The One with Voting

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään, keskiviikkona. Vaikka itse en ole äänioikeutettu näissä vaaleissa, niin olen seurannut tarkkaan sivusta Mikkelin alueen ehdokkaita, tehnyt vaalikoneita (kuten Yle ja HS) ja katsonut ehdokaslistat läpi, sekä valinnut oman "suosikin."

Siitä asti kun olen saanut äänioikeuden, olen äänestänyt joka vaaleissa. Ja myös tästä hetkestä asti olen oppinut lauseen "jos et äänestä, et myöskään voi valittaa". Kysynkin, kuinka moni teistä on tällä hetkellä tyytyväinen kaupunkinne tapaan toimia ja päättää asioista?

Niinkuin Li Andersson tämän päivän Facebook -postauksessaan jakoi "Kun eniten muutosta kaipaavat eivät käytä äänioikeuttaan, jatkuu päätöksenteko kuten nytkin. Valtaa pitävien puolueiden kannattajat kyllä muistavat äänestää."

Vaikka sinua ei kiinnostaisi poliitiikka, niin se vaikuttaa meidän kaikkien elämään silti. Ja vaikka nämä päätökset eivät ole ajankohtaisia minulle juuri nyt, niin tiedän että joku päivä tulen palaamaan Suomeen, ja silloin ne minua koskettavat.

Mistä maakunnat päättävät? Sosiaali -ja terveydenhuollosta; terveyskeskuksista, neuvoloista, hammashoidosta sekä niiden paikasta. Opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta, liikunta-, kulttuuri- ja muista vapaa-ajan palveluista. Koulutuksen järjestämisestä ja muunmuassa luokkien koosta. Kunta päättää mihin rahat käytetään.

Kuva: HS, 20+1 hyvää syytä, miksi äänestää kuntavaaleissa

Suomi on demokraattinen valtio, äänestetään koska meillä on siihen oikeus.