The One with the 99 years old Finland

Mitä kauemmin olen ja tulen asumaan ulkomailla, sitä enemmän tulen kunnioittamaan kotimaatani, Suomea. Huomenna juhlitaan Suomea ympäri maailmaa. Rakas kotimaamme täyttää 99 vuotta. Mitä se on sitten olla suomalainen? Minulle se on muunmuassa näitä asioita -

Se on sitä kun kaikki (etenkään ulkomaalaiset) eivät vain ymmärrä hiljaisuuttamme. Aina ei tarvitse puhua. Hiljaisuus ei tarkoita että olisimme jotenkin kyllästyneitä ihmisten seurassa, vaan meillä ei vain yksinkertaisesti ole mitään sanottavaa. Ja kuka nyt turhaan suutansa avaisi. Vähässanaisia jöröjä, mutta kun puhumme, puhumme asiaa.

Se on sitä kun juhannus merkkaa enemmän kuin joulu. Sitä kun saunan jälkeen tuntee olonsa puhtaaksi ja posket hehkuvat saunan raikkaana. Kun voi pulahtaa kauniina kesäiltana järvessä, tai vaihtoehtoisesti talvella avannossa.

Se on sitä, kun voit nauttia palan ruisleipää aamulla kahvin kanssa. Päällä Oltermannia. Ensimmäisiä asioita mitä ikävöit kun olet ulkomailla. Tai sitä kun salmiakki on lemppari-karkkisi. 

Se on mummin tekemiä lihapullia tai äitin tekemää makaronilaatikkoa. Karjalanpiirakoita ja isovanhempien tarinoita.

Se on sitä, kun oikeasti välität enemmän kuin ehkä pitäisi siitä mitä muut ajattelevat sinusta tai kotimaastasi. 

Se on sitä, kun olet kasvanut luonnon helmassa, keskellä kauniita maisemia, metsiä, vesistöjä. 

Suomalaisuus on meissä. Suomalaisuus on tekoja, ja sitä että haluaa teoillaan osoittaa ja vahvistaa puheensa todeksi. Suomalaisuus on rehellisyyttä, päättäväisyyttä, vapautta ja tasa-arvoa. Se on asenne.

Ja kun täällä kahlaan pientä elämääni

Se on suonissani villi kuohuva

Minun Suomeni on sydämeni

Minun Suomeni on pääni

Minun Suomeni on taivas, se on maa

Lauri Tähkä - Minun Suomeni

The longer I've been living abroad, the more I start to respect my home-country, Finland. Tomorrow we will celebrate Finland, with whole world. My amazing homeland will turn 99 years old. What is it to be Finnish? For me it's example these things -

It is when some people (especially foreigners) won't understand our silence. You don't have to always speak. Silence doesn't mean that we feel uncomfortable, or bored with other's company, it just means that we honestly don't have anything to say. And who would talk just because of talking. Few words-grumpies, but when we talk, we are talking about what matters.

It is when Midsummer matters more than Christmas. It is when you feel clean and pure and your cheeks are red after sauna. When you can dip yourself into lake in beautiful Summer-evening. Or into icy lake in a cold winter.

It is when you can enjoy your rye bread in the morning with coffee. The first thing what you usually miss when you're abroad. Or it is when salty liquorice is your favorite candy.

It is macaroni casserole made by my mom. Or meatballs made by my grandmom. Karelian pasties and grandparents' stories.

It is when you care more than you should what other thinks about you and your country.

It is when you have been grown with the nature. Middle of beautiful lanscapes, lakes and forests.

Finnishness is in us. Finnishness is actions, and that you want to show with your actions that you don't only speak, but you also do. Finnishness is honesty, determination, freedom and equality. It's an attitude. 

And when I wade my small life in here

It is in my veins wild foamy

My Finland is my heart

My Finland is my head

My Finland is the sky, it is the earth

Lauri Tähkä - Minun Suomeni

***

Kuvat on kaikki @ourfinland Instagram -tililtä. Hyvää syntymäpäivää Suomi-Neito! Nautinnollista Itsenäisyyspäivää kaikille sinne koti-Suomeen. Let's get the party started. Ensi vuosi on meidän vuosi. Haleja!

All the pictures via @ourfinland's Instagram account. Happy birthday Finnish Maiden! And enjoyable Independence Day to everyone to home-Finland. Let's get the party started. Next year is our year. Hugs!