksityiskohtia voit erikseen korostaa motivaatiokirjeessä, ja motivaatiokirje onkin tarkoitettu yhteenvetoon ja tarkasti omistettu kyseiselle vastaanottajalle/firmalle. Muista kertoa mitä paikkaa haet, ja miksi juuri sinä olisit hyvä työntekijä kyseiseen tehtävään. Älä lähetä kopiota kirjeestä jokaiselle työnantajalle, vaan muokkaa teksti hakemasi työpaikan mukaan.

Jos haet kaupan kassalle, et voi luultavasti kirjoittaa samoja asioita, tai kehua itseäsi samoilla taidoilla kuin hakiessasi sähköasentajaksi. Maltti on valttia. Ja vaivannäkö palkitaan.

Motivaationkirjeen ja CV:n lisäksi kannattaa automaattisesti lähettää todistukset/sertifikaatit. Älä siis missään nimessä mainitse "todistukset saatavilla erikseen pyydettynä", vaan ota kopiot tarvittavista ja haussa hyödyntävistä todistuksista.

Tsemppiä työnhakuun kaikille! Haleja.